Тетанус - причини, симптоми, диагноза, лечение

Столбняк е остра инфекциозна болест, характеризираща се с тежки увреждания на нервната система. Тя се проявява чрез спазми на скелетната мускулатура с възможно развитие на асфиксия (асфиксия). Първото описание на болестта и нейното име принадлежат на Хипократ.

Тетанус причинява

Причиняващият агент на тетануса е бактерията, образуваща спори - тетанус бацил. Характерна особеност на тези бактерии е тяхното съществуване в природата под формата на спори. В изпражненията, върху почвата и върху различни предмети те продължават да съществуват от години. Изключително устойчив на дезинфектант и антисептик. Може да издържи на температура от 90 ° C за около два часа. Споровете при благоприятни условия покълват и произвеждат най-силните тетанични токсини - хемосилин и тетаноспасмин.

Източникът на тетанус бацил е птици, хора и тревопасни животни (гризачи). Тетанус стик влиза в външната среда заедно с изпражненията. Причиняващият агент е широко разпространен в природата (например в почвата), където той продължава дълго време и се умножава. От почвата бактериите се събират заедно с прах върху предмети и във всяка стая.

Механизмът на предаване на тетанус е контактният. Тетанус стик влиза в човешкото тяло чрез повредени лигавици (измръзване, рани, изгаряния) и кожата. Новородените могат да се заразят, ако има инфекция на пъпната рана, ако асептичните правила не се спазват.

Входните яки на тетанус могат да бъдат абсолютно различни рани - изтривания, изгаряния, разфасовки, отворени фрактури, ухапвания. Предаването на инфекция от пациента на здрав човек е изключено.

При пациенти с тетанус не се образува имунитет към заболяването. Това е така, защото малката доза от тетанус токсин, която причинява болестта, не е достатъчна, за да осигури имунитет. Най-често тетанус са болни тийнейджъри (поради висок травматизъм) и селскостопански работници.

Тетанус - симптоми

Инкубационният период на тетанус трае приблизително 7-14 дни. Понякога могат да настъпят клинични прояви след зарастването на заразени рани. Лекарите смятат, че краткият инкубационен период на заболяването причинява по-тежък ход на тетанус.

Болката винаги започва много рязко. Първият и най-разпространен симптом на тетанус е конвулсивното свиване на челюстите (тризъм), дължащо се на спазъм на дъвчещата мускулатура. Веднага се добавят други признаци на тетанус - трудно болезнено преглъщане (дисфагия) и "сардонична усмивка" (спазъм на мимичните мускули). Комбинацията от тези характеристики образува класическа триада и се среща изключително в тетанус.

Височината на заболяването се характеризира с разпространение на болезнени спазми към мускулите на крайниците и багажника, без да се улавят крака и ръката. Мускулите са напрегнати през цялото време, дори и в сън. Когато крампите задържат диафрагмата и междукостните мускули, дишането става бързо и плитко. Напрежението на перинеалните мускули води до затруднено уриниране и дефекация.

При доста тесен курс на тетанус може да се развие opistonus (задната част на пациента се навежда като дъга). Силният мускулен тонус води до фрактури на костите, както и разкъсване на мускулите от костите. Тежестта на тетанус се отличава с тежка, средна и лека форма. В 25% от случаите се забелязва смъртоносен резултат.

Столбняк - диагностика

Диагнозата се основава на характерната триада на симптомите на тетанус. С това заболяване, лабораторната диагностика е малко важна, тъй като токсин в кръвта не може да бъде открит дори и от най-модерните методи.

При диагностицирането на тетануса е важна важна епидемиологична история (изгаряния, инфектирани рани, рани, получени във времето, които съответстват на инкубационния период).

Столбняк - лечение и профилактика

Пациент с тетанус подлежи на незабавно хоспитализиране. За неутрализиране на тетанус токсин се прилага специфичен имуноглобулинов или анти-тетанус серум. Конвулсивният синдром се отстранява от седативни, наркологични и невроплагични лекарства.

При респираторен дистрес се извършва реанимация. Антибиотиците се използват за предотвратяване на бактериални усложнения. При дехидратация се справяме с помощта на интравенозни инфузии на плазма, полионогенни разтвори и албумин.

Предотвратяването на тетанус се провежда в две направления - специфична профилактика и превенция на наранявания. Имунитетът срещу тетанус се създава чрез рутинна имунизация с тетаничен токсоид. Неспецифичната профилактика на заболяването е предназначена за предотвратяване на наранявания на работното място, у дома, както и за изключване на инфекция на оперативни рани.

Share:
Comments