Спаз на хранопровода: сериозно ли е или ще бъде ли без

Спаз на хранопровода, по един или друг начин, се среща често, още нещо е, че това състояние не винаги има ясно изразен характер.

Интензивността на неговите проявления е различна, тъй като малък дискомфорт може да се отдаде на много външни фактори, без дори да се знае какво всъщност се случва.

За да разберем добре какъв е спазмът на хранопровода, човек трябва да се обърне към анатомията и да определи понятията.

Спазът се разбира като принудително и болезнено свиване на мускулатурата.

Спазът на хранопровода е специален случай. Междувременно спазмите на хранопровода често са съпътствани от силна болка и дискомфорт.

От гледна точка на анатомията, хранопроводът е еластична тръба, която служи за задържане на храна в стомаха. Самият езофаг по никакъв начин не е еднакъв по структура: по цялата му дължина има няколко завоя и следователно варира по дебелина по цялата си дължина. В началната секция (близо до фаринкса) и в края (точно пред стомаха) има специални мускулни структури - сфинктери. Те имат формата на мускулни пръстени и изпълняват бариера. При поглъщане на храната гладката мускулатура на стените на хранопровода се свива, което води до изглаждане и разширяване на лумена на органа.

Мускулатурата на хранопровода, следователно, е отговорна за движението на стените на хранопровода и насърчава нормалното движение на храната в стомаха. При нормални условия човек не усеща движенията на стените на хранопровода. Ако обаче има спазъм на хранопровода, мускулните контракции стават неадекватни: луменът на органа се стеснява, храната обикновено не може да мине през хранопровода и възникват болезнени усещания.

Спаз на хранопровода: симптоми

Не винаги спазъм на хранопровода се чувства остро. Поради тази причина мнозина не могат да забележат това преходно нарушение. В някои случаи пациентът може да наблюдава един или повече характерни симптоми.

Сфинктери на хранопровода са най-склонни към патологични съкращения. Самите езофагеални стени са по-рядко спазмодични. Както сфинктери, така и стени са богато инервени (хранопроводът е проникнат с нервни окончания), което се обяснява с функциите на хранопровода.

Най-честата проява на това състояние е болка с различна интензивност и характер. Пациентите го описват като шиене или изгаряне, или разрушаване и натиск. Локализирането на болката се определя в областта на врата (около 2-3 пръста под брадичката) или в гърдите (на сърце). Подобен характер има болка при сърдечен удар или удар на стенокардия. При тези патологии езофагеалният спазъм често се бърка от самите пациенти. В повечето случаи подозренията са неоснователни.

Болезненият синдром със спазъм трае от 10 до 60 минути. През това време интензивността на болката може да продължи.

Болният синдром е много променлив:

• Болката може да излъчва до областта на гърдите, гърба, долната челюст, ушите и дори ръцете.

• Дискомфортът може да се влоши, като завъртите главата, промените позицията на тялото, физическата активност.

В допълнение симптоматиката включва:

• Чувство на кома в гърлото, натиск в гръдния кош.

• Невъзможност за преглъщане (твърда храна и течности). Разработва така наречената. дисфагия.

Не винаги се развиват паралелно болка и дисфагия. Човек може да съществува без другия.

Както вече споменахме, спазмите на хранопровода са често срещано явление. Това състояние може да бъде придружено от дискомфорт, силна болка. Въпреки това, не е необходимо да се паникьосва: след определен период от време (обикновено до половин час) симптоматиката изчезва. През този период е важно да се въздържате от по-нататъшно хранене, за да не дразнят вече раздразнения хранопровод.

Спаз на хранопровода: причини

Причините за езофагеален спазъм са различни. Според статистиката най-разпространеният спазъм се наблюдава при хора с подвижен тип нервна система (такива лица са склонни към депресия, лесно възбудими и като правило чувствителни). Ето защо, младите жени са най-податливи на спазъм на хранопровода. В допълнение, рисковата група включва:

• Хора, страдащи от хронични заболявания на гръбначния стълб.

• Лица, които са склонни да не дъвчат напълно храната.

• Пациенти, които са имали инфекции на горните дихателни пътища.

• Хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания (особено ГЕРБ - гастроезофагеална рефлуксна болест).

Като се започне от това, всички причини за спазмите могат да бъдат разделени на няколко групи:

Механични причини, Не са свързани със съпътстващи патологии. Най-често се развива спазми на хранопровода, когато се опитвате да преглъщате прекалено голямо парче, когато консумирате силно газирани или прекалено охладени напитки.

Инфекциозни причини, След наскоро прехвърлените инфекциозни заболявания риска от езофагеален спазъм е по-висок. Тайната, в която се размножават бактериите (слуз, храчки), се поглъща в определено количество. Част от патогенните микроорганизми се установяват върху стената на хранопровода, като разрушават лигавицата му. В отговор има рефлекторно намаляване на органа (обикновено този спазъм е по-малко интензивен, но по-продължителен).

Болести на храносмилателния тракт, Спаз на хранопровода се наблюдава при гастрит с висока киселинност и редица други заболявания.

Психосоматични причини, По психосоматични причини, повечето от спазмите на хранопровода се появяват. Като се повтаря това, което е казано, трябва да се отбележи, че хранопроводът е изобилно инертен, поради което реагира нежно на най-незначителните промени от страна на нервната система. Силните преживявания, депресията, стресът причиняват смущения в работата на симпатичния нерв и X двойки на черепните нерви (които са отговорни за намаляването и отпускането на мускулатурата на хранопровода). В този случай наистина всички болести са от нервите.

Болести на гръбначния стълб (врата), Болестите на гръбначния стълб (особено на врата, в по-малка степен на гръбначния стълб) са причина за нарушаване на нервните корени. Нормалната инервация на хранопровода се нарушава и в резултат се развива спазъм.

Спаз на хранопровода: диагноза

От гледна точка на диагностиката това състояние е очевидно. Достатъчно е да се изясни наличието на характерни симптоми и да се изключат по-тежки стомашно-чревни заболявания, както и заболявания, при които може да се маскира спазми на хранопровода (инфаркт, ангина, коронарна артериална болест).

Не е трудно независимо да определи спазма на хранопровода. Често пациентите имат въпрос, струва ли си да се консултирате с лекар с тази патология? Важно е да обърнете внимание на редица фактори:

• Болка и дискомфорт възникват след хранене на храна, която е била подложена на стрес.

• Няма съпътстващи симптоми (като тежка диспнея, объркване).

• Болката е монотонна и преминава след 30-60 минути.

Ако картината е подобна причина за загриженост там. Можете да направите сами. Във всички останали случаи се препоръчва да се види лекар, а по-скоро до лекарите (преди всичко на терапевта, след това на отоларинголог и гастроентеролог).

Методите за диагностициране на спазмите на хранопровода са насочени към изключване на други заболявания и включват:

• Проучване (лекарят иска изясняване на въпросите, за да разбере какво има да се занимава и да вземе решение за допълнителна диагностична стратегия).

• Ендоскопски изследвания (гастроезофагоскопия, чиято цел е преглед на стомашната лигавица и хранопровода). Тези проучвания включват минимален дискомфорт за пациента, но са признати за най-информативни.

• Радиография на хранопровода с контрастен материал (пациентът пие специален контрастен агент, след което се извършва стандартна радиография). Този метод е по-информативен от конвенционалната радиография, тъй като позволява да се оцени анатомичното състояние на хранопровода.

• Определяне на отделянето на стомашен сок в хранопровода (дневно рН метри).

Спаз на хранопровода: лечение

За да започнете лечението, трябва да установите първоначалната причина за патологията. Ако спазмът е единичен или е свързан с механични причини - не се изисква специално лечение. Достатъчно е да предоставите първа помощ. Във всички останали случаи е посочено лекарството.

Какви лекарства се използват за това:

• Спасмолитици (спомагат за отпускане на гладките мускули): No-shpa, Duspatalin, Drotaverin и др. Цената варира от 30 до 300 рубли. Помогнете да се отървете от болката и дискомфорта.

• блокери на калциевите канали. Те намаляват контрактилната способност на мускулите. Сред лекарствата: Дилтиазем, Верапамил и др. Тези лекарства причиняват много странични ефекти, така че употребата им е строго възможна според указанията и под наблюдението на лекаря.

Ако причината за спазма на хранопровода е в психосоматични причини, струва си да се използват седативи:

• Валериен екстракт, Novo-Passit и др.

Когато се установи, че езофагеален спазъм възниква като реакция на хвърлянето на стомашен сок в хранопровода, предписват се антиацидни препарати. Те неутрализират киселината:

• Рутацид, Гастал, Альмагель и др.

В по-голямата част от случаите не се изисква специализирано лечение. Достатъчно е да премахнете основната симптоматика. Как да си помогнете?

• На първо място, трябва да се успокоите напълно. Нервното напрежение само ще изостри ситуацията.

• Ако възникне болка и дискомфорт по време на хранене, можете да опитате да изпиете малко количество вода (температурата трябва да е на стайна температура).

• Правилното дишане помага в броя на случаите: трябва да вдишвате, да броите до четири, да издишвате и да броите до четири. Продължете това за 1-2 минути.

• Можете да вземете седативен, да пиете чай от лайка.

• Ако горните методи не помогнат, можете да дъвчете дъвка с интензивен аромат на мента или да разтваряте бонбон от мента.

Медицински методи (включително инжекции с атропин и др.) Трябва да се използват с повишено внимание. Често атропинът развива алергия.

За щастие, 99% от спазмите могат да бъдат отстранени чрез изброените методи. Важно е да запомните, че спазмът на хранопровода е неприятен феномен, изключително болезнен, но като цяло безвреден.

По този начин спазмът на хранопровода не се случва толкова рядко, както може да изглежда на пръв поглед. Най-често това се дължи на недостатъчна дъвкателна храна или е реакция на стрес и повишена тревожност. Първоначалната причина за спазмите може да бъде определена само от лекаря. Лечението като цяло е симптоматично. Като правило, достатъчно независими действия. Във всеки случай, не се паникьосвайте. Спаз на хранопровода не е животозастрашаващо.

Share:
Comments