Тютюнопушенето намалява живота с 10 години. но след като

Ако вземем предвид риска от смърт от тютюнопушенето, то тютюнопушенето жени не се различава от тютюнопушенето. Използвайки данните от Националното изследване на здравето, изследователите анализираха първото поколение американски жени, пристрастени към тютюнопушенето рано и пушени в продължение на няколко десетилетия.

Подобни проучвания са били проведени през 80-те години, но след това учените твърдят, че вероятността да умре от тютюнопушенето при жените е незначителна. Ново проучване установи, че при еднакво предпочитание към тютюнопушенето, жените и мъжете имат равни шансове за умиране поради пристрастяване. Така че от 80-те години на миналия век вероятността от смърт от всякакви болести, свързани с тютюнопушенето, включително рак на белите дробове и хронична обструктивна белодробна болест, се е увеличила с 50%.

Авторът на изследването, Прабхат Дха, казва, че самото пушене намалява продължителността на живота на човек с около 10 години, но все още има шанс да се върне около 9 години от живота, ако преодолеете лошия си навик на 40-годишна възраст, най-много до 44 години. Но дори и да се откажете от цигарите в продължение на 54 години, можете да спечелите 6 години от смъртта и от 64 до 4 години. Това означава, че отказването от пушенето на всяка възраст дава полза, но учените предупреждават, че няма такова нещо като "безопасно" тютюнопушенето.

Никога не пушените хора са имали два пъти шанса да живеят до 80 години от пушачите.

Изследването е прегледало данни от Националния индекс на смъртност, приблизително 16 000 записи, отнасящи се до хора, които започнаха да пушат по-рано и са починали.

Share:
Comments