Thistle - лекарствени свойства и приложение в медицината

Thistle - общо описание

Род Chertopoloh Комплексният цвят е представен от високи трайни насаждения с висок, мощен, стройно стъбло и големи, твърди листа с остри ръбове. Горната част на стъблото е украсена с лилави или розови съцветия под формата на увиснали кошници, заобиколени в ръба с обвивка от покриващи листа с гънки. Цъфтежът на тръниката трае от юли до края на лятото.

Chertopoloh - виды и места произрастания

Считается, что чертополох происходит из Западной и Центральной Европы. Сейчас основными местами его произрастания являются Центральная Европа, Северная Африка, США и страны Азии. У нас это растение массово заполонило южные и центральные регионы России, а также Восточную Украину и Крым, где он растет на лугах и вдоль обочин дорог. Насчитывается более ста видов чертополоха, среди которых самыми известными являются Chertopoloh курчавый, Chertopoloh поникший, Chertopoloh мелкоголовчатый, Chertopoloh Термера и Chertopoloh колючий.

Chertopoloh - лечебные свойства

Chertopoloh широко используется травниками и самостоятельно, и в сборах с другими травами. Показаниями к приему препаратов чертополоха являются заболевания женской половой сферы, нарушения менструального цикла, туберкулез легких, заболевания суставов и сердца. Препараты чертополоха имеют противосудорожную и антидепрессивную активность, также они обладают мочегонным эффектом. Свежим соком растения промывают раны, вскрывшиеся фурункулы, а отвар корней применяют в комплексном лечении рака кожи. Некоторые народы используют чертополох для лечения сибирской язвы.

Chertopoloh - лекарственные формы

В народната медицина се използва главно билка от бодилица под формата на стъбла, листа, цветя, както и корените на растението. Зелената част е събрана през юни-август; През пролетта и есента копаят коренища, които, разделени на половина, след това подложени на сушене.

Chertopoloh - рецепты

За лечение на безсъние вземете отвара от сухи цветя на трън. За да го получи, 1 супена лъжица. л. поставен в купа с 200 грама. вода и, при кипене в продължение на около 5 минути, настоявайте за около час, след което филтрирайте. Вземете всеки ден до 4 пъти на половин чаша.

Бронхитът се лекува успешно с отвара от корени бодли, за които 1 супена лъжица. л. натрошената суровина се излива в 300 ml вода и при кипене на слаб огън за 10 минути се филтрира. Лечението се извършва чрез вземане на отвара от половин чаша три пъти на ден.

Масло от Thistle се използва като средство за излекуване на раните и срещу изгаряне. Изцежда се от млад бодил, който също се използва дълго време за почистване на черния дроб.

За лечение на цистит, уретрит, настинки, отоци с различен произход, хемороиди, се приготвя следната подготовка: 1 супена лъжица. Една лъжица от натрошени сухи листа от трън се изсипва в 200 грама. вряща вода и, като настоява за един час, да вземе 0,5 чаши няколко пъти на ден. По-силното решение, приготвено по този начин, се измива от гнойни рани, язви и кичури.

При сложната терапия на тетанус, ревматизъм, подагра, бъбречно заболяване, пикочен мехур и персистираща спазматична кашлица вземете 1 ч.л. сок, приготвен от прясна листа от магарешки лист, или прах от листа, обелени (три пъти на ден).

За лечение на кашлица, студена, бронхиална астма, ларингит, се използва сироп от цветове на трън. За получаването му се изсипват 150 g суровина в 300 ml. вода и като се добавят 0,5 чаши захар, се изпарява при ниска температура, докато разтворът се намали наполовина. Вземете сироп за 1 чаена лъжичка. малко преди хранене. Да се ​​съхранява в хладилник или на хладно, тъмно място.

Chertopoloh - противопоказания

Към днешна дата не са открити противопоказания за употребата на ритуални препарати и нежелани реакции, придружаващи употребата им. Известно е, че те не са много токсични и могат да се използват дори и дълго време. В малки дози бодилекът упражнява вълнуващ ефект върху централната нервна система, а в големия - потискащия.

Коментари

Рита 05/10/2016 Всъщност, трънът е много ефективен при борбата с различни заболявания по женски начин. И с някои болести и с прости възпаления може и трябва да бъде взет. Но фактът, че той действа толкова силно върху нервната система - не знаех. дни 05.10.2016 Аз съм запознат с това растение, както и с помощта в лечението на сърдечни заболявания. Още казах на баба ми, че бодилката помага от сърцето и от ставите също. Очевидно я взе. И като цяло, с приемането му, се чувстваш по-добре по някакъв начин. Марина 05/10/2016 Защото фактът, че маслото от бодил лекува изгаряния и рани, знам. Лично аз го използвах, когато изгорих ръката си. Ами помага и облекчава дори синдрома на болката. Но не знаех за факта, че бодилката помага при кашлицата. Заслужава си да го закупите. Оля 05.10.1966 О! Току-що са изсушени цветя на бодил, аз третирах проблемите на жените с тях. И сега бях завладян от цял ​​проблем - безсъние! Не мога да спя добре вече няколко нощи, за три или четири часа се обърнах. В резултат на това нямам достатъчно сън и се разгневявам) Кристина 05.10.2016 Разбира се, не злоупотребявайте, дори и най-безобидните растения. Всичко, от което се нуждаете с умереност! Лично аз използвах бодил, когато детето ми имаше тежка кашлица. След известно време кашлицата престана съвсем.
Share:
Comments