Сърбеж в ануса при жените - каква опасност представлява? как

Установени факти: повече от 50% от момичетата и жените предпочитат да не се прилагат към медицински специалисти, когато изпитват деликатни здравословни и благосъстоятелни проблеми, които не се приемат в нашата страна дори при роднини.

Голямата грешка е да се надяваме, че проблемите ще бъдат решени сами, всички усещания за болка ще бъдат елиминирани и дългоочакваното изцеление ще се случи с магия.

Един от най-деликатните проблеми, които не е обичайно да се каже на глас, е постоянното сърбеж в ануса при жените и момичетата. Изглежда на пръв поглед без видима причина и значително влошава качеството на живот и настроението на най-справедливия пол.

Причините за това явление са добре проучени от лекарите и са известни на медицинската общност, но деликатността на проблема със сърбеж със слаба, средна и силна интензивност, заедно с елементарна срамежливост и срамежливост налагат жените да избягват среща с компетентни медицински специалисти, отлагат посещението на лекар до неопределено време.

Това допринася за постепенния преход на съществуващата болест към хроничния стадий, добавянето на нови симптоми и бързото влошаване на благосъстоянието на жените.

Единственият начин да излезете от ситуацията - ако откриете най-малката сърбеж в областта на аналния сфинктер, незабавно да се срещнете със специалист - koloproktologу. Той е ангажиран с прилагането на превантивни мерки, квалифицирана диагноза и последващо лечение на заболявания на аналния канал и дебелото черво. Жените, които страдат от съответното заболяване, се препоръчват да се подложат на допълнителен цялостен преглед гинеколога.

Какви трудности причиняват сърбеж в ануса при жените?

Дълготраен и понякога непоносим сърбеж, локализиран в ануса, има най-негативно въздействие върху ежедневието, състоянието на здравето на жените. Тя обикновено не може да се отпусне след една делова работа, спокойно да се среща и да разговаря с приятели, да се грижи за поставянето на нещата в ред в къщата, да възстанови физическата и умствена сила след пълно сън.

Постоянното и непрекъснато сърбеж в ануса при жените, усещано в аналната област, ги кара да се появяват бързо нарастващи паники, силни тревоги и вълнение, несигурност и потиснато настроение. При това състояние има значително зачервяване, раздразнение на кожата около аналния отвор, видими следи от гребените, мокра повърхност, видима с невъоръжено око.

Сърбежът около аналния канал е вторичен и първичен. Първичната форма на това неприятно състояние се характеризира със секреция на чревното съдържание от ануса, което се причинява от провал на сфинктера на ректума. Появата на сърбеж от вторичен произход се насърчава по характерни причини, които много хора не обръщат внимание и не свързват присъствието си с появата на неприятно усещане в аналната област.

Сърбеж в ануса при жените: причини

При млади момичета, жени, които са преминали възрастовата граница от 30 години и дами на възраст от Балзак, основните причини за сърбеж в ануса са следните:

1 Патологии на ректума. Вътрешните и външните хемороиди, появата на брадавици на лигавиците, изглеждат като напомнящи за съцветието на карфиола. Ако в допълнение към неприятните усещания сърбежът е придружен от доста силни болезнени усещания, кръвни секрети с различна интензивност, това означава, че истинските му причини са:

- Наранявания на ректалната лигавица.

- туморни образувания с доброкачествен произход.

- Аноректальные свищи.

- Възпалителният процес е хроничен проктосигмоидит. Той се развива в лигавиците на сигмоидното дебело черво.

- тумори на ректума, имащи злокачествен произход, които се развиват от вътрешния му епител.

2 Дисбактериоза на червата. В човешкия храносмилателен тракт "неутрални", "лоши" и "добри" микроби мирно съжителстват и са в състояние на стабилно равновесие, което изпълнява жизненоважни функции за човешкото тяло. Под влиянието на негативните фактори на околната среда броят на полезните бактерии намалява и броят на вредните микроби се увеличава бързо. Те започват да текат в червата, а дисбиозата - дисбаланс на чревната микрофлора - се развива бързо. Той е придружен от продължителен запек и хронична диария. Те са придружени от тежко дразнене и постоянно сърбеж - усещания, които се намират в ануса.

3 Glistular инвазия - заболявания, причинени от паразитни червеи (helminths) - аскариди, ехинококи, говежди вериги, червеи и други видове червеи. Причината за това е, че сърбежът в ануса при жените се появява веднага след изпразването на червата. Ако тези неприятни усещания притесняват жената най-вече през нощта, тогава в тялото й има пиняшки червеи, които причиняват тези състояния. Силното възпаление на лигавиците на аналния канал и хроничната диария води до инфекция с ламблия. Болестта, наречена гардиаза, се характеризира не само от усещанията за тежък сърбеж в ануса, но и от обриви в перинеума.

4 Венерически болести, инфекции на пикочно-половата система, Различните гинекологични патологии значително увеличават вероятността от развитие на състояние като обсебен сърбеж в ануса при жените. С висока степен на вероятност една дама ще го види, който е болен:

- Хламидиална инфекция.

- Педикулоза - това заболяване се причинява от пубиски въшки.

- Гнойно възпаление на пикочните пътища - гонорея.

- Трихомониаза, която преминава в хронична форма.

- Гъбична инфекция - кандидоза.

5 Кожни заболявания. Често срещана причина, която причинява сърбеж в областта на аналния канал е многобройни кожни заболявания: контакт, алергичен дерматит, люспести лишеи, течащи в хронична форма и тежка себорейна екзема.

6 Пренебрегване на правилата за хигиена и лична хигиена. Появата на сърбеж в областта на ануса се улеснява от следните фактори:

- Използването на прекалено груба тоалетна хартия, приготвено с добавка на аромати и изкуствени багрила, което е дразнещо за лигавиците, допринася за появата на чувствителна сърбеж в ануса.

- Невъзможност за плуване правилно, вана или топъл душ, добре измийте чатала и ануса.

- Понякога усещане за сърбеж, неприятно дразнене на кожата причинява носенето на твърде плътно бельо, изработено от синтетични тъкани.

7 Алергични реакции. Сърбежът в ануса при жените понякога се причинява от алергични прояви, произтичащи от непоносимостта на определени храни, лекарства и алкохолни напитки.

8 Захарен диабет, патологични заболявания на вътрешните органи. Неприятното усещане за сърбеж в аналната област понякога показва наличието на такова сериозно заболяване като инсулинозависим или неинсулинозависим диабет. Държавата, разгледана от нас, се усеща в случая на:

- дифузно увреждане на черния дроб;

- панкреасни заболявания;

- билиарна дискинезия;

- вирусен хепатит;

- липса на витамини и минерали в храната;

- Остър и хроничен гастрит.

9 Наднорменото тегло и затлъстяването. Превишението на телесното тегло се счита за един от основните фактори, които водят до появата на сърбеж в перинеума, областта на ануса. Момичетата и жените, които имат излишни килограми, често страдат от повишено потене, което провокира появата на тежък обрив на пелени, раздразнение в деликатни области, което води до неприятни усещания.

10 Психични заболявания - генерализирано тревожно разстройство, неврогенни аномалии, обсесивно-компулсивно разстройство. Тези разстройства на психиката водят до инхибиране на имунната система, превръщат кожата и лигавиците твърде чувствителни, дори до най-малкото дразнене. В резултат на това може да има непоносима сърбеж в ануса при жените. Хората с ментални увреждания могат да поберат областта на ануса до кръвта, да изпитат значителни неудобства в ежедневието.

Сърбеж в ануса при жените. Полезни препоръки

Избавиться от дискомфортных ощущений в области промежности и заднего прохода помогут врачи узкой специализации — дерматолог, koloproktolog, гастроэнтеролог и гинеколог. При обнаружении таких симптомов следует незамедлительно пройти всестороннее обследование у каждого из перечисленных специалистов. Чтобы уточнить поставленный диагноз и назначить подходящие лекарственные препараты, врачом назначаются лабораторные обследования:

- Кръвен тест за захар, извършен на празен стомах.

- Изследване на чревната микрофлора (изпражнения), което позволява да се открие чревна дисбиоза.

- Биохимичен анализ на урината.

- Фекален анализ за наличието на яйца от хелминта.

В допълнение към лабораторните изследвания, жените, които изпитват сърбеж на деликатно място, ще трябва да преминат инструментален преглед - анус на ануса. Ако има значително увеличение на сърбежа след консумация на силни алкохолни напитки, мастни, солени, пушени, остри храни, експертите започват да подозират наличието на възпалителни процеси, които се появяват в долните части на дебелото черво.

Сърбеж в ануса при жените: ефективно лечение

В зависимост от установената причина за появата на сърбеж, лекарят избира лекарства, които ще премахнат това неприятно състояние. Ако симптомът е причинен от заболявания на вътрешните органи (захарен диабет, нарушено функциониране на панкреаса и черния дроб, чревна дисбактериоза), медицинският специалист предписва адекватно лечение за елиминиране на основното заболяване. Кожните заболявания изискват специален подход, навременно предписване на лекарства, произвеждани под формата на специални мехлеми, които имат ефект на сушене. Тази група лекарства включва салицилова и цинкова маз, хидрокортизон.

Венерологичните заболявания трябва да се лекуват с назначаването на специални медикаменти:

- «Азитромицина».

- "Доксициклин".

- «Ципрофлоксацина».

- "Полихинакс".

- «Клотримазол».

Ако появата на сърбеж в аналния регион е следствие от развитието на алергична реакция, лекуващият лекар избира високоефективни антихистамини, които имат широк обхват на действие:

- «Кларитин».

- «Готов».

- "Suprastin".

- Klarotadin.

Когато хелминти - паразитни червеи се откриват в човешкото тяло, медицински специалист предписва антипаразитна терапия. Гарантираното унищожаване на хелминтите за кратък период от време допринася за назначаването на следните лекарства:

- "Пирантела", произведена под формата на суспензии.

- "Vormila", която има формата на дъвчащи таблетки.

Ако развитието на постоянен сърбеж доведе до дългосрочен стрес, изчерпване на нервната система, силен физически и психически стрес, седативни и седативни медикаменти се препоръчват:

- Тинктури на майчица, глог или валериана.

- Препарати "Tenoten" и "Afobazol", които показват висока клинична ефективност.

- «Ново-Пассита» или «Персена».

Понякога, след цялостен преглед, се откриват заболявания на ректума и сигмоидното дебело черво. След това лекуващият лекар предписва лекарства, които се освобождават под формата на суспензии, специални мехлеми и гелове. Тяхното редовно приложение допринася за бързо облекчаване на сърбежа. Нека да изброим тези подготовки.

1 Крем для наружного применения, имеющий название «Целестодерм-В», его активным действующим веществом является бетаметазона 17-валерат.

2 «Гепатромбин Г» — безопасное и высокоэффективное средство от геморроя, выпускается в виде ректальных свечей и мази однородной консистенции.

3 Препараты линейки «Релиф», которые предназначаются для местного применения и считаются противогеморройными средствами.

4 «Троксевазин» — ангиопротекторное средство, выпускаемое в форме геля.

5 Гепариновая мазь. Этот лекарственный препарат оказывает антибактериальное действие, устраняет воспаления и раздражения слизистых оболочек, избавляет от постоянного зуда и дискомфортных ощущений.

Всеки от горепосочените средства се възлага от медицински работник след цялостен преглед на органа, идентифицирайки основната причина за сърбежа, възникнал в аналния канал, изясняващ диагнозата.

Сърбеж в ануса при жените. Превантивни мерки

За да се избегне появата на въпросния симптом, помага стриктното спазване на необходимите превантивни мерки. Помислете за тези мерки в низходящо значение.

1 Использование мягкой и прочной туалетной бумаги, произведенной из натурального сырья без добавления искусственных красителей. Некоторые врачи рекомендуют отказаться от применения туалетной бумаги, после посещения туалета промывать промежность, задний проход водой комнатной температуры.

2 По окончании гигиенических процедур — подмывания прохладной водой — необходимо обработать кожу вокруг анального отверстия вазелиновым маслом, питательным детским кремом или же косметическим вазелином (мазью). Нанесение этих средств помогает создать защитную пленку на слизистых оболочках и коже, устранить ощущение стянутости и дискомфорта, чрезмерной сухости и раздражения кожи.

3 Хорошо продуманный и сбалансированный рацион, исключение из него слишком жирных, маринованных и острых блюд способны предотвратить чрезмерное раздражение слизистых оболочек, возникновение зуда в области ануса.

Следвайте препоръките, изброени в тази публикация, и можете да се отървете от такъв досаден и неприятен симптом, като сърбеж в ануса. Гледайте здравето си и бъдете щастливи!

Share:
Comments