Татарски - лечебни свойства и приложение в медицината

магарешки бодил - общее описание

магарешки бодил (бодлив трън, елда, одеколон, трън, бодлив трън) - трайно растение, което има изправен стъбъл, често достигащ 2 метра височина, бодлив листа и цветя в кошница от лилави нюанси. Зъбният камък цъфти от юни до август.

магарешки бодил - виды и места произрастания

Разновидности на тартар повече от сто, за да се разберат нюансите е доста трудно поради голямата им прилика, не е изненадващо, че все по-често различни видове зъбен камък нарича една дума - "трънка".

Несмотря на то, что растение является символом Швейцарии (благодаря широкому распространению татарника на территории страны), чертополох часто можно встретить в южных регионах России, Украине, Прибалтике, Беларуси и Татарии. магарешки бодил любит "селиться" вблизи автомобильных дорог, у заборов частных домовладений, а также на пустырях и в степях.

магарешки бодил - лечебные свойства

магарешки бодил довольно активно используется, как в официальной, так и в народной медицине, с его помощью избавляются от кашля, простуды, симптомов астмы, цистита и геморроя, Отвар из растения применяют в качестве мочегонного средства. Народные врачеватели давно обнаружили, что чертополох увеличивает частоту сердечных сокращений, повышает тонус мускулатуры и артериальное давление.

Применяется лекарственное средство на основе татарника не только внутрь, но и в качестве наружного средства, к примеру, из него делают примочки и компрессы при кожных заболеваниях (гнойных ранах и язвах). магарешки бодил используют для ускорения процесса реабилитации больных, перенесших операции по удалению злокачественной опухоли.

магарешки бодил - лекарственные формы

За да се приготви лекарството, се използват цветни кошници, листа и млади издънки на растението, цялата част от горната част на зъбния камък отива да се използва, при условие че липсват твърде груби стъбла. Много по-рядко използвам корени на растение.

Съберете основата за тинктури и отвара трябва да бъде в самото начало на периода на цъфтеж (първата половина на юни). От надземните части на растението можете да извлечете сок (чрез натискане) или суха натрошена трева (внимателно изсушете зъбния камък на чист въздух, като преди това сте разстилали малък слой върху хартия). Обикновено заготовките се съхраняват в стъклени буркани, торби от естествени тъкани или хартиени торби.

магарешки бодил - рецепты

Бульон Тартар с неврози и безсъние1 супена лъжица сухи нарязани зъбни цветя трябва да се напълни с 1 чаша вода, варено за 3-4 минути, оставя се бульонът да се охлади. Лекарството се използва за 1/2 чаша 3-4 пъти на ден.

Отвар татарника при бронхите1 супена лъжица от смачканите корени на тартара, изсипете 1 чаша вода, кипете в продължение на 10 минути, след това се щапете и вземете половин чаша 3-4 пъти на ден.

Зъбна тинктура с хемороиди, цистит, подуване и настинка1 супена лъжица сушени листа от тартар, налейте 1 чаша гореща вода, затворете капака, оставете го да варя за един час, изцедете, изпийте 1/2 чаша 2-3 пъти на ден.

Бульон Тартар с кожни заболявания1 супена лъжица зърнени цветчета изсипете 1 чаша вода, гответе за 1-1.5 минути, след като бульонът се охлажда, трябва да се охлади, вземете половин чаша сутрин на празен стомах и два пъти на ден преди хранене.

Зъбна тинктура в тумори и възпаление на пикочния мехур1 супена лъжица листа и цветя от тартар приготвя чаша гореща вода, пийте 1 чаша 3-4 пъти на ден.

Бульон Тартар с настинки, ларингит и астма150 грама кошчета от тръничка заливат 1,5 чаши вода, добавете 1/2 чаша захар, варийте половината от обема, издърпайте, съхранявайте на хладно място, вземете 1/3 чаша 2-3 пъти на ден.

Бульон Тартар с хронична умораДесетина цветни кошници, смесени с 1 литър вряла вода, 2 цветя от невен. Сварете лекарството за половин час, хладно, щам, добавете 100 грама мед.

магарешки бодил - противопоказания

Лекарствата, базирани на тартар, са противопоказани за употреба на хипертонични лекарства. Предозирането може да доведе до депресия на нервната система.

Коментари

Василиса 05/07/2016 Винаги съм мислил, че трънът е просто плевел. Дори не мислех, че има някакви лечебни свойства. Разбира се, след като прочетох тази статия, бях изненадан. Такава полезна инсталация и може да се похвали в бъдеще. Тамара 05/07/2016 Самият аз пих отвара от татар, когато имах труден живот и не можех да заспя. Като цяло, за няколко седмици спях няколко часа. И не ми помогнаха да не успокоявам, като валериан и майстор. И от сънните хапчета сутрин се чувстваш още по-зле. Aldine Press 05/07/2016 Това всъщност е много ефективно предприятие за различни заболявания. Тя може да се използва, както с обикновена настинка, и с по-сложни vospoleniyah. Ларингит, успешно лекуван с бодил. И дори умората се отстранява. Екатерина 05/07/2016 Дори не знаех, че бодилият е символ на Швейцария. Свикнал е, че той на нас навсякъде расте. Разбира се, познавам и лечебните качества на това растение. При настинки, кашлица, проблеми с дишането се използва трън. Юлия 05/07/2016 Погледнах снимката и мисля, че това е трън, какъв е татарът!)) Тогава разбрах, че това е второто му име. Това растение отдавна е известно на мен за неговите лечебни свойства. Те излекуват и кашлят, бронхит и много други.
Share:
Comments