Траеит - причини, симптоми, диагноза, лечение

трахеит - это заболевание трахеи, возникающее вследствие вирусной или бактериальной инфекции носоглотки. Процесс аналогичен бронхиту, отличается только локализацией и нередко сопровождается заболеванием бронхов. трахеит характеризуется болевыми ощущениями в области груди, мучительным кашлем, который активизируется в утренние часы. Если не проводить соответствующее лечение, то кашель продолжается в течении нескольких недель.

трахеит у маленьких детей опасен риском асфиксии, особенно при сочетании с дифтерией. трахеит протекает в хронической или острой форме. Острый трахеит, как правило, сопровождается сопутствующим заболеванием - ларингитом, острым ринитом или фарингитом.

трахеит - причины

Най-честите причини за остър трахеит са: вирус, стрептококи или стафилококови инфекции. Причината за трахеита може да бъде вдишване на студен, сух или прашен въздух, както и въздух с висока концентрация на корозивни вещества.

Остър трахеит може в някои случаи да попадне в хронична форма. Доста често се случва при хора, които злоупотребяват с алкохол и тютюнопушене, както и въз основа на бъбречни заболявания, сърце и емфизем на белите дробове. Често причината за трахеита са възпалителни хронични заболявания на параналните синуси и носната кухина.

трахеит - симптомы

Обикновено симптомите на остър трахеит се появяват непосредствено след остро възпаление на преобладаващите части на дихателните пътища. Най-характерният признак на трахеит е сухата кашлица сутрин и през нощта. Атаките на кашлицата се случват при плач, дълбока въздишка, смях. При атака на кашлица, пациентът чувства болка в гръдния кош и гърлото, което води до ограничаване на дихателните движения. Дишането става бързо и плитко. Дори малко количество храчки, разположени на мястото на бифуркация на трахеята, може да предизвика атака на конвулсивна кашлица.

Общото състояние на пациента обикновено е задоволително. Има леко повишение на телесната температура (значима при деца - до 39 градуса). Слюнката първоначално е вискозна, лигавична в природата и се отклонява в малки количества. Постепенно тя става все по-богата, мукопурулентна и се отделя по-лесно. По-малко болка става кашлица.

Понякога възпалителният процес едновременно с трахеята улавя бронхите, след което клиничната картина придобива характера на трахеобронхит. Кашлицата става по-болезнена и температурата на тялото се покачва. Най-често срещаното усложнение на трахеобронхит и трахеит е бронхопневмонията, която е особено опасна за възрастните хора и децата.

трахеит - диагностика

Диагностиката на трахеита се основава на обща клинична картина, резултатите от медицински преглед на ларинкса и трахеята с помощта на ларингоскоп, слушане на звуци (аускултация) с фоноендоскоп. По време на изследването, ясно видим оток, който е типичен за остър трахеит. Слушането проследява различни хрипове, разпръснати по белите дробове.

трахеит - лечение и профилактика

Лечението на хронични и остри форми на заболяването е същото. Това зависи от причините за трахеита. Тъй като характерът на заболяването е променлив, лекарят трябва да установи факторите, които са предизвикали развитието на трахеит.

Когато се предписват интоксикация със сулфонамиди и антибиотици, с инфекция - различни антивирусни лекарства. При лечението трябва да се обърне специално внимание на симптомите на трахеита, които се проявяват в по-голяма степен. Така че, значително повишаване на температурата трябва да бъдат елиминирани antipyretics. Трудното изплюване на храчката изисква използването на отхрачващи средства от рефлекторно действие. Препоръчва се вдишване и приемане на топли напитки.

Предотвратяването на трахеити включва мерки за предотвратяване на заболяването и евентуално елиминиране на състояния, които предизвикват развитие на заболяването: - избягване на продължително пребиваване в зле вентилирани и прашни помещения - избягване на хипотермия - избягване на пасивно и активно пушене - спазване на основни правила за хигиена и чистотата в къщата.

Коментари

Алевтина 12/20/2016 Антибиотиците трябва да са с пълен курс, а не с 3 дни. И не забравяйте, че храчката трябва да изчезне добре - имате нужда от добро лекарство, което втечнява и премахва храчките и ако също така кашля, е по-лесно - от какво се нуждаете. Сега, между другото, много различни комбинирани продадени. Най-много ми харесва Йозет. Тя е по-евтина от останалите и доста "универсална" - можете дори да вземете новородено и ефектът - в първия ден е осезаем. Сега приемам само, когато се появи кашлица. Анна 11/03/2016 Било ми предписано лечение от Йозет. Лекарят каза, че е необходимо да се вземе сложно лекарство за кашлица. Тук Dzhoset просто се вписва в понятието комплекс, защото има само четири наркотици, които действат върху различни причини за кашлица. Така че това е универсален сироп, все още го приемам за студ с кашлица. Не бойте се!
Share:
Comments