Sporish - лекарствени свойства и приложение в медицината

Спориш - общо описание

спорт или птичият, както се нарича официално, е ежегодно растение. Въпреки това, той не може да намери популярни имена - елда от птица, трева мравка, гъска трева и, разбира се, knotweed. Последният е бил фиксиран поради собствеността на тревата, за да се ремонтират повредените леторасти бързо.

спорт в высоту достигает 10—80 сантиметров. Его листья мелкие, серовато-зеленые. Цветение мелкими, бледно-зелеными цветами наблюдается с апреля и практически до конца осени. Впрочем, наиболее интенсивно спорыш цветет в июле и августе.

спорт активно разрастается на удобренной почве, образуя тем самым сплошной ковер. Это способствует подавлению других сорняков. Из спорыша также получают красители. Добавляют его и при приготовлении блюд — молодые листья отлично дополняют салаты, супы, в Дагестане применяют для начинки в пироги. А еще спорыш известен своими лекарственными свойствами.

спорт - виды и места произрастания

спорт настолько неприхотлив, что растет на любых почвах, на всех материках, исключение составляют разве что Арктика и Антарктида. Произрастает преимущественно на вытоптанных полях, берегах рек, на тропинках, при дорогах, во дворах, на постоянных сухих пастбищах и так далее.

спорт - лечебные свойства

спорт обладает вяжущим, мочегонным, антимикробным, противогнилостным, противовоспалительным свойствами, увеличивает свертывание крови, вызывает сокращение матки, ускоряет заживление ран, способствует повышению иммунитета.

Следователно, вътрешната употреба на спори е показана при хронични заболявания на пикочните пътища, стомашни и чревни проблеми, с уролитиаза и чернодробни заболявания, за облекчаване на състоянието на туберкулоза, маточно или хемороидно кървене.

Външно спористи се използва за лечение на кожни заболявания, както и за заздравяване на рани.

спорт - лекарственные формы

Като медицинска суровина се използва само горната част на спорите. Съберете почти през лятото в периода на цъфтеж - важно е да се отсече на дължина от 40 сантиметра. Заготовката трябва да се произвежда при сухо време и на чисто място далеч от пътища. От изсушената трева да се вливат и също така да се използват при подготовката на други такси.

спорт - рецепты

За да направите истински спор, се нуждаете от чаша суха трева, която трябва да се напълни с един литър вряла вода. Необходимо е да настоявате за 2 часа, като опаковате контейнера, за да запазите топлината. След изтичане и на хладно място за съхранение не повече от 2 дни. Тази инфузия отнема четвърт чаша преди хранене 2 или 3 пъти на ден. Инфузията на спорите се препоръчва за диагностициране на чернодробни и бъбречни заболявания. Ако има камъни, бумът буквално "задвижва" пясъка.

Ако има рани по тялото, можете да направите лосиони от користите, но непременно свежи. Той се задушава и се нанася върху мястото на раната - това помага за успокояване на болката, по-бързо заздравяване на раната. При диагностициране на възпаление на белите дробове, силна плеврит и бронхит, е необходимо да се приготвят чай, изработен от гъби, цветя от черна бъбрека, листа от майка и мащеха. Всички съставки се нуждаят от 5 грама. Бъдете като обикновен чай.

Ако има диария, тогава топла отвара от гъба и хвощ ще ви помогне. За да приготвите бульона, трябва да имате две парчета от клопка и един - хвощ. Препоръчително е да се готвят билките в силно червено вино. На огъня трябва да се остави да престои 3 минути. След това се затопля в една трета от чашата (максимум половината) след всеки 4 часа.

спорт - противопоказания

Тревните спори съдържат голямо количество силициева киселина, поради което при наличие на заболявания на пикочния мехур, както и на бъбреците в остра форма, това растение не се препоръчва.

Коментари

Люси 05.05.2016 И ме интересува факта, че спорите се добавят към храната. Като цяло, екстремни за тази част))) Аз съм готов да опита всичко, което може да се яде. Не, но какво? Ако в Дагестан се правят пай с спори, вероятно е вкусно. И аз ще се опитам)) Оля 05/05/2016 Много често срещана трева, тя наистина расте навсякъде. Дори аз, толкова невнимателен, дори и тогава разпознавам този възел. Въпреки че, разбира се, не знаех името му. В действителност, много рецепти за излекуване на тази билка може да дойде по-удобно. Наташа 05.05.2016 И определено се нуждая от рецепта за рани и ожулвания. В края на краищата, има малко, което може да се случи, но тук такава достъпна трева, варя и се прилага. И болката ще изчезне, а микробите ще умрат и изцелението ще се ускори. И детето може да прикрепи такъв лосион. Ева 06.05.2016 Я употребляла эту траву, когда у меня были проблемы с почками. И даже образовался в них камень. спорт, действительно, просто размельчает камни и выводит их песком. Про другие свойства этого растения я не знала, но возможно они мне пригодятся. Зарина 05/06/2016 Много интересно е, че спорите се добавят към храната, както в салати, така и в пайове. Разбира се, аз се чудя какъв вкус има това растение. Досега използвах само коприва от тревата. Често готвя супа от нея, особено от млада коприва. И вкусно, и полезно.
Share:
Comments