Top-10 най-луди методи на лечение в историята на медицината

Страхувате ли се от инжекции или от зъболекаря? Разтърсвате ли, когато трябва да дарите кръв от вена или се страхувате да отидете на гинеколог?

Съвременните медицински процедури ви изглеждат болезнени и модерните лекарства не са ефективни?

Когато разберете какво са преживели много пациенти в близкото минало - страховете ви веднага ще изглеждат смешни и неоснователни.

Горещо желязо от хемороидите

Сега има много различни методи за справяне с хемороиди. Почти всички от тях са безболезнени, защото преди всяка процедура пациентът получава болкоуспокояващи.

Но нашите предци вярват, че хемороидите могат да бъдат победени с желязо, загрято до максималната температура. Лекарите вмъкнаха специална армировка от горещо желязо в ануса на пациента. Представете си какво чувстват пациентите в този момент. О, да, да си спомним, че в Средновековието нямало болкоуспокояващи. Хората просто не знаеха каква е анестезията и от какво е направена. Тези, които са имали хемороиди, трябвало да издържат на адска болка. Процедурата трябваше да се повтори няколко пъти. Много от пациентите просто се побъркаха, защото не всеки може да остане в правилния ум, дори ако оцелеят от такива мъчения.

Кохлеров сироп от възпалено гърло и възпаление на ушите

Най-добрият начин да се бориш със стенокардия и отит е бил някога смятан за кохлеров сироп (между другото, звучи красив). За да се заварява една част от такова вълшебно поглъщане, е необходимо да се убият около 30 охлюви и да се хвърлят във вряща вода. Някои лекари обаче смятат, че свежите (не варени) охлюви са много по-ефективни! Ако вземете охлюв, извадете го от къщата и го сложете в болното ухо в продължение на 10 часа, тогава пациентът ще стане много по-добър. Интересното е, че този метод дори помогна.

За щастие днес аптеките са препълнени с всички необходими хапчета и лекарства, така че охлювите могат да спят спокойно. Навсякъде освен Франция, разбира се :)

Scorpions за лечение на полово предавани болести

Преди стотици години хората се опитаха да се освободят от болести, предавани по полов път, използвайки специално вино, приготвено от скорпиони. Дори и в наши дни има уникални хора, които са твърдо убедени, че такъв необикновен начин на лечение наистина помага. Близо до Банкок има няколко села, в които уважават старите традиции. Жителите им все още вярват, че съвременните лекарства не могат да се справят с болести толкова бързо, колкото лекарствата, изобретени от техните предци. Виното от скорпиони се радва на нечувана популярност. Това е много скъпо, защото, за да направите тази напитка, хората рискуват живота си.

Говори се, че виното не само помага на хората с полово предавани болести, но също така е отличен лек за импотентност.

Екстракт на куче от възпалено гърло

Във Великобритания някога е живял велик историк на име Рой Портър. Той беше добър специалист в областта на медицината. В една от книгите си Портър казал на света, че е намерил отличен метод за справяне с ангина. Той даде на лекарството красиво латинско име на латински - "Album graecum".

Най-великите умове веднага се втурнаха да намерят съставките, които са необходими, за да направят същото лекарство. Оказало се, че неговият състав включва само една съставка - изсушени изпражнения за кучета. Дори да звучи отвратително, нали? И имаше такива, които се осмелиха да лекуват ангина по този начин. Разбира се, това странно лекарство не помогна на никого.

Кървене като лекарство за всички заболявания

От дните на древността, хората вярвали, че кървенето от вените ще помогне да се очисти тялото. Лекарите смятат, че този процес може да излекува някого от някакви заболявания. Дали това е диария или болка в ставите.

Всъщност кървенето помогна на някои хора. Но има обяснение: те страдат от високо кръвно налягане и кървенето значително подобрява тяхното състояние.

Такъв странен и опасен метод на лечение се използва до края на 19 век. Той беше забранен само когато можеха да докажат, че не е ефективен и няма да помогне на пациентите да се отърват от болести.

Паста от мъртви мишки от зъбобол

Ако сте измъчвани от див зъбобол, тогава не е нужно да издържите повече. За да забравите за това веднъж завинаги, трябва да вземете няколко мъртви мишки, да ги накълсите в миксер например и да поставите сместа в болен зъб. Бяха изненадани ли? Не ми хареса тази рецепта? Но древните египтяни смятат, че това е добър начин за борба с зъбобол.

Пациентите се надяваха, че такава магическа паста ще бъде истинско спасение за тях, но те се объркаха. 2 от 7 души, които са използвали мишка, починаха от инфекция.

Канибализмът - най-доброто средство за изземване

Лекарите на Древен Египет и Рим бяха предписани на хора, страдащи от постоянни главоболия и мускулни крампи - лекарство, включващо части от човешка плът, кръв и увиснали кости. В Рим този метод на лечение е станал доста популярен, тъй като лекарството за мъртъв е било считано за ефективно.

Имаше слухове, че в кръвта на гладиаторите има уникално вещество, с което можете да излекувате всички, които страдат от епилепсия. На пазарите беше възможно да се срещнат търговци, които продадоха кръвта на гладиаторите. Хората излязоха от домовете си най-ценните и предадоха на трафикантите кръв, за да ги продадат поне малко магическо питие.

Трепане на черепа от главоболие

В древни времена тежките главоболия и епилептичните припадъци бяха третирани чрез трепане на черепа. Само си представете колко е претърпял лицето, след като даде съгласието си за подобна операция. В главата на пациента бяха пробити малки дупки. Не забравяйте, че по това време никой не е чувал за анестезия. Човекът, който беше отегчен от черепа, просто забрави за всичките си оплаквания, защото изпитваше такава болка, която не можеше да се сравни с мигрена.

Около 45% от пациентите не са живели до края на операцията. Умираха от болезнен шок.

Пушенето от астма

Не много отдавна (само преди 100-300 години) се смяташе, че пушенето ще бъде спасение за тези, които страдат от такова заболяване като астма. Трудно е да се вярва в това, защото сега има реклама за тютюнопушене на всяка сграда и все повече хора се застъпват за здравословен начин на живот.

Когато учените откриха как вредният никотин засяга човешкото здраве, веднага разказва тази новина на целия свят. След изявлението си лекарите спряха да съветват тютюнопушенето.

Хероин сироп за безсъние

През 1898 г. Фридрих Байер печели около 45 милиарда евро годишно (по отношение на днешните пари), защото е измислил напълно нова универсална медицина - хероинов сироп. Те се опитали да лекуват различни заболявания, но се смяташе, че той особено е помогнал с безсъние.

Компанията Байер спечели толкова много пари, защото сиропът е бил пристрастяващ, така че пациентите го купуват цели кутии.

Share:
Comments