Специфичност на лечението на брадавици по ръцете. медицински

Брадавиците са изпъкнали растежи на кожата, които са склонни да растат. Тяхната поява е причинена от инфекция с човешки папиломавирус. Въпреки факта, че брадавиците са доброкачествени образувания, те причиняват физически и психологически дискомфорт.

Сортове брадавици по ръцете и тяхното лечение у дома

Брадавиците са склонни да се появяват на всяка част от човешкото тяло. Но най-често те се формират в областта между пръстите. С течение на времето растежът се увеличава и предизвиква болезнени усещания. Брадавиците, разположени на ръцете, са по-лесни за прехвърляне на други хора, така че тяхното лечение у дома и в стените на медицинската служба е изключително необходимо. Растежът на тялото показва патологичните процеси в организма. Освен това те са естетически проблем. Многобройните брадавици привличат ненужно внимание от другите.

Юношите се различават по структурата и естеството на техния произход. В медицината се разграничават следните видове патология:

Равна или млада папула има еластична структура. Формата е кръгла или многоъгълна. Цветът варира от кафява до розова. Плоската брадавица е типична за юношите.

Гениталните брадавици са папили. На повърхността на ръцете са изключително редки.

Появата на сенилни брадавици не е свързана с вирусна инфекция. Такива растения са черни или кафяви на цвят. Те се появяват при възрастните хора.

Плантарна брадавица възниква на крака. В началния етап може да се обърка с царевицата. Смята се за един от най-проблематичните брадавици, дължащи се на постоянно триене.

Филаментовите кондиломи се различават от "разкъсаните" ръбове. Те са малки по размер. Появяват се главно в гънките на кожата.

За обикновените папули е характерен външният вид на ръцете. Структурата на заградения ръб е груба, стандартният размер не е повече от грах. Често такива нараствания се срещат в групи.

Ефективността на лечението у дома, в зависимост от причините за появата на брадавици на ръцете

Брадавици могат да се появят, както при контакт с носителя на вируса, и с вътрешни патологии. Увеличаването на неинфекциозния характер на произхода е по-лесно. За да се преодолеят брадавиците, предизвикани от вируса, ще бъде необходим интегриран подход.

Факторите, които предизвикват появата на брадавици са:

 • хормонални нарушения;
 • недостатъчна хигиена на тялото;
 • живеещи в регион с лоша екология;
 • неадекватна диета;
 • изобилие от напрежения;
 • нарушен сън;
 • намалява имунната защита на тялото.

Вирусът на папилома не е очевиден. Инкубационният период е от 3 до 4 месеца. При наличието на силен имунитет тялото се справя със самата болест. В рисковата зона има хора с депресиран имунитет, например след продължително антибиотично лечение. Брадавиците често се срещат при бременни жени, възрастни хора и деца. Вероятността от инфекция се увеличава при наличието на микротравматични въздействия върху повърхността на кожата. Чрез отворените рани вирусът по-лесно се вкарва в тялото.

Какво трябва да търся при лечение на брадавици на ръцете си у дома?

Преди лечението у дома, е желателно да се определи дали е необходимо да се премахне брадавицата на ръцете в медицинската служба. Някои формирования могат да се трансформират в злокачествен тумор. Навременната диагноза ще избегне неприятни последствия. Първичният преглед включва рутинно изследване с дерматолог. Оценката на образованието се извършва с помощта на дерматоскоп. Ако лекарят забележи нещо подозрително, то той ще определи допълнителни диагностични манипулации.

Dyjezhen - тестът дава подробна оценка на произхода на папилома.

PCR - диагностиката помага да се анализира качеството на образованието и причината за появата му.

Хистологията е необходима, за да се потвърди доброто натрупване.

Папиломът подлежи на задължително отстраняване, ако външният му вид е придружен от кървене или сърбеж. Необходимо е да се обърне внимание на промените, настъпили при натрупването. Ако брадавиците по ръцете се увеличават по размер, лечението у дома може да не е достатъчно. Може да се наложи хирургическа интервенция в случай, че броят на растежа се увеличи.

Промяната на цвета на брадавиците е лош знак. Препоръчва се да не се забавя посещението на дерматолога или, ако е възможно, да се отстрани папилома в рамките на кратък период от време.

Народни и медицински начини за лечение на брадавици на ръцете у дома

Преди да започнете лечението вкъщи, е необходимо да се пара брадавицата на ръцете в басейн с гореща вода. Следващата стъпка прекъсва слоя на епидермиса. Действията се извършват с дезинфекцирани ножици. Ако брадавицата е разположена над повърхността на кожата, няма нужда да я отрежете.

Премахването се извършва от корозивни вещества. Най-ефективният от тях включва сока от флорентин. Можете да го купите в аптеката или да я вземете сами. Чистотата се прилага директно върху повърхността на заградения ръб до 4 пъти на ден. По време на лечението е препоръчително да се избягва натрупване на вода.

Друг ефективен инструмент - оцетна киселина в концентрация не повече от 25%. Разтворът се нанася върху повърхността на брадавицата с памучен тампон. Важно е да не се подлагате на здрава кожа, което може да доведе до изгаряне. След прилагането на оцетна киселина може да има леко изтръпване.

Салициловата киселина се използва в началния стадий на появата на папилома. Тя не засяга старите формации. Салициловата киселина е по-добре да се прилага преди леглото, залепете брадавици с кръпка. Това ще повиши ефективността на лечението. Подобен метод използва сока от планинска пепел.

Етеричното масло от чаено дърво не само премахва брадавиците, но също така предотвратява разпространението на вируса. Това се дължи на мощния антибактериален ефект на лекарството. Маслото се прилага към проблемната област три пъти на ден. Не по-малко ефективен в борбата срещу папиломи е нормалният чесън. Можете да нанесете парче чесън за през нощта или да разтривате натрупването с чесън два пъти дневно.

У дома, лечението на брадавици по ръцете може да се извърши по следните начини:

 • формилов алкохол;
 • касторовое масло;
 • инфузия на пелин;
 • сок каланхоэ;
 • прополис;
 • отвара от мащерка.

Предците ни използват нетрадиционни методи за борба с образуването на кожата. Едната от тях свързва възли с червена копринена нишка. Броят на нодулите трябва да е равен на папиломи. Червената нишка е поставена вътре в суровия картоф и е заровена в земята.

За друг метод се изисква спипалета. Неговата повърхност е пробита от повърхността на брадавицата, след което стъблото се поставя в земята от корена нагоре. Брадавиците изчезват напълно, когато корените на острието се разпадат.

У дома скоростта на лечение за брадавици на ръцете зависи от спазването на схемата и ефективността на избраното лекарство. Обикновено натрупването се премахва напълно след 2-3 седмици. На негово място може да остане малък белег, който в крайна сметка се вмъква.

В случай, че рецепти на хората не са довели до резултати, трябва да се обърнете към специалисти за помощ.

В медицинските институции, следните процедури за отстраняване на брадавици:

 • криохирургия;
 • отстраняване с помощта на скалпел;
 • електрокоагулация;
 • лазерна терапия;
 • излагане на химикали.

Как да подобрим ефективността от лечението на брадавици на ръцете у дома?

Има принципи, които повишават ефективността на терапията. На първо място, се изисква засилване на имунитета. За тази цел в диетата се въвеждат храни, богати на витамини и минерали. Не пренебрегвайте зеленчуци, зеленчуци, плодове, месо и млечни продукти. Ако няма възможност да се обогати диетата, се вземат витаминни комплекси или имуномодулатори.

В периода на терапевтичните действия се препоръчва да се ограничат контактите с други хора. Баналното ръкостискане ще доведе до инфекция с вируса на папилома. Винаги е препоръчително да имате винаги антисептици и да ги използвате, когато е необходимо. Изключително важно е да се спазват хигиенните стандарти.

С правилния подход е възможно не само да се елиминира натрупаният ръб, но и да се предотврати появата му в бъдеще.

Share:
Comments