Той боли корема около пъпа - това е сериозен симптом.

Хората в ежедневието често изпитват болка в долната част на корема.

Това се случва и лек дискомфорт, лесен за доказване от медицински наркотици, и тежки атаки на остра болка, когато без спешна медицинска помощ не може да направи.

Във всеки случай болезнените усещания са симптом на заболяване или разстройство на стомашно-чревния тракт.

Мъжете и жените от различни възрастови групи страдат еднакво от патологичните процеси на стомашно-чревния тракт.

Това, което е характерно, коремът в областта на пъпа боли различно.

По природа можете да определите класа на заболяването. Ако това е внезапна атака с остра, пареща и спазмодична болка, болестта е остра, т.е. изисква незабавна намеса от лекарите. С болки от периодичен характер, склонни към постепенно увеличаване, патологията е хронична, което показва проблеми на абсорбцията или храносмилането в червата.

Най-често коремът боли около пъпа поради следните причини:

• апендицит се развива в остра форма;

• тялото е получило повишена доза от хранителни токсини;

• прогресираща пъпна херния;

• Има гинекологични заболявания при жените;

• по време на бременност.

Подробно проучване на често срещаните причини ще помогне да се разбере колко спешно е да се консултирате с лекар.

Коремът боли близо до пъпа - първият признак на остър апендицит

Основната характеристика на острата форма на апендицит е острата атака на насилствена, непоносима болка. Локализирани неприятни усещания под лъжицата, около или малко над пъпа. Постепенно, но за кратко време човек забележи, че степента на болката се увеличава и мястото му се измества от дясната страна. Такова състояние се допълва от съпътстващи симптоми, сред които: изсушаването на устната лигавица (езикът става груб), скоростта и сърдечната честота, температурата на тялото се повишава.

За да потвърдите диагнозата, ако пациентът може да е в изправено положение, трябва да го помолите да свали ръцете си по багажника, ако болката е значително увеличена, тогава диагнозата може да се счита за потвърдена. Следващите стъпки са възможно най-скоро да се обадите на спешна помощ и да вземете пациента в болницата, направо на операционната маса. Консервативни методи на лечение, ако коремът боли в областта на пъпа с апендицит, не.

Повишена доза хранителни токсини в тялото

Доста често хората наблюдават, че имат болки в стомаха в пъпа, след като ядат някаква храна. Първото нещо, което идва на ум, е отравяне. Отчасти тази диагноза може да се счита за правилна. Тук обаче е необходимо да се направи малко изменение на факта, че неприятните и болезнени усещания са причинени не от самите микроорганизми, които живеят в развалени продукти, а от токсините (вредните вещества), произвеждани от тях.

Най-отровните микроорганизми са:

1. щамове на Escherichia coli;

2. Salmonella;

3. Yersinia;

4. Протеи;

5. стафилококи;

6. Стрептококки.

Говорейки за токсичните щети на тялото, трябва да се отбележи, че инфекцията се проявява не само чрез продукти. Микроорганизмите лесно се придвижват от тялото на животно или човек (носеща инфекция) до тялото на здрав човек.

Защо организмът е интоксикиран? Под влияние на положителни фактори, като температура комфорт, наличието на дрожди и така нататък, процесът започва активни микроорганизми в храни. Когато броят им надхвърля нормалното, те започват да отделят токсини - опасни вещества за човешкото тяло. След абсорбцията на такива продукти започва отравяне с хранителни продукти. Ето защо, след отнема не прясна риба, месо, млечни и сладкарски кремове, се забелязва, че има болки в стомаха в района на пъпа, честотата на движенията на червата се увеличава, председателят има течна консистенция.

Вече тези симптоми могат да бъдат подозирани за хранително отравяне. Естествено е по-добре да не се занимавате със самолечение и да посетите лекар. Като първоначална помощ можете да вземете активен въглен. За точно диагностициране и определяне на необходимите терапевтични лекарства, лекарят ще предпише тестове, включително бактериологично изследване на биологични материали. Това точно ще определи вида на причинителя на заболяването.

Стомахът или коремът боли в областта на коремния бутон - основният признак на херния

Обезмената херния при симптоматична проява може да бъде объркана с остър апендицит, защото локализацията на болезнени усещания е идентична. Обаче, болестта има един отличителен признак - изпъкналост на областта на кожата на предната коремна стена. Ето защо, ако имате болки в стомаха в областта на пъпа и има изпъкнал участък, трябва да отидете до лекаря възможно най-скоро. Болестта в ранен стадий е лесна за лечение, дори и без необходимост от хирургическа интервенция. Херната на херния е трудна за лечение и често изисква оперативен подход.

Категорично не се препоръчва самостоятелно да се коригира образуваната самата херния. По-добре е да поверите този въпрос на специалисти, тъй като между предната коремна стена и стените на торбичката се образуват шипове, а погрешната посока е изпълнена със сериозни последици.

При консултативна среща с лекар пациентите трябва да вземат рентгенови лъчи. Тя ви позволява точно да определите какво е включено в херния сак, дали има нарушение на проходимостта на червата и срастванията.

В някои случаи хората нямат стомашна болка в зоната на пъпа, но ако хернията е задържана, тогава болката е налице. Това усложнение е изпълнено с нарушение на кръвообращението и некроза на околните тъкани.

При жените боли в областта на коремния бутон при гинекологични патологии

Някои жени могат да се сблъскат с болки в долната част на корема. Този симптом е признак на такива гинекологични заболявания:

• Нарушаване на целостта на фоликула - характерна черта е възникването на болка в периода от 10 до 16 дни от менструалния цикъл. Болката може да се локализира вдясно или вляво, в зависимост от страната на разкъсване, въпреки че е остра, но не за дълго, не повече от две минути;

• възпаление в придатките - болката възниква внезапно и се характеризира със спазми, локализирани от двете страни на пъпа. Усещанията за поява на дискомфорт се проявяват по време на полов акт. Съпътстващите симптоми включват повишена температура, гадене и повръщане, повишена температура, общо отслабване.

При разкъсване на фоликула не се изисква специално лечение, дори не можете да се обърнете към гинеколог. Възпалението на придатъците е сериозен процес, при който при липса на навременно и подходящо лечение може да доведе до безплодие.

Трябва ли да се тревожа за бременна жена, ако има болка в корема в областта на пъпа

Момичетата в положение със специално треперене се отнасят до тяхното здраве. Това се дължи не толкова на себелюбието, колкото на треперещото отношение към бъдещото му дете. Особените страхове при жените причиняват симптоми, при които корема боли в пъпа и около него.

Ако такива чувства се забелязват, техният характер трябва да бъде ясно определен. Повечето пациенти казват, че те са подобни на леки усещания за изтръпване, като колики в корема. Локализира такава болка, както в централната част на корема, в едната или и в двете страни на пъпа. Това се дължи на факта, че постепенно, с нарастването на плода, матката се разширява, съответно, има натиск не само върху пикочния мехур, но и върху червата.

Ако едно момиче от втория триместър има болки в корема в областта на пъпа, тогава няма причини за преживяване - това е нормален феномен от медицинска гледна точка. Въпреки това, когато се приближава момента на раждане, тези симптоми трябва да преминат напълно. Това означава, че натискът се компенсира чрез увеличаване на размера на главата на детето. Ако болката не премине, консултирането и прегледът на акушер-гинеколог е абсолютно необходимо, защото вероятността за инфекция, прогресираща в тялото на майката, е висока.

Много е важно пациентите да разберат колко незначителни на пръв поглед незначителни болкови атаки могат да бъдат опасни. Следователно, във всеки случай, когато има дискомфорт, трябва да отидете при лекаря.

Share:
Comments