Стволовите клетки могат да възстановят плодородието на

Учените съобщават, че има възможност да се възстанови производството на сперматозоиди при момчета, които са останали безплодни след лечението на детския рак.

Многобройните странични ефекти на химиотерапията и лъчевата терапия са фактът, че в допълнение към злокачествените клетки, клетките също са засегнати, от които се образуват сперматозоиди. Въпреки това, в ново проучване на маймуните, американски учени от университета в Питсбърг и института за изследване на Magee-Women преди лечението на раково извлечени стволови клетки, образуващи сперматозоиди, и след лечението те върнаха тези клетки на първоначалното си място.

Девет от дванадесетте възрастни маймуни и три от петте предбриберални епохи (които не са достигнали пубертета) по-късно отново са в състояние да произвеждат здрави сперматозоиди, т.е. техните сперматозоиди могат да оплодят женското яйце. Докато при мъжете, които имат рак, е възможно да се замразят спермата преди започване на лечението, този вариант не е приемлив за пациенти, които все още не са достигнали пубертета.

Тази работа е много полезна стъпка напред и ясно показва, че науката за трансплантация на сперматогенни стволови клетки един ден може да започне да работи за хората, смята авторите на изследването. И въпреки че самите автори са донякъде притеснени от сравнително ниската ефективност на техния метод досега, но от гледна точка на човек, чието сперма не може да бъде отделено за съхранение, дори тази възможност е много окуражаваща и прави този подход достоен за внимание.

Share:
Comments