Татуировките могат да причинят рак на кожата

Посещението в салона за татуировки може да се превърне в рак на кожата, предупреждава The Times of India. Благодарение на изследванията на лекарите стана известно, че боите, използвани от майсторите на татуировки, са опасни. Те съдържат токсични елементи, които могат да причинят рак на кожата.

Най-опасната от всички беше синьото боя. Той съдържа алуминий и кобалт. В червената боя е открит живачен сулфид. Някои други цветове също са опасни поради тежките метали, които съдържат, като олово, никел, хром, титан, кадмий.

Също така не е безопасно да се използва оборудване, което е татуирано или пробито. Чрез нея се предават ХИВ, хепатит В, С, инфекции, които причиняват склетъчен карцином, карциноми и меланоми.

Дори мускулите понякога страдат от татуировки. Така че, след като сте решили да направите татуировка, слушайте поне съветите на лекарите и внимателно изберете мястото, където ще я поставите. Не поставяйте татуировки до рождените белези.

Не е излишно да се проверява и алергична реакция към боята. Инфекцията трябва да започне да се лекува без забавяне. Що се отнася до премахването на татуировка, тази процедура също не винаги преминава без следа и може да причини хипопигментация, която се проявява чрез загуба на цвят на кожата или хиперпигментация, т.е. потъмняване на кожата.

Share:
Comments