Токсоплазмоза - причини, симптоми, диагноза, лечение

токсоплазмоза - паразитна болест на човека и животните, провокирана от най-простия микроорганизъм - токсоплазма Gondi (Toxoplasma gondii).

токсоплазмоза — это одно из самых широкомасштабных заболеваний в мире. В Африке и Южной Америке инфицировано около 90% населения, в России, по последним данным, - до 30% жителей.

токсоплазмоза — причины

Основните вектори на болестта са животни, най-често котки. Овоците (яйцеклетките), екскретирани заедно с изпражненията, попадат на вълна и това е директният път към инфекцията. Хората, поглаждайки домашни любимци и без да мият ръцете си, могат лесно да доведат паразити в тялото ви през храносмилателния тракт.

Продукты, получаемые от зараженных животных (мясо, яйца, молоко) и не подвергающиеся достаточной термической обработке, также опасны. Употребление таких продуктов в пищу неизбежно приводит к попаданию токсоплазмы в человеческий организм. токсоплазмоза также может передаваться кровососущими насекомыми, через поврежденную кожу, внутриутробно (от матери к плоду).

Трябва да се отбележи, че за бременните жени инфекцията е изпълнена със сериозни последици за плода. Затова силно посъветваме да не се свържете с котки по време на този критичен период.

токсоплазмоза — симптомы

При хората токсоплазмозата се развива в три форми: остра, латентна и хронична. Най-честата латентна и хронична форма, остра с изразена симптоматика, е много рядка. Обикновено това е характерно за хората с депресиран имунитет.

Различните автоимунни заболявания и процедури, като ХИВ инфекция, онкология, химиотерапия, трансплантация на органи и т.н., могат да помогнат за понижаване на защитните функции на тялото.

Латентната (асимптоматична) форма може да премине във всеки един момент до острия стадий на заболяването. В този случай самият здрав имунитет унищожава паразита и осигурява на организма устойчивост на токсиплазмоза през целия живот.

Идентифицирането на болестта е много трудно дори и в острия стадий, тъй като симптомите могат да бъдат маскирани за други заболявания. Защо се случва това? Тъй като токсоплазмозата, вкарвайки се в кръвта, носи кръв към всички органи и всеки от тях може да се провали. Сърцето, черният дроб, очите, мозъкът могат да страдат от ефектите на инфекцията. Понякога заболяването се ограничава до лека симптоматика: леко увеличение на лимфните възли, лек обрив, главоболие, инфекция на очите.

На практика е невъзможно да се открие токсоплазмоза, ръководена от клиниката. Разпознаване на болестта може да става само чрез специални тестове.

токсоплазмоза — диагностика

Основните диагностични методи: реакция на фиксиране на комплемента, индиректна имунофлуоресцентна реакция, ELISA - ензимен имуноанализ.

Най-надеждният метод е ELISA. Неговият принцип се основава на изолирането на специфични антитела към токсоплазмата.

След като микроорганизмът навлезе в човека, имунитетът започва да произвежда имуноглобулини, наречени в медицината - IgM (ранни антитела). Те са тези, които се борят с инфекцията. След известно време IgM изчезва и се появяват IgG антитела, които осигуряват резистентност към токсоплазмоза през целия живот.

Лесно е да се отгатне дали се открива IgM, а инфекцията е настъпила съвсем наскоро, наличието на IgG показва, че инфекцията е станала много продължителна и токсоплазмозата вече не ви е страшно.

токсоплазмоза — лечение и профилактика

Това заболяване не винаги изисква лечение - практически е невъзможно да се отстрани патогенът от тялото, тъй като токсоплазмените клетки в крайна сметка формират кисти, които са устойчиви на всички лекарства. Антителата и кистите остават в тялото завинаги.

Лечението се предписва на хора с изразени симптоми с ниска имунна обратна връзка. Прилагайте химиотерапевтични и антибиотични лекарства. Лечението по правило отнема много време. Ако е необходимо, посочете комбинирани процедури.

В хронична форма токсоплазмозата се лекува по-трудно. За съжаление, химическите лекарства в хроничен курс не дават положителен резултат, така че всички усилия в този случай са насочени към укрепване на имунитета, за да помогнат на организма да поддържа инфекцията под контрол независимо.

Профилактиката на токсоплазмоза включва: 1) използването само на термично обработени животински храни; 2) задълбочено измиване на зеленчуци, плодове и зеленчуци, особено от градинското легло; 3) хигиенни стандарти (измиване на ръце със сапун след разходка, също и след контакт с котката).

Спазването на горните правила значително намалява риска от инфекция с токсоплазмоза.

Share:
Comments