Тялото ни може да произвежда лекарства за себе си

Американски учени са измислили новаторска технология, която стимулира човешкото тяло да произвежда самостоятелно необходимите лекарства. Специалисти от университета в Мичиган (САЩ) прилагат технологията Noninvasive Transcranial, която включва влиянието върху невроните на специфични области на мозъка на слаб електрически ток.

В резултат мозъкът "принуждава" тялото да произвежда ендогенни опиати - естествени обезболяващи. Способността да се развива този тип медицина е присъща на човешкото тяло и когато се случи наистина критичен момент, например шок или сериозна травма, която наистина застрашава живота, тази способност се реализира.

Използването на технологията Noninvasive Transcranial обаче принуждава синтеза на ендогенни опиати в абсолютно всяка нестандартна ситуация. В момента учените са успели да постигнат само 36% увеличение на прага на болката при доброволците, които са се съгласили да участват в експеримента. Трябва да се отбележи, че за няколко вида хронична болка тази технология е неефективна. Например, болката с мигрена не може да бъде напълно елиминирана с този метод.

И все пак, технологията Noninvasive Transcranial ще бъде истинска божествена идея за хора, които постоянно приемат различни опиоидни болкоуспокояващи, за които се знае, че причиняват постоянна зависимост и странични ефекти.

Share:
Comments