Ток боли: какво да правя? какво означава сигналът за болката

Какво ще стане, ако ми нарани токчета?

Игнорирайте тези чувства определено не си струва, тъй като болката може да бъде симптом на сериозни заболявания.

Ето защо трябва да идентифицирате причината за болката и да започнете лечението.

Причини за болка в петите

Има много причини, които водят до болезнени усещания в петите. Най-често болки в петата в следните случаи:

• Дълго облекло на обувки с високи токчета, което води до т. Нар. "Синдром на петъчната болка";

• Разреждане на подкожната мастна тъкан на крака, което често се проявява при продължителна физическа активност;

• Увреждания на долните крайници.

По отношение на нараняванията, болката в петата може да доведе до обичайните участъци на глезена и фрактури. Когато се опъва, плантационната флексия става трудна. Натъртването или фрактурата на петъчната кост, както и епифизитът са сериозни билки, които трябва да бъдат консултирани от лекар.

Системни заболявания

Болката в петите може да се появи и при различни тежки заболявания. Често болезнени усещания в областта на петата възникват при ревматоиден артрит. Основният симптом е подпухването, което затруднява мобилността на ставите. Освен това пациентът може да почувства силна сънливост и загуба на апетит.

При подагра, пръстите най-често се възпаляват, но понякога възпалението може да се разпростре върху крака. Ето защо се усеща болката в петата. Друга болест, при която болката в петите е симптом, е болестта на Бечетор. Въпреки факта, че заболяването засяга гръбначния стълб, което го прави твърд, пациентът може да усеща болка в петите.

Инфекциозни болести

Голям брой инфекциозни заболявания, например гонорея или дизентерия, могат да предизвикат реактивен артрит. Това заболяване се проявява и от болка в петите. От инфекциозни заболявания болезнените усещания могат да причинят костна туберкулоза, чийто основен симптом е некрозата на тъканите. Не по-малко опасен е остеомиелитът, придружен от силна болка и подуване.

Възпалителни заболявания

Болката в района на петък често се случва при плантарен фасциит - възпалително заболяване, което засяга ходилата на краката. Това е болка в петата при това заболяване е основният симптом. Ако на петата се появи зачервяване и подуване, то може да бъде бурсит. Туморът може да се увеличи. Също така, болезнени усещания се появяват при злокачествени тумори на костите. Основният симптом е разширените кръвоносни съдове над неоплазмата.

Лечение на болки в гърба

Всяко болезнено усещане е повод да посетите лекар. Често болката в петата е съпроводена с различни симптоми, а болката може да се локализира в гърба или ръцете.

Първото нещо, което лекарят ще направи след изслушване на пациента, е подходящото проучване. Сред тях:

• биохимичен и общ анализ на кръвта;

• микробиологични изследвания;

• проверка за маркери за рак;

• рентген;

• серологический анализ;

• биопсия.

Първа помощ за болка в петата, лечение

Естествено, всяко лечение се основава на резултатите от проучването. Но какво ще стане, ако внезапно се появи болката в петата?

Трябва спешно да облекчи усещанията. За да направите това, вземете куб от хора и го прикрепете към възпалено място. Ако това не помогне, тогава направете топла вана за крака. Добре се справяйте с болката и облекчавайте възпалението на специални мехлеми, например, пелан или индометацин маз. Ако това не помогне, можете да вземете упойка, ibufen или solpaflex.

Има общоприети методи за лечение, които се извършват само под наблюдението на лекуващия лекар.

Популярен метод е използването на инжекции от стероиди. Този метод е особено ефективен в случаи на силна болка, която не може да бъде потискана със стандартни методи.

Стероидите (кортизол) бързо облекчават възпалението и анестезират, но това е само временно решение на проблема.

Друг вид лечение на болката в петата е екстракорпоралната терапия с ударна вълна. Същността на процедурата е ефектът от звукови вълни върху болезнената част на тялото.

Всичко се извършва с помощта на специално медицинско оборудване. Отлично тази терапия помага при възпаление на плантарната фасция. Смята се, че тази процедура е безопасна, което се доказва от клиничните проучвания.

Понякога се използва лъчетерапия, но има много малко такива случаи. Много по-често се практикува използването на специална гума, която ще фиксира крака в необходимото положение. Гумата се нанася през нощта, за да се предотврати неправилното сливане на фасцията. Ако случаят е сложен, тогава гипсът се прилага върху долния крак.

Що се отнася до хирургическата намеса, този метод се използва и в сложни случаи. Обикновено операцията се предписва, ако болката в петата не трае дълго време и няма очевидни причини за това. Но намесата на хирурга може да доведе до още по-големи усложнения, тъй като може да настъпи травма на съседните нерви, инфекция и т.н. Така че, ако петите са боли, е необходимо операцията да се направи само в краен случай.

Ако причината за болката в петата е свързана със сериозни заболявания, тогава заболяването трябва да се лекува, а не симптом. Ето защо диагностиката и тестването са толкова важни. Лекарят трябва да знае какво точно трябва да се лекува.

Народни средства за защита

Лечението у дома с помощта на народните рецепти не може да се нарече универсален, но заедно с традиционните методи може да даде добър ефект. Особено добре тези процедури облекчават възпалението, което улеснява състоянието на пациента. Ето защо, ако болтовете са наранени, можете да направите следното:

1. За калтеналните шипове, тинктурата на блатистата сабя е отлична. Това растение е известно със своите противовъзпалителни и лечебни свойства. Той настоява за алкохол и потрива болезненото място. Можете да направите компреси.

2. Също така за лечение на болка в петата използвайте компреси от черна ряпа. Коренът се измива добре и се разтрива върху ренде. Кашицу обвиваше чист кърпа и го сложил на петата. Отгоре е необходимо да сложите торба и да завържете крака с нещо топло.

3. Следната рецепта доказа своята ефективност: 1-ва. л. сол и мед трябва да се смесват с 50 ml йод. Тази смес трябва да бъде внимателно смесена и с помощта на превръзка да направи компреси през нощта. Компресът е превързан и изолиран. Лекарството трябва да е достатъчно за 4-5 пъти.

Профилактиката боли в петата

Можете да направите много, за да предотвратите появата на болка в петите. Преди всичко, важно е да намалите натоварването на краката, т.е. да се откажете от бягане или ходене.

Освен това, трябва да контролирате теглото си, тъй като това също е сериозен товар на краката. Ако е необходимо, трябва да загубите допълнителни килограми, разбира се, без да прибягвате до по-голямо физическо натоварване.

Уверете се, че сте проверили за плоски крака. Ако има проблем, тогава е необходимо да използвате специални ортопедични стелки. Носенето на високи токчета трябва да се сведе до минимум. Идеален - петата до 5 см. И като цяло, е по-добре да се опитате да вземете удобни обувки.

Отлична възможност за превенция са терапевтичните упражнения за краката. Това може да се прави всеки ден, тъй като не отнема много време. Това се прави, както следва:

1. Първо, е направен лек масаж на краката.

2. След това трябва да лежите на гърба си и да опънете краката си, опитвайки се да сложите спирачките един върху друг, а след това да издърпате петата напред.

3. Трябва първо да се разхождате из стаята на пръстите на краката и след това на петите си.

4. На пода трябва да поставите кърпа и да опитате да направите бръчките на краката си.

5. Ако има малка топка, можете да я преместите на пода.

Ако болтовете ви пострадат, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар при първа възможност. Ако по време на неговото започване лечението може да доведе до сериозни усложнения.

Share:
Comments