Тахикардия - причини, симптоми, диагноза, лечение

Тахикардия е термин, който показва бързо сърцебиене от всякакъв произход. Като правило сърдечната честота над 100 удара в минута се счита за тахикардия. Ритъмът остава правилен (постоянната продължителност на интервалите между сърдечните контракции). Състоянието, когато атаката на тахикардия започне внезапно и също така изведнъж свърши, се нарича пароксизмална тахикардия.

Тахикардия - причини

Има доста причини за провокиране на тахикардия. Те включват:

- Болести на сърдечно-съдовата система. Много често, тахикардия е резултат от заболявания като хипертония, сърдечни заболявания, исхемия, infarkty.- кофеин. Прекомерното използване на напитки, съдържащи кофеин, вероятно ще доведе до тахикардия. Това се обяснява с ефекта, който кафето оказва върху работата на сърдечно-съдовата и централната нервна система. - Болести на щитовидната жлеза. Всяко нарушение на ендокринната система, особено на щитовидната жлеза, често предизвика достатъчно силен тахикардия. - Инфекциозни заболявания. Редица инфекциозни заболявания, по-специално причиняващи повишаване на телесната температура, също причиняват развитието на тахикардия. Това се дължи на общото безпокойство за функционирането на сърдечно-съдовата и други системи на тялото, което е възникнало в резултат на заболяването. - Бременност. Процеси в организма са често бременната жена може да предизвика тахикардия. Опасността от това състояние за майката и бъдещото бебе трябва да бъде оценена от лекуващия гинеколог.

Тахикардията може да се появи поради естествената, нормална реакция на тялото на емоционална и физическа активност, пушене, повишена телесна температура и консумация на алкохол.

Тахикардия - симптоми

Симптоми на тахикардия - замаяност, палпитация, обща слабост, чувство за загуба на съзнание, чувство за липса на въздух.

Тахикардия - диагностика

Лекарят диагностицира тахикардия въз основа на симптоми, медицински преглед на пациента, серия от тестове и изследвания. Общите тестове се състоят от следните проучвания:

- Електрокардиография (ЕКГ). Това е основният метод за диагностициране на тахикардия. ЕКГ определя типа тахикардия и разкрива как сърдечните заболявания влияят върху увеличаването на сърдечната честота. - Монитор на Холтер. Това изследване е непрекъснато записване на електрокардиограма (24 часа или повече), което помага на лекаря да получи пълна симптоматична картина на заболяването. - Електрофизиологично проучване. С негова помощ определя източника, който причинява проблеми в провеждането на сърдечната система.

Кардиолог, в зависимост от симптоматологията, може да предпише други допълнителни изследвания за диагностициране на основното заболяване, което провокира тахикардия.

Тахикардия - лечение и профилактика

Лечението на тахикардия е насочено към предотвратяване на пристъпите на тахикардия в бъдеще, намаляване на сърдечната честота и намаляване на усложненията. В някои случаи не се изисква лечение - достатъчно, за да почивате, да се успокоите, да промените начина си на живот. Ако пациентът се нуждае от медицинско лечение, тогава предписването на лекарства може да бъде само лекар, след подходящ преглед. Струва си да се помни, че тахикардия, възникнала без видима причина, трябва да бъде повод за незабавен контакт с лекар.

Профилактиката на тахикардия се свежда до постоянно и внимателно наблюдение на здравословното състояние, а в случай на сърдечни заболявания, навременни консултации на кардиолога са задължителни. Това ще спомогне за предотвратяване на атаките при спазване на тахикардия с работния режим, подходяща почивка, отказ от пушене, избягване на стресови ситуации и безредици. Ако е възможно, си струва да се откажете от алкохола, мазнините и пикантните храни.

Share:
Comments