Стомашна язва - причини, симптоми, диагноза, лечение

Стомашна язва се отнася до редица хронични заболявания, при които се образува улцерозен дефект по вътрешните стени на стомаха. Нейният външен вид е причинен от нарушение на механизмите, регулиращи двигателя и секреторната функция на стомаха, което намалява защитните свойства на мукозата.

Понякога има няколко язви наведнъж. Дефектът има тенденция да се повтаря. Болестта се регистрира както при мъжки, така и при женски популации със същата честота.

Причинява язви

Основните причини за язви се считат за невропсихична и физическа преумора, предаваните стресове.

Основна роля играе генетичното предразположение. Ако някой от семейството има пептична язва, то следващата роднина (майка, баща, брат, сестра) в рисковата група.

Някои лекарства могат да предизвикат развитие на улцерозен дефект. Те включват сърдечни и кортизин-съдържащи лекарства. Хормоналните нарушения могат да допринесат.

Други рискови фактори включват: лоши навици (тютюнопушене, прекомерно пиене), отравяне с химикали, неправилно и нередовно хранене, хранене с различни хранителни добавки и повишена киселинност на стомаха.

Язвата - Симптоми

Типични симптоми на язви са гадене, киселини в стомаха, оригване и гладна болка, локализирана в горната лява част на корема, често излъчваща към гърба и лявото рамо, а понякога и болката придобива бръчки. По правило, в рамките на половин час след хранене се понижава, но може да се появи и през нощта.

Игнорирайте язвата не може! Влошаването може да доведе до животозастрашаващи състояния, като рак на стомаха, перитонит и стомашно кървене. Туморът се образува поради трансформацията на клетките на засегнатата от язвата област. Разрушаването на кръвоносните съдове става виновникът за кървене. Перфорацията на язвата води до навлизане на стомашното съдържание в коремната кухина, развива перитонит (възпаление на перитонеума).

Тези условия са реална заплаха за човешкия живот. Подозрението на всяко от тях изисква незабавна хоспитализация и хирургическа интервенция.

Язва — диагностика

За подозиране на пептична язва на стомаха е възможно при характерна симптоматика. Въпреки това, общият преглед не предоставя достатъчно информация, така че лекарят се обръща към точни диагностични методи.

1. Изследване на стомашната секреция - разкрива функционални нарушения на органа. Рентгеновата диагноза е най-разпространеният метод. Ендоскопската диагноза е най-точният метод. Кръвен тест.

Язва — лечение и профилактика

За лечение на пептична язва, на първо място е необходимо да се следва диета. От диетата изключете пържена, пикантна, пушена храна, взимайте ядене около 5-6 пъти на ден на малки порции, добре я дъвчете. Не можете да ядете твърде горещо или, напротив, прекалено студена храна, то не трябва да бъде повече от 40 градуса.

Лечението на наркотиците се приписва на всеки отделно, всичко зависи от възрастта на пациента, тежестта на заболяването, придружаващите го патологии и т.н. Приблизително една трета от пациентите се възстановяват, следвайки диетата и препоръките на лекаря.

За основната терапия е възможно да се приложат народни методи за лечение на язви:

- използването на сок от зеле и картофи, вземете половин литър на ден в продължение на три седмици;

- дебели сокове от сладка и боровинки;

- медицински инфузии от лайка, мента, балсам от лимон;

- Горещи или студени компреси на корема.

При силна болка, повръщане с кръв, черни изпражнения, трябва незабавно да се консултирате с лекар или да се обадите на линейка. Тези симптоми показват развитието на усложнения, които изискват хирургично лечение.

Предотвратяването на пептична язвена болест включва:

- спазване на активен и здравословен начин на живот, отказ за пушене и пиене на алкохол;

- отказ от твърде пикантни, пикантни, мазни храни;

- ограничаване на употребата на черен чай и кафе;

като избягват всички форми на стрес;

- приемате каквито и да е лекарства само по предписание на лекаря;

- дозиране на режим на почивка на работното място, пълен сън (не по-малко от осем часа).

Коментари

Нина 04/18/2016 Колко неприятна изглежда язвата. Не искам да стигна до нея. Болки в стомаха за дълго време, може би трябва да отида до лекар, да не тичам: котка 04/18/2016 Благодарим Ви за ценния съвет относно предотвратяването на пептична язва. Имам предразположение, така че имам особено стомаха си! Assoll 04/18/2016 След като трябваше да погълна епруветката, процедурата е ужасна. Добре е, че е намерен само гастрит. Ще бъда лекуван безпроблемно, за да не го повтарям отново.
Share:
Comments