Страбизъм - причини, симптоми, диагноза, лечение

кривогледство - пациентът няма бинокулярно виждане с отворени очи. Бинокулярно зрение е визия с две очи едновременно, т.е. когато мозъкът не възприема две независими образи, а общ образ, който се получава чрез сливане на картина от всяко око в единствен визуален образ. При липса на бинокулярно зрение се развива монокулярно зрение, когато функцията на болното око е значително намалена и мозъкът възприема картината само от здраво око.

кривогледство - причины

Причините за страбизъм могат да бъдат травма или различни мозъчни заболявания, умствени травми или аномалии. Голям брой случаи са известни, когато страбизмът се разви в резултат на страх. Непряко, развитието на болестта може да засегне такива инфекциозни заболявания като морбили, червена треска, дифтерия и грип и други подобни.

Неизправност на очните мускули може да възникне поради вродено нарушение на зрението: миопия, хиперозия, анизометрия, астигматизъм. Всички гореспоменати причини водят до това, че през първите години от живота визуалността на детето се влошава и до тригодишна възраст се развива страбизъм, който често се усложнява от намаляването на качеството на зрението в окото на косене.

кривогледство - симптомы

При страбизъм едно или и двете очи се отклоняват отстрани (обикновено до носа) или "поплават" така, както са били. Това явление често се наблюдава при кърмачета, но ако в продължение на 6 месеца симптомите не преминат, трябва да посетите лекар.

Сигналите на родителите понякога приемат за страбизъм конкретното място или разрез на очите (например при деца с широк мост на носа). С течение на времето, с промяна в формата на носа, въображаемото остъргване изчезва.

кривогледство - диагностика

Диагностиката на страбизма се извършва от офталмолог лекар.

На първо място, се извършва пълен преглед, който включва наблюдение на положението на очите един спрямо друг в момента на фиксиране на зрението върху близък или далечен обект, когато пациентът гледа надясно, наляво, нагоре и надолу.

Тогава офталмологът проучва визуални рефлекси, които се оценяват чрез реакцията на ярък източник на светлина в ръцете на лекаря.

При по-големите деца определението за страбизъм може да се направи малко по-различно. Детето обръща очите си един по един, докато той винаги трябва да съсредоточи зрението си върху един и същ обект. В случай, че детето има страбизъм, непокритото око ще се движи.

В допълнение, офталмологът трябва да контролира зрителната острота. Лекарят може също да препоръча допълнителен преглед от невролог, за да се оцени състоянието на нервната система на детето.

кривогледство - лечение и профилактика

Има голям брой начини за лечение на страбизъм, както терапевтични, така и хирургически. Нека разгледаме някои от тях.

Плеоптичната терапия е увеличен визуален товар върху болното око. При този метод се използват различни методи за визуално стимулиране на косене на окото със специален лазер или медицински компютърни програми.

Ортопетична терапия - лечение с използване на синоптични устройства и програми, които допринасят за възстановяването на бинокулярно зрение.

Диплоптична терапия - възстановяване на стереоскопичното бинокулярно зрение in vivo.

Обучението на пациента на сходен влак е метод, който подобрява функционирането на мускулите, които са отговорни за намаляването на окото до носа.

Важно е да се отбележи, че страбизмът е заболяване, което не изчезва само по себе си и изисква дълъг курс на лечение. Нежните методи на терапия обикновено продължават до 18-25 години, т.е. преди пълното формиране на човешкото зрение.

Профилактиката на страбизма обикновено е насочена към общо подобрение на състоянието на организма, което значително намалява ефекта от отрицателните фактори, водещи до развитието на болестта.

Share:
Comments