Стрес и имунитет - какво е въздействието на стрес върху

От време на време всички хора изпитват отрицателни емоции и са подложени на стрес. Стресът има силно отрицателно въздействие върху човешката имунна система и степента на това въздействие зависи от това колко е човекът засегнат от емоциите и може да се контролира. При преодоляване на стреса натоварването на имунната система намалява и съответно се повишава устойчивостта на организма към влиянието на неблагоприятните външни фактори, т.е. имунният отговор се засилва.

Ефектите от стрес върху имунитета са последици

Ако човек е под постоянен стрес, депресиран - това състояние има продължителен ефект върху имунната система. В резултат на това има повишена чувствителност на организма към ефектите от редица неблагоприятни фактори, включително и инфекциозни агенти. Това състояние води до развитието на различни сериозни заболявания на нервната, сърдечно-съдовата система, метаболизма и т.н. или увеличава риска от тяхното появяване. Рак, диабет, хипертония, бронхиална астма е далеч от пълен списък на такива заболявания.

Стрес - неразривно отношение към имунитета

Връзката между стрес и имунитет, влиянието на стрес върху имунитета се доказва от много изследвания. Има цяла наука - психоневроимунология - която проучва тези взаимоотношения.

Стресът е определено състояние на тялото, което е реакция на мощен външен стимул. Факторите, които причиняват стрес, са за всеки човек, според него, животозастрашаващи. Всяка ситуация на живот се възприема от хората по различни начини в зависимост от вида на нервната система и нейната нестабилност.

Отговорът на тялото на стрес веднага се проявява в активирането на симпатичната част на нервната система. Тя се състои в максимално стимулиране на всички органи и системи. При настъпване на стрес се нарушава балансът в тялото - това е основата на стреса. Тези процеси изискват голямо количество енергия, което е ограничено. Следователно, тялото не може да бъде в постоянен стрес: парасимпатичната част на нервната система е включена, която се опитва да върне тялото в спокойно, балансирано състояние.

Тези компенсаторни действия също изразходват големи количества енергийни ресурси. В резултат на това: промени в нервната, ендокринната и имунната система - краткосрочни или дългосрочни, водещи до последствия, които влошават цялостното състояние на организма. Хората, които са изложени на стрес, се разболяват по-често и заболяванията страдат по-тежко.

Имунитет - какво е това?

За да разберем как стресът е свързан с имунитета, трябва да помним, че имунитетът е способността на организма да се предпазва от чужди обекти и последиците от факторите на околната среда. Значението на имунитета е запазването на физиологичната норма на органите и системите. Имунната система се състои от две части: централна и периферна.

Централният е тимусът и червеният костен мозък, периферният - далакът и лимфните възли. В същото време клетките - лимфоцитите - участват пряко в осигуряването на безопасността на организма. Някои от тях (Т - лимфоцити) разрушават микробите и увредените клетки, други - В - лимфоцитите участват в производството на антитела срещу чужд протеин (антиген). Има и лимфоцити, които унищожават туморните клетки в тялото (помощници).

Извънземните протеини (антигени) са вируси, бактерии, някои вещества от растителен и животински произход, донорна кръв. Има редица заболявания (автоимунни), когато тялото произвежда антитела срещу собствените си клетки, които стават антигени, т.е. чужди протеини, за собствения си организъм.

Остър стрес и имунитет - ефектът от краткосрочния стрес върху имунитета

Стресът потиска имунната функция на тялото. Но, в зависимост от проявите, има и положителен ефект от краткотрайния стрес върху тялото. Краткият остър стрес мобилизира всички системи на тялото за защита от външни фактори, има стимулиращ ефект върху нервната система. В такива случаи краткотрайният стрес действа като имунитет. Пример за такова положително въздействие на стрес върху имунитета са непрофесионалните спортове.

Хроничен стрес и имунитет - механизмът на въздействието на стрес върху имунитета

Последствията от хроничния стрес могат да бъдат не само развитието на психосоматични заболявания, но и повишен риск от автоимунни и инфекциозни процеси.

Това е особено очевидно, когато се появят вирусни заболявания по време на стресовия период. Има много вируси и микроорганизми, които са в тялото в "латентно" състояние и не се проявяват по никакъв начин. Но с натоварвания, които намаляват имунния статус, те се активират, причинявайки всички признаци на заболяването.

Механизмът на тази активност е, че по време на възбуждане някои области на мозъчната кора са развълнувани. Под въздействието на хипоталамо-хипофизната система, надбъбречните жлези отделят "стрес" (кортизолът се отделя от церебралната част, катехоламините от надбъбречната кора), които потискат активността на имунната система.

Значително увеличение на кортикостероидите в кръвта води до смъртта на лимфоцитите (защитни клетки: В, Т-лимфоцити и помощни клетки). Това означава, че има рязко намаляване на лимфоцитите, отговорни за реакцията на организма към въвеждането на чужд фактор, и възможността за образуване на антитела намалява. Такива промени водят до факта, че не е възможно своевременно да се разпознава и унищожава чуждия протеин или недиференцираната, активно развиваща се и умножаваща се клетка, водеща до образуването на тумор. В продължение на много векове ракът е наречен "болест на тъга", което означава, че онкологичният процес се случва в много случаи в резултат на последиците от хроничния стрес върху имунитета.

Последици от хроничен стрес и имунитет

Стресът и имунитетът са тясно свързани, но влиянието на стрес върху имунитета не винаги води до развитие на рак. На фона на хроничния стрес може да се развие всяка болест. Класически пример: състоянието на "постоянно улавяне на студ". Той също така се отнася до ефекта на стрес върху имунитета, когато е невъзможно да се справи с обикновена настинка от дълго време, въпреки активното лечение.

При много хора дори и незначителното разстройство може да доведе до драматично намаляване на имунитета, което води до активиране на "пасивни" вируси, например, херпес вирус, който присъства в почти всяко човешко тяло. В такива случаи, дори и да няма катарална болест, има херпесни "обриви", най-често на устните, които предизвикват много дискомфорт.

В резултат на всеки стрес се наблюдават благоприятни биохимични промени за вируси и бактерии, които им позволяват да се размножават свободно.

Стресът се проявява в безпокойство, тревожност, страх, което води до подтискане на имунната система, дори и при здрави хора без хронични заболявания. Ефектът на стреса върху имунната система може да се появи в развитието на един напълно здрав човек на псориазис, дерматит и други, които след това трудно за лечение. Малко стрес крайна сметка може да отиде в депресия, което, от своя страна, ще доведе до рязък спад в имунитета и появата на различни соматични заболявания, и с течение на времето - за развитието на онкологични заболявания.

Премахване на стреса - подобрява имунитета

Стресът и имунитетът са толкова взаимосвързани, че можем уверено да заявим, че стресът е най-опасният враг на имунитета. Следователно, за да се увеличи имунитетът, първо е необходимо да се освободите от стреса.

Ако следвате прости правила, можете да постигнете, че стресът ще спре преливния живот.

1. Здравословен начин на живот с пълна почивка и позитивно мислене, навременна релаксация.

Необходимо е да се научим да се отпускаме, почиваме и позитивно мислим - това са важни моменти в борбата срещу стреса. Обикновени физически упражнения - това ще помогне да се предотврати развитието на хроничен стрес, ще направи реакцията на всеки стрес по-адекватен.

2. Хранене в случай на стрес.

В резултат на сложни биохимични реакции при стрес, има загуба на вещества, важни за нормалното функциониране на организма, включително много витамини. На първо място, има загуба на В витамини, които участват в дейността на нервната система. Важни антистресови витамини са витамините А и Е, които участват в дейността на щитовидната жлеза; витамин С (аскорбинова киселина).

Следователно е необходимо да се адаптира диетата по такъв начин, че да допълва възникващия недостиг на витамини и микроемкини. Необходимо е да се включат в диетата продукти като карфиол, тиква, зеленчуци, риба, извара, черен дроб, горски плодове (касис, морски зърнастец, планинска пепел). Най-силният стимулант на имунитета е морковите - източник на бета-каротин, благодарение на което има повишено образуване на лимфоцити.

Ограничавайте сладкото, защото левкоцитите губят своите способности като защитници, когато консумират големи количества глюкоза.

3. Адаптогени за повишаване на имунитета: тинктури на Eleutherococcus, Ginseng, Rhodiola rosea, Echinacea.

4. Напитки за подобряване на имунитета: Зеленият чай води до намаляване на нивата на стрес и увеличава имунния статус. Магическият чай от куче роза, боровинки и коприва ще помогне да се справите със стреса и да подобрите имунитета.

5. Сънят е едно от основните лекарства за стрес. Да заспиваш не по-късно от 23 часа, да спиш не по-малко от 8 часа - това ще помогне за преодоляване на стреса и увеличаване на отслабения имунитет.

Ако се опитате да следвате тези съвети, опитайте се да се приспособите към положителните, да се отървете от лошите навици - това ще доведе до положителен резултат в борбата срещу стреса и без съмнение ще увеличи имунитета.

Share:
Comments