Тютюнопушенето за жени е много по-опасно, отколкото се

На всеки 10 години активно пушене се увеличава рискът от внезапна смърт от сърдечен инфаркт с 16% при жените, но заплахата може да бъде елиминирана, след като напълно се откаже от вредния навик, според специалисти от California Heart Institute в Алберта.

След като изучиха информация за повече от 100 хиляди здрави жени на възраст между 30 и 55 години, които започнаха да пушат като тийнейджъри и пушат от 1 до 14 цигари на ден, учените установиха, че дори тези, които са в добро здраве, справедливия пол имат два пъти повече шанс за смърт внезапно от сърдечни заболявания. Още по-голям е рискът при здрави жени, които пушат един ден от 14 цигари.

Според изследователите вероятността от внезапна смърт нараства средно с 1,6% с всяка година на пушене, което е равно на 16% за 10 години. За щастие експертите твърдят, че е възможно да се възстановят щетите върху здравето, но само за 5 години от това в момента, в който последната цигара е била пушена за жени без сърдечно заболяване и за 15-20 години за тези, които ги имат.

Д-р Рупърт Санду, ръководител на изследването, заяви: "Въз основа на резултатите, които заключихме в хода на научната работа, можем твърдо да кажем, че пушенето е много по-опасно, отколкото се предполагаше. Такава сериозна връзка между този навик и внезапна смърт вследствие на сърдечно-съдови заболявания несъмнено е важна причина да мислим дали да продължим да използваме цигари. В навечерието на Новата година много хора вероятно ще искат да променят живота си към по-добро, като напуснат пушенето. Ето защо се надяваме, че нашите изследвания ще се превърнат в друг сериозен аргумент в борбата срещу тютюневата зависимост. "

Share:
Comments