Сърбеж на пръсти и пръсти - досадни проблеми или

Самото сърбеж носи много неприятни усещания на човек, а ако говорим за сърбежа на пръстите и пръстите на краката - дискомфортът се усеща още по-рязко.

Пръстите на ръцете и краката изпълняват тактилна функция, а като органите на допир - са снабдени с голям брой рецептори (нервни окончания). Поради тази причина сърбежът на пръстите е най-болезнената проява на дискомфорт.

• Не можете да намерите някой, който никога не е усетил нуждата от "надраскване" на сърбежния пластир. В повечето случаи това е достатъчно, за да забравим проблема. Но какво ще стане, ако сърбежът не изчезне дори при травматично разресване, а в главата ми се настани една мисъл в главата ми: да се отървете от такова неприятно състояние?

• Въпреки очевидната простота на проблема и неговото решение, има много клопки по този въпрос.

• Каква е сърбежа на пръстите и пръстите на краката?

• Сърбежът е неприятно усещане, причиняващо необходимостта от подхлъзване на засегнатата област на кожата. Няма ясна медицинска дефиниция на това физиологично състояние.

• Ако сърбежът на различни области на кожата може да бъде наблюдаван доста често дори при напълно здрав човек (това е нормална физиологична реакция на тялото към стимула, например насекоми, прах, малки частици във въздуха и др.), Сърбежът на пръстите и пръстите се проявява значително по-рядко. Обсебващото неприятно усещане в областта на върха на пръстите, фалангите и между пръстите почти винаги показва наличието на това или онова дерматологично заболяване.

• Причини за сърбеж на пръстите и пръстите на краката

• Почти винаги източникът на ужасяващ сърбеж се крие в екзогенни (външни) причини. Разбира се, това не е абсолютно твърдение и някои болести могат да причинят сърбеж, но въпреки това тези патологии почти винаги предизвикват генерализиран (без точна локализация) сърбеж. Ако говорим за болестите, които предизвикват специфичен симптом на сърбежа на пръстите и пръстите на краката, техният списък ще бъде много скромен.

•Причины:

1) • Термо дразнене. Кожата на пръстите съдържа голям брой рецептори, които пренасят нервни сигнали към гръбначния мозък и мозъка. Тъй като пръстите са важна част от докосната система, дори малката интензивност на удара може да предизвика силна "реакция" от страна на мозъка, която ще бъде възприета от човек на субективно ниво, като сърбеж.

Колкото по-висок е интензивността на излагане на топлина, толкова по-тежко сърбежът на пациента ще преживее. Ето защо изгаряния от първа степен (придружени от леко зачервяване и увреждане на повърхностния слой на кожата - епидермиса) се придружават не толкова от болка, колкото от сърбеж.

Въпреки това, ако по-дълбоките слоеве на кожата са повредени, сърбежните рецептори ще се повредят и интензивността на усещането ще падне драматично.

Друг добър пример е измръзване от първа степен. С леко измръзване на пръстите се наблюдава стеноза на капилярите и намаляване на температурата на околните тъкани поради липса на кръв. Веднага след като студът спре, съдовете се разширяват, кръвта се издига до пръстите и загрява тъканите.

Разширяването на съдовете води до силно дразнене на сърбящите рецептори. Следователно, почти винаги след "разходка" в студ с незащитени ръце или в недостатъчно топло обувки, пръстите започват да се надраскат непоносимо.

2) • Механично и химическо увреждане на епидермиса. Подобни ефекти са причинени от незначително повреди на пръстите с агресивни химически реактиви (например домакински химикали: белина, разтвор на хлор и т.н.) или наранявания (надрасквания, ожулвания).

3) • Психосоматичен фактор. Психосоматичните причини и тяхната роля в развитието на сърбежа на пръстите и пръстите на ръцете все още не са проучени. Обаче фактът, че стресът, нервните удари и психическата умора могат да причинят непоносима сърбеж на пръстите, е неоспоримо.

4) • Използване на наркотични вещества, както и на козметика. Много мехлеми, гелове могат да причинят неприятно усещане (Fastum гел, Troxevasin и др.). Същото се наблюдава при използване на козметични продукти, които не отговарят на стандартите, или продукти, съдържащи вещества с висок алергенен потенциал.

5) • Алергии. Най-честата причина за сърбеж е пръстите и пръстите на краката. Реакцията, която се проявява върху кожата на ръцете или краката, може да бъде провокирана или чрез локално приложение на мазила или козметика, или чрез вземане на определени продукти и т.н. Всичко зависи от индивидуалните характеристики на тялото.

6) • Различни заболявания. По този начин, диабетът може да се прояви. При захарен диабет пропускливостта на клетъчните мембрани намалява, повечето от синтезираната или консумирана глюкоза не се абсорбира.

Из-за липса на глюкоза липидния, липопротеиновия и протеиновия метаболизъм са нарушени и следователно метаболизмът се променя значително. Метаболитните промени водят до изчезване на мастните жлези. Кожата (включително и в областта на пръстите) става суха и пукнатина.

Повърхностните слоеве на кожата са снабдени с маса от сърбящи рецептори. Ако бъдат увредени, тези рецептори реагират рязко, като дадат сигнал на мозъка. Субектът се чувства болен като сърбеж.

По същия начин се проявява екзема, Сърбежът на пръстите и краката при екзема може да бъде причинен от инфекциозна кожна лезия. Но по-често това е въпрос на алергична етиология.

Инфекциозни болести, като стрептодерма и т.н., допринасят за образуването на кожата (главно ръцете и лицето) на блистерите, което причинява непоносимо сърбеж.

В допълнение, лезиите на кожата с чернодробни заболявания (цироза, недостатъчност) е почти винаги в първия етап, локализиран в областта на пръстите и между пръстите. Очевидно е, че отравянето на тялото с токсини води до сърбеж с висока интензивност.

Гъбични лезии - в началния етап сърбеж. Преди всичко, пръстите и ноктите на ноктите са засегнати. Често микологичните патологии не могат да бъдат разграничени от алергична екзема или инфекциозна патология без помощта на специалист.

Често в дланта на ръката те се локализират сърбеж лезии.

7. Недостатъчна хигиена на ръцете и краката. Необходимо е във времето да се "измият" мръсотията, излишъците от себум и други "отпадъчни структури" от повърхността на кожата. Особено внимание трябва да се обърне на краката, тъй като долните крайници са по-голямата част от времето в тесни условия (тази препоръка е особено важна за пациенти с прекомерно изпотяване на краката).

• Диагноза на сърбеж на пръстите и пръстите на краката

• Неприятното усещане в областта на пръстите е доста важен и информативен индикатор, който сигнализира за определена патология. Броят им не е толкова голям, защото за един опитен дерматолог, поставянето на правилната диагноза е въпрос на време и правилно избрана диагностична стратегия.

Диагностичните мерки включват:

•- сбор анамнеза;

• - лабораторни тестове (общ кръвен тест, изстъргване на кожата).

* Анамнезата е устно разпитване на пациента при пълно признание за установяване на предполагаемата причина за болестта, хода на патологичния процес. Жалбите на пациента дават възможност на лекаря да установи основна диагноза и да избере оптималната диагностична стратегия.

* Лабораторни изследвания.

Като правило, почти всички заболявания, които причиняват сърбеж на пръстите и краката, са съпроводени от промени в кръвта. В по-голямата част от случаите, лекарят ще има на ръцете си снимка на възпалителния процес с различна интензивност (в зависимост от индивидуалните характеристики на организма и от "пренебрегването" на патологията на кожата).

Общият кръвен тест ще бъде левкоцитоза, повишени ESR, алергии ще бъдат показани чрез еозинофилия, индексът на хемоглобина ще е склонно да надвишава нормата. Ниска концентрация на еритроцитите показва "пренебрегнат" възпалителен процес. Също така, инфекциозните заболявания "дават" на себе си повишено ниво на тромбоцитите.

Анализ на кръвта и урината за захарта. Тя позволява да се разкрие захарен диабет.

Остъргването на кожата е сравнително лесен начин да се установи наличието на микологични (гъбични) и инфекциозни лезии. В момента - това е най-информативното проучване.

* В някои случаи лекарят може да прибегне до дерматоскопия. Въпреки факта, че този инструментален метод е намерил широко приложение в онкологията и по-често се използва за откриване на меланома на ранен етап, той е подходящ и за оценка на текущото състояние на кожата и степента на увреждане на нейните структури.

Кожните проблеми, свързани с дискомфорта на пръстите, са сложни и разнообразни. Симптомите на сърбеж са полиетиологични, поради което спектърът на лечение на специалистите е широк.

Ако сърбежът на пръстите и пръстите на ръцете започне след получаване на определена храна, контакт с определено вещество (прах, животински косми, косми, цветен прашец) или се усилва поради споменатите причини - има голяма вероятност за един от разновидностите на алергичните реакции.

Лекуващият специалист: алерголог, алерголог-имунолог.

Сърбежът, който започва след тежък психологически шок, стрес, нервно напрежение, е психосоматичен.

Лекуващият специалист: невролог.

В семейството има хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания (главно заболявания на черния дроб и жлъчния мехур). В историята на пациента има жълтеница в детството или юношеството. Наскоро е имало прием на хепатотоксични лекарства (антибиотици от последно поколение, антибиотици в голяма доза, блокери на калциевите канали, препарати за хипертония и др.). В този случай съществува риск от развитие на чернодробни патологии до цироза.

Лекуващ специалист: гастроентеролог.

Пациентът постоянно или периодично страда от жажда. Неконтролируеми "скокове" на теглото се извършват, петна с неизвестен произход се появяват на краката си. Често развиват синини на различни части на тялото. В този случай можем да говорим за диабет.

Лекуващият специалист: ендокринолог, отчасти - гастроентеролог.

Сърбежът на пръстите и пръстите на ръцете има необяснима причина. Пациентът също така няма никакви мисли за източника на заболяването.

Специалист: дерматолог.

Ако няма идеи за възможен патологичен източник, дерматологът е първият специалист, който трябва да бъде посетен.

Сърбеж на пръсти и пръсти: лечение

Както вече споменахме, сърбежът има много причини. Ето защо няма препоръка за лечение. Особено след като кожата сърбеж в областта на пръстите не е заболяване. Необходимо е да се лекува не сърбежа, болестта, която го е причинила.

Основната и най-честа причина за сърбеж на пръстите и пръстите на краката е алергия. За да премахнете независимо болезненото усещане за дискомфорт, най-доброто решение ще бъде приемането на антихистамини (Citrin, Suprastin и др.). Предпочитание трябва да се дава на лекарства, които имат минимални странични ефекти. Техният независим пример в малка доза не може да има значително отрицателно въздействие върху здравето.

В по-тежки случаи не трябва да отлагате посещението на лекар. Под наблюдението на специалист е приемливо хормоналната терапия с локално действие.

Гъбични лезии, равно как и инфекции нет смысла лечить самостоятельно. Для устранения источника требуется комплексная терапия с применением местных антибиотиков, противовоспалительных средств, гормональных мазей и т.д.

Ако източникът на сърбеж е психосоматичен фактор, леките седативи (Novo-Passit и др.) Ще помогнат. Въпреки това, "преяждане" motherwort, и още повече валериан не си струва. Тези лекарства намаляват концентрацията на внимание и потискат емоционалните центрове на мозъка, правят човек "забавен".

Често се случва, че проблемът е в липсата на хигиена. В този случай, често измиване на ръцете и краката.

Във всички останали случаи пациентът се препоръчва да посещава лекуващия лекар. В никакъв случай не трябва да прибягвате до традиционната медицина. Ако се окаже, че "коренът на злото" в имунната реакция, билките могат да играят жестока шега и само да изострят хода на болестта. Без специални алергични тестове е невъзможно да се посочи списъкът на алергени за този пациент и затова не трябва да поемате рискове.

Предотвратяване на сърбеж на пръстите и пръстите на краката

- 1-2 пъти дневно трябва да измиете краката си. Измиването на ръцете трябва да става по-често. Всичко това е в съответствие със стандартните препоръки (след посещение по улиците, след контакт с потенциални алергени и др.).

- Трябва да се внимава при консумирането на потенциално алергични храни (ядки, пресни плодове и зеленчуци от червен цвят, мед, пълномаслено мляко и др.).

- Изключете физическия контакт с хора, страдащи от инфекциозни или гъбични кожни лезии, както и с инфектирани предмети от ежедневието.

- Използвайте само ръкавици, чорапи, домашни обувки. На обществени места (плувни басейни и т.н.) носят само обувките си.

- Не ходи бос. Особено на обществени места.

По този начин, сърбежа на пръстите и пръстите на краката може да бъде причинена от различни причини, както естествени, така и физиологични.

За щастие, почти никога това неприятно усещане не показва сериозно заболяване. Въпреки това, без адекватна терапия и елиминиране на източника, качеството на живот на пациента е рязко намалено.

Ето защо, при първите прояви на пруритус, трябва незабавно да се свържете с специализиран специалист, да преминете диагнозата и да продължите с изпълнението на определените препоръки. Само в този случай е възможно да се отървете от сърбежа.

Share:
Comments