Травма на гърба: има ли такава диагноза, колко сериозна е

Натъртването е една от най-често срещаните домашни наранявания.

Всеки в живота си се срещнал с натъртвания, но не всички знаят какви натъртвания се различават от фрактурите. Какво представлява натъртване и как се различава от фрактура?

Натъртване е травматично увреждане на тъканите, причинено от механичен ефект върху определена област.

Основната разлика между натъртване от фрактури и други видове наранявания е липсата на нарушение на анатомичната цялост на тъканите.

Макар че контурите са широко разпространени в медицинската практика, разнообразието на видовете им е толкова голямо, че е възможно да се говори само за опасността или безопасността на такава травма въз основа на локализирането на щетите. За щастие повечето от натъртвания не са опасни и относително лесни за лечение.

За гърба на гърба можете да говорите само условно, Официално, такава диагноза не се поставя, защото тя не съществува. От анатомична гледна точка гърба е гърба на багажника, който произхожда от областта на първия шиен прешлен и завършва с долната част на гърба. Разбираемо е, че това е огромна анатомична област. В задната част има огромен брой меки тъкани. Като се започне от това, видовете рани на гърба са разнообразни.

В повечето случаи става дума за синини на мускулите на гърба. Те са най-малко опасните. Освен това в тази област има:

• Гърби на гръбначния стълб. Те, от своя страна, са разделени на:

- наранявания на гръбначния стълб;

- наранявания на гръдния кош;

- синини на кръста и кръста.

• Контузия на ребрата (технически, натъртване на костта, включително реброто е невъзможно, увреждането се отнася до периоста, богат на нервни окончания).

Има по-подробни класификации, които отчитат наличието или отсъствието на увреждане на гръбначните прешлени, гръбначния мозък.

Травма на гърба: причини

Причините за наранявания на гърба са разнообразни. Поради факта, че в задната част има много мускули, гръбначният стълб и задните части на ребрата са относително неравномерно увредени. Следователно е възможно да се изолират редица специфични причини, тези, които най-често допринасят за нараняване.

• Трафик злополуки. Най-често в резултат на авария има натъртвания на цервикалния и лумбалния гръбнак (когато ударите главата на волана и т.н.).

• Борба (в домашни условия или по време на спаринг).

• Вкарвайте в задната част с тъпи предмети. При удар по гръбначния стълб най-често се наблюдават натъртвания на гръбнака и фрактури на задните части на ребрата, докато в случай на шок през гръбначния стълб, картината се обръща. Подобни ефекти са причинени от въздействието на ударна вълна.

• Попада от височина. В този случай можем да говорим за падания от малка височина до гърба и за кацане на крака, когато скачате от височина (т. Нар. Компресионна травма на гръбначния стълб). Във втория случай рискът от тежки увреждания е по-висок, защото компресионната травма изисква по-задълбочена диагноза. Не по-малко опасни и падащи на гърба си плосък.

• Нарушаване на техниката за извършване на спортни упражнения. В този случай, по-често няма натъртвания, а стречинг на връзки.

• Така наречената. синини "водолаз". Възниква, когато главата удря по твърдата повърхност на дъното на плитко езерце. Съпровожда се от опасни наранявания, включително натъртвания на шийката на гръбначния стълб със средна и висока тежест, фрактури и изкривявания на прешлените.

Във всички случаи, увреждането на гърба може да бъде единично нараняване и може да бъде съпътстващо увреждане.

В рисковата група според медицинската статистика са:

• Жени на всяка възраст (поради анатомичните особености на структурата на скелета).

• Спортисти (особено опасни по отношение на контузии, вода, екстремни спортове).

• Драйвери на автомобили.

• Лица, чиито професионални дейности са свързани с висока степен на физическа активност.

Травма на гърба: симптоми

Симптоматологията със синини на гърба се изразява. Интензивността, както и характерът на проявите, зависят от два фактора:

• Намиране на нараняване.

• Степени ушиба.

Все пак можете да идентифицирате симптомите, които по един или друг начин ще се появят, независимо от локализацията и силата на гърба. Тези прояви включват:

Синдром на болката, Интензивността на синдрома на болка зависи не толкова от степента, колкото от локализацията на травмата. Най-болезнените наранявания са гръбначният стълб, както и ребрата. Във всички останали случаи силата на болката може да е различна. Болките са тъпи болки. В някои случаи те могат да изгарят. Често болката излъчва по цялата гръбначна колона. Ако ребрата са повредени, болките се изсипват в гръдната кост.

Недостиг на мястото на нараняване, Отокът не се образува веднага, а няколко часа след нараняването (средно от 2 до 12 часа). Подуване възниква от натрупването на течност в областта на увредените тъкани.

Развитие на хематома, При нараняване на гърба, обграждащите се кръвоносни съдове (капиляри) се унищожават. Кръвта от съдовете влиза в междуклетъчното пространство на слоевете на кожата.

В допълнение към описаните симптоми се наблюдават и локални прояви. Те играят важна роля в диагностиката и помагат да се установи правилната диагноза.

С натъртвания на шийката на гръбначния стълб картината на придобития неврологичен дефицит се развива, двигателната активност на горните и долните крайници намалява.

Сред симптомите:

• слух в ушите (тинитус).

• зрителни смущения (трептене в очите на мухи-фотопия, увеличаване на броя на плаващите непрозрачност, загуба или стесняване на визуалните полета).

• Нарушаване на координацията, несигурна походка.

• Намалено движение на ръцете и краката до развитието на пареза или парализа.

По-рядко се наблюдава:

• Нарушено дишане.

• Нарушаване на реакцията на учениците към светлината.

Повечето неврологични симптоми се причиняват от компресията на главните и гръбначните артерии, които хранят мозъка (предимно тикалът на тилната и мозъчната става страдат).

Травмите на гърба в гръдния кош на гръбнака се придружават от:

• Нарушаване на двигателната активност на ръцете.

• Изтръпване на горните крайници.

• Инконтиненция на урина и урина (рядко).

• Намален сексуален диск.

Когато раната на лумбосакралната гръбнака е ранена, на пръв поглед се появяват следните неща:

• Нарушения на отделителната система.

• Понижена двигателна активност на долните крайници.

Във всичките три случая това е изключително опасно нараняване.

С натъртвания на задните части на ребрата, основният симптом е интензивна болка. В допълнение към синдрома на болката, се развиват проблеми с дишането, които често се причиняват и от болки, които принуждават пациента да ограничи нормалното дишане.

Травма на гърба: диагноза

Диагнозата на нараняванията на гърба не е лесна задача. Преди лекаря има няколко задачи:

Първо, за да се определи локализацията на нараняването (болката е ненадежден диагностичен признак, тя може да бъде разположена далеч от мястото на нараняване).

На второ място, да се изключи наличието на по-сериозни наранявания на ребрата и гръбначния стълб, както и на белите дробове (в случай на счупени ребра костните фрагменти често увреждат белодробната тъкан).

Стандартната диагностична стратегия се състои от няколко етапа.

1) На първо място, пациентът се поставя под въпрос (анамнеза). Лекарят изяснява точките от интерес за него по отношение на състоянието на пациента, обстоятелствата на нараняването и др.

2) Докторът проверява мястото на увреждане. На този етап е важно да се определи наличието на деформации, наличието и размера на отока и хематома.

3) В следващия етап специалистът извършва палпиране на увреденото място и провежда серия от функционални тестове (за оценка на рефлексите на сухожилията, чувствителност на кожата по мястото на нараняване).

След провеждането на първични диагностични мерки лекарят може да установи предварителна диагноза. Следващите стъпки се състоят в потвърждаване на заключенията на специалиста и изключване на по-сериозни наранявания.

4) Радиография на гръбначния стълб, гръден кош в две проекции. Позволява ви да визуализирате състоянието на костните структури и да изключите частични или пълни фрактури на прешлените и ребрата.

5) Магнитен резонанс (MRI) - предназначен за деликатна оценка на меките тъкани на гърба, гръдните кухини, кръвоносните съдове. Това е особено важно за изучаване състоянието на междупрешленните дискове, гръбначния мозък.

6) Компютърната томография (CT) - предписва като алтернатива на рентгенови лъчи или в комбинация с тях. Предназначена е за фина оценка на костните структури.

В редки случаи се предписва лумбална пункция (за да се изключи наличието на кръв в цереброспиналната течност).

Травмите на гърба, независимо от локализацията и тежестта, се считат за потенциално опасни наранявания, поради което те се третират по изчерпателен начин. Диагнозата и лечението на раните на гърба се разглеждат:

  • Хирург (неврохирург).

  • Невролог (невропатолог).

  • Ортопед.

  • В случай на увреждане на белите дробове - пулмолог.

Травма на гърба: лечение

Тактиката на лечението на неусложнено увреждане на гърба, както и контузията на меките тъкани на гърба (мускулите) е да се премахне синдромът на болката. За тези цели се използват нестероидни противовъзпалителни средства под формата на мехлеми (Ketorol, Diclofenac) и аналгетични лекарства (Baralgin et al.). Освен това се предписва искрящ режим на физическа активност.

Много по-трудно е ситуацията със сложни натъртвания и натъртвания на гръбнака и ребрата. В този случай, в допълнение към противовъзпалителни и аналгетични хормони са предписани. Всички те служат за облекчаване на синдрома на болката, подпухналостта, възпалението.

Също така, "сложните" натъртвания изискват задължителен курс на рехабилитация. След края на лечението с лекарство със стабилизиране на състоянието се предписват физиотерапия (магнит и електрофореза) и тренировъчна терапия.

Така, нараняването на гърба е колективна концепция и съществува само за удобство. В повечето случаи това е относително безвредно увреждане на мускулите, но не можете да изключите по-сериозни наранявания, докато не се извършат специализирани диагностични дейности. Във всички случаи е невъзможно да се диагностицира самостоятелно, посещението на лекар е задължително.

Share:
Comments