Справяне със съня на работното място: 12 ефективни начина

Ежедневните шумове по време на работа, у дома често са причина за липса на сън, хронична умора. В резултат на това графикът е съборен и сънят преминава в ярката част на деня.

Много от нас са спасени от дневната сънливост в кафе, цигари. Естествено, това има отрицателно въздействие върху здравето.

Нека разгледаме редица ефективни и безопасни начини да се отървем от сънливостта през деня.

Ароматерапия

Този подход за борба със съня през деня е прост, достъпен и успоредно приятен. Кои растения са по-подходящи масла? Това е жасмин, сандалово дърво, розмарин, грейпфрут, лимон, чаено дърво. Тези масла ще ви направят по-концентрирани и весели.

осветление

Известно е, че лошото осветление стимулира производството на такъв хормон като мелатонин, което на свой ред предизвиква желание за сън. Ето защо е важно да работите с добро осветление. Тя може да бъде естествена, изкуствена. Спестяванията в света няма да са от полза за вашето здраве, особено за централната нервна система.

Облекла и помещения

Ако искате да се отървете от сънливостта през деня, не бъдете мързеливи! Направете работното си място по-жива. Обогатете стаята с ярки тонове. Това ще има положителен ефект върху настроението, силата ви. Що се отнася до дрехите, изберете колкото е възможно повече светло и топло дрехи.

Чай от джинджифил

Това е много ефективно и полезно средство. По-специално, то увеличава тонуса, загрява, положително повлиява кръвообращението, е добро средство срещу настинки. Ако имате проблеми с храносмилането, кръвоносните съдове, метаболизма, имунитета, черния дроб, GIT, тогава този чай е за вас. Експертите го препоръчват на хора, страдащи от атеросклероза, респираторни заболявания. Той насърчава отделянето на слуз, отстраняването на токсините. Действа като отхрачващо и анти-еметично средство. Наред с други неща, джинджифил чай подобрява паметта, има стимулиращ ефект върху мозъка, е положително свързан с потентността и състоянието на кожата.

За да приготвите 0.5 литра от такъв чудотворен чай, трябва да запасите:

свеж корен джинджифил - около 3-4 см. Съвет: да се откажем от джинджифил на прах, защото предизвиква облачен и неприятен вкус на напитката;

  • кардамом - чифт шушулки;
  • канела - достатъчно щипка;
  • зелен чай - 1 ч.л.
  • цветен мед - 3-4 ч. л.
  • карамфил;
  • лимон.

масаж

Ушите и пръстите са местоположението на енергийните канали. Ето защо, тяхното масажиране за 5-7 минути има положителен ефект върху тонуса и други физически характеристики.

Плодове и зеленчуци

Подобни качества се свързват положително с енергията. Съвет: консумирайте пресни плодове и зеленчуци, защото топлинната обработка намалява концентрацията на важни хранителни вещества в тях. В допълнение, яжте тези продукти с варени ястия.

Водни процедури

За да се предотврати сънливост сутрин, измийте с хладка вода. По принцип човек, ръцете могат да се измиват през работния ден. Уверете се, че умората и желанието да падне отстрани веднага ще изчезнат.

усмивка

Психолозите препоръчват да се усмихнат поне за една минута. Факт е, че усмивката помага да се създаде хормон на щастието, с други думи, има ободряващ ефект.

Шоколад

Шоколадът е богат на кофеин, което е чудесна помощ за премахване на умората. Обаче такъв деликатес е богат и на флаваноиди, които водят до повишена мозъчна активност и имат положителен ефект върху настроението.

Растения

Ако работите в задушен и близък офис, тогава не можете да правите без декоративни растения, тъй като те ще осигурят пречистване на въздуха от летливи съединения от органичен характер.

Вода

Колкото повече пиете вода, толкова по-добре. Водата е нещо, което ние не можем да направим без, но поради заетостта често се забравя, което причинява сънливост.

Стайна температура

Известно е, че ниската температура е причина за сънливост. Ето защо е важно да се поддържа оптимална температура на работното място и у дома. Но ако на работното място отоплителната система е повредена и стаята е много студена, просто трябва да се обличате топло.

Share:
Comments