Сърбеж в ушите: какъв вид атака? защо има сърбеж в ушите и

Незначително сърбеж в ушите - съвсем нормално явление, което се появява периодично във всяко лице поради натрупването на сяра.

Особено често това чувство се случва, когато влагата навлиза, например, по време на водни процедури. В този случай обичайните хигиенни процедури задължително ще премахнат тази проява.

В някои случаи, обаче, причините за пруритус в ушите могат да бъдат свързани с развитието на някои заболявания. В такива ситуации, като правило, тази проява се придружава от други симптоми, характерни за патологичните състояния. Ако възникне този проблем, трябва да отидете на специалист, който да диагностицира и разреши проблема.

Сърбежът в ушите може да се комбинира с хипертермия, течни секрети от външния проход, болезнени усещания, загуба на слуха, координация, замаяност.

Сера Едно вещество, което произвежда мастните и сяра жлези на слуховия канал. Има жълто-кафяв цвят и киселинно рН ниво, съдържа и мастни киселини, лизозим, имуноглобулини, които причиняват бактериостатичен и дезинфекционен ефект.

По време на разговор, дъвчене и други движения на долната челюст, сярата се движи по ушния канал, това се случва със същата скорост, с която ноктите на даден човек растат. Когато прах, микроорганизми се в този процес, тя може да бъде придружена от сърбеж в ушите.

Причини за сърбеж в ушите

Появата на такъв неприятен симптом не винаги е знак за патологичен процес, но в повечето случаи това е така. Нека да разгледаме основните причини за сърбеж в ушите.

• Микротрамус в слуховия канал, причинен от неправилна хигиена. Например, премахване на сяра с мач, щифт или друг нежелан обект. Това е проникването на това вещество във вътрешността на тъканите, което може да предизвика такова усещане.

• Прекомерно нарастване на космите в слуховия канал.

• Екзема.

• Възпалителни заболявания на ухото (отит).

• Гъбични лезии (отомикоза).

• Причината за сърбеж в ушите може да е алергична реакция, която се проявява поради навлизането на хигиенични или козметични продукти в канала на слуховия орган (памучни пъпки, сапун, шампоан, гел, пяна и др.).

• Патология на ендокринната система. Много често този проблем възниква на фона на захарен диабет.

• Нарушаване на метаболитните процеси в организма.

• Възрастна възраст. Според статистиката сърбежът в ушите е по-честа при пациенти в старческа възраст.

Себореен дерматит на слуховия канал.

• Furuncle на външния слухов канал.

Ако причината за пруритус в ушите е свързана с развитието на патологичния процес и е придружена от допълнителни симптоми, в този случай е по-добре да не се занимавате със самолечение и да отидете до лекар за диагностика. Това ще помогне да се предотврати и преходът на болестта към по-тежка форма и появата на усложнения, дължащи се на неправилно лечение или липса на такава.

Когато този симптом възникна поради неправилна хигиена, в резултат на реакция на някои средства, просто премахване на дразнещия фактор и чувството на сърбеж ще изчезне безвъзвратно.

Съпътстващи симптоми на сърбеж в ушите

С развитието на болестта на слуховия канал, заедно със сърбеж в ушите, има и други признаци, които сочат към специфична патология. В този случай проблемът е постоянен.

Отит

Ако пациентът се оплаква не само от сърбежа, но и от болка в ушния канал, той може да сигнализира за развитието на възпалителния процес. В този случай е необходимо незабавно да се предприемат терапевтични мерки.

Често се диагностицира с отит при такива случаи. Тази патология може да бъде бактериална или вирусна, да продължи в остра или хронична форма. Възпалителният процес се простира до вътрешната, средната или външната част на ухото.

Също така, по време на изследването в такива случаи не може да се види течна тайна в ушния канал, хиперемия на стените, оток, преграда на барабан. Понякога пациентите наблюдават намаляване на слуха, чувство на натиск, шум или звънене.

Болести на гърлото

Така че човешкото тяло е подредено, че ухото, гърлото и носът са взаимосвързани. Следователно поражението на една от тези структури може да се разпространи и в други.

Ако сърбежът в ушите е придружен от същите усещания в гърлото, можете да помислите за болестта на последното. Като правило тя може да прояви ангина. Патологичният процес може да бъде причинен както от вирусна, така и от бактериална или смесена микрофлора. В такива случаи, лечението трябва да извърши основните причини, т.е. болести на гърлото.

отомикоза

Често сърбежът в ушите се придружава от патологични екскреции от тях. Такъв комплекс от симптоми може да показва увреждане на слуховия канал чрез гъбична микрофлора. Възникват поради липса на сяра или микро контузия.

В допълнение към горните симптоми може да има болка, звънене в ушите, усещане за замайване, загуба на слуха. Патологичният процес е едностранно в повечето случаи. По-често се развива патологията при децата и хората, които носят слухови апарати, са имали мастоид, са професионално ангажирани с плуване, имат заболявания на ендокринната система.

Да причини оомикоза може да бъде неспазване на хигиенните норми, тинитус, микротравмати, чужди тела, употребата на антибактериални лекарства за дълъг период от време.

алергия

Когато се появи сърбеж в ушите, придружен от десквамация, има вероятност да се развие алергичният дерматит. Тя може да възникне поради недостатъчен прием на витамини, чести стрес, генетично предразположение.

Също така, може да се появи алергична реакция като реакция към навлизането в слуховия канал на козметичните продукти. Също така контактният дерматит може да възникне върху метала, който се съдържа в обиците (никел, хром).

С тази патология първо има пилинг вътре в слуховия проход, след което кожата се раздразнява и се появява усещане за силен сърбеж.

Себорейный дерматит

Това заболяване причинява дрожди гъби, които в умерена сума живеят на кожата на човек. Под влиянието на местното намаляване на защитните сили те започват да се размножават неконтролируемо. Тези микроорганизми живеят на места, където има много мастни жлези, и това включва слуховото движение.

Ако причината за сърбеж в ушите е покрита със себореен дерматит, при изследване можете да намерите хиперрезични области с мащабиране. Тази патология е засегната в повечето случаи от двата органа на слуха.

Furunkul

Това заболяване се характеризира с пиеза на космения фоликул на слуховия пасаж, който се развива в резултат на умножаването на патологичния стафилокок. Предразполагащи фактори са авитаминоза, микротрамус на ухото, захарен диабет, наличие на пенирани участъци от кожата, възпаление на средното ухо, което се придружава от гнойно изпускане.

В этом случае зуд в ухе является первым симптомом, который со временем перерастает в болевые ощущения. Также отмечается ухудшение слуха. При визуальном осмотре удаётся обнаружить гиперемированную возвышенность с жёлтой точкой посредине. Furunkul может самостоятельно вскрыться, а гнойное вместимое при этом свободно вытекает наружу.

Лечение на сърбеж в ушите

Ако причината за неприятния симптом са фактори, които не са свързани с развитието на патологичния процес, в такива случаи, специалното лечение не изисква сърбеж в ушите. Достатъчно е просто да се елиминират стимулите.

Но понякога, заедно с това проявление, има и други симптоми, които могат да показват развитието на болестта на органа на слуха. В такава ситуация не може да се направи без помощта на специалист. Само той може да установи истинската причина и да извърши не само лечението на сърбеж в ушите, но и самата болест.

Ако веднага отидете на консултация със специалист не е възможно, а проблемът не ви дава мир, можете да избършете слуховия пасаж с 6% разтвор на оцет. Други методи на лечение са по-добре да не се използват и не е необходимо да се забавят с посещение.

Лечение на сърбеж в ушите зависит полностью от первопричины, которая вызвала этот симптом. Давайте разберём, что применяют в каждом конкретном случае.

За да се премахне отит, местните лекарства са предписани. Използвайте капки за уши с антибактериален, аналгетичен и противовъзпалителен ефект. Лечението се извършва на амбулаторна база. Ако тялото е толкова отслабено, че има симптоми на интоксикация, могат да се предписват антибактериални средства за вътрешно приемане.

Ако причината за сърбежа в ушите е гъба, лекарят предписва антимикотици. Задължително е да се измият слуховия канал от патологични екскрети и сяра. За тази цел могат да се използват следните инструменти:

  • •амфотерицин;
  • •нистатин;
  • •клотримазол;
  • •хинозол;
  • • Сондажна течност;
  • •жидкость Кастеллани.

Освен това, с гъбични увреждания, витаминните комплекси се използват за укрепване на защитните сили на тялото.

Ако има заболявания на гърлото, терапевтичните мерки са насочени към локализирането на този конкретен фокус на инфекцията. Назначени лекарства, в зависимост от естеството на патогена. Може да се използват антибиотици, антивирусни средства. Също така е необходимо да се гаргара с антисептични разтвори, отвара от лечебни билки и да се пръска повърхността на фаринкса с аерозоли.

Лечение на сърбеж в ушите при дерматите зависит от конкретного случая. Могут назначаться глюкокортикостероиды в виде мазей, а также процедуры местного действия. Если имеет место присоединение вторичной инфекции, используют комбинированные средства, в состав которых входят антибиотики и ГКС.

Сърбежът в ушите с алергични реакции се елиминира чрез приемане на антихистамини: супрастин, цетиризин, лоратадин, фексофенадин. Те се борят с раздразнение и възпалителни прояви.

Лечение на сърбеж в ушите при фурункуле проводят введением в ушной канал турунд, пропитанных спиртом или растворами, снимающими боль и отёк тканей. Если возникает нагноение, это образование вскрывают и проводят промывания антисептиками, также назначают антибактериальные препараты в виде ушных капель.

Сърбеж в ушите на детето

Понякога този симптом може да се притеснява за бебетата. Причината е:

Възпалителен процес. Лечение на сърбеж в ушите в этом случае проводит ЛОР-врач.

• Натрупване на голямо количество сяра. Премахнат чрез изплакване. Да се ​​възложи извършването на процедурата е по-добре за експерта.

Ухапване на ухото, Тази причина също изисква незабавно позоваване на специалист.

• Влизане в чужди тела.

Вода в ушния канал. В този случай няма причина за безпокойство. Като правило, всичко минава сама по себе си. Въпреки това, в студения период преди нормализирането на държавата на улицата, е по-добре да не излизате, тъй като това може да предизвика студ.

• Понякога сърбежът в ушите на детето може да възникне само защото иска да спи.

Народни начини за борба със сърбежа в ушите

Следните методи могат да се използват само в случаи, когато сърбежът в ушите не е свързан с развитието на патологичния процес в ушния канал.

Сода за хляб

Този инструмент ще ви помогне да премахнете натрупаната сяра в ухото. Смесват се 1 чаена лъжичка сода със 100 мл варена вода. Полученият разтвор се смила 5-6 капки 3-4 пъти на ден. Това ще ви помогне да станете по-меки и ще се потопите в себе си.

Растителни масла

За да премахнете неприятния симптом, можете да копаете капка масло от всяко ухо. Той е най-подходящ за бадемово или чаено дърво. Също така това лекарство помага за премахване на гъбичките, обаче, в този случай, да го използвате с разрешението на лекаря.

Календула

Необходимо е да погребате ухото си сутрин и вечер на устойчива невен в количество от 2 капки. Продължителността на курса е 7 дни. Преди процедурата, избършете слуховото движение с водороден прекис.

Лук

Също така сърбежът в ухото може да се лекува чрез копаене на сок от лук.

Следва да се отбележи, че е невъзможно лечението на този симптом да се използва с топлина, тъй като в случаите на развитие на някаква болест това само ще провокира ускорено възпроизводство на патологичната микрофлора.

Сърбежът в ушите може да показва редица сериозни заболявания. Така че, когато се появи, не се колебайте да посетите лекар.

Share:
Comments