Сътворението - причини, симптоми, диагноза, лечение

Сътворението на мозъка дълготрайно увреждане на функциите му поради нараняване на главата, при което самият мозък не получава физически увреждания. По отношение на неговото развитие лекарите днес не са напълно ясни, но обикновено се смята, че се проявява в резултат на нарушаване на връзките между нервните клетки, главно функционални. Сред мозъчните наранявания мозъчното сътресение е най-често срещаното заболяване.

Раздразнение - причини

Причината за сътресение може да бъде натъртване, удари, някои резки движения. Най-често се случва при пътнотранспортни произшествия; при домашни, промишлени и спортни наранявания; при наказателни обстоятелства.

Сътворението - симптоми

Сътресението може да се прояви чрез еднократно повръщане, бързо дишане, бързина или забавяне на пулса, което бързо се нормализира. Той може също така да се промени и бързо да се върне към нормалното кръвно налягане, но понякога може да остане повдигнат за дълго време, тъй като сътресението обикновено е придружено от стресови фактори. Промяната в телесната температура не е характерна за треперене.

След възстановяването на съзнанието може да се подозира сътресение за главоболие, замаяност, слабост, шум в ушите, почервеняване на лицето, изпотяване, дискомфорт и нарушения на съня. Също така, това се проявява от болка в движението на очите, отклонението на очните ябълки, когато се опитвате да четете. Подобряването на общото състояние на жертвите обикновено се случва една до две седмици след нараняването.

Стрещване - Диагноза

За диагностицирането на мозъчно сътресение информацията за обстоятелствата на нараняването е от голямо значение. Ако има съмнение за сътресение, се извършва рентгеново изследване на цервикалния гръбначен стълб и черепа, за да се изключат фрактури и пукнатини в черепа и изместване на шийните прешлени. Това е важно, тъй като при такава травма трябва да сте сигурни, че тя е затворена, за да не позволи церебрален кръвоизлив и удар.

Енцефалографията и ехоенцефалоскопията са задължителни, за да се гарантира, че няма скрити лезии от мозъчните съдове.

При тежки наранявания се предписва компютъризирана томография, за да се извърши пълно изследване на мозъка.

Също така се прави преглед на фонда, през който окултистът изследва състоянието на съдовете и диска на оптичния нерв за предотвратяване на кръвоизлив и ламеларен хематом.

Сътворението - лечение и профилактика

Независимо колко лесно изглежда нараняването, ако има подозрение за съмнение за сътресение, жертвата трябва незабавно да бъде отведена в болницата, за да изясни диагнозата чрез извършване на рентгенографски и други изследвания, използвайки специално оборудване.

В острия период на жертвите се лекуват в неврохирургичния отдел. Задължително е почивката на леглото за 5 дни. С благоприятен клиничен ход и без усложнения, пациентът се хоспитализира от 7 до 10 дни, след което се извършва извънболнично лечение в продължение на 2 седмици.

Целта на лечението на наркотици за сътресение на мозъка е нормализирането на неговите функционални процеси и отстраняването на симптоми като главоболие, замаяност, безпокойство, безсъние. По правило това се постига чрез назначаването на аналгетици, успокоителни и хипнотици.

Наред с това често провеждат курс на съдова и метаболитна терапия, което позволява по-бързо възстановяване на увредените мозъчни функции.

Също така назначете мултивитамини и тонични лекарства.

Основната профилактика на сътресението е:

- използването на защитна шапка (шлем) при практикуването на определени спортове (бойни изкуства, футбол, хокей, ролери, колоездене и др.);

- използване на предпазни колани в автомобили;

- отстраняване на опасни фактори за домакинството (дефектни мебели, разлята течност на пода, препълнени проходи и коридори и др.).

Share:
Comments