Смущения по тялото: трябва ли да бъдат лекувани или ще

Вероятно е невъзможно да си представим човек, който никога не е бил "украсен" със синини. Тази травматична патология е толкова широко разпространена, че вече се разглежда като дребна дреха, за която не трябва да се обръща специално внимание. Междувременно не всичко е толкова просто.

1. Какви са натъртвания върху тялото?

Натъртването е най-разпространеният тип хематом, т.е. такова травматично увреждане на тъканите, което разкъсва капилярите и разлива кръвта в подкожната мастна тъкан, без да се увреждат горните слоеве на кожата.

Заболяването не е болест, съответно, и не се счита от лекарите за независима патология. Ако хематомът възниква в резултат на травма, всичко се ограничава до симптоматична терапия, насочена към елиминирането му. Но често натъртвания могат да действат като показатели за определени заболявания.

За да се разбере естеството на синините, е необходимо да се разбере структурата на човешката кожа.

Структура на кожата

Три слоя се отличават в структурата на кожата: епидермис, дермит и подкожна мастна тъкан или хиподермия (най-дълбокият слой на кожата). В хиподерма има мастна депо. За нормално и бързо отлагане на излишните хранителни вещества от кръвообращението в мастния магазин е необходима добре развита система за кръвоснабдяване.

Ако епидермиса и дермата са снабдени с оскъдна кръв, тогава хиподермисът, поради тази причина, буквално се разпръсква с малки кръвоносни съдове (капиляри). В 95% от случаите причината за натъртвания е механично увреждане. Като се има предвид, че дебелината на кожата - само няколко милиметра, е много лесно да се повредят съдовете на хиподермата.

2. • Причини и механизъм на образуване на синини по тялото

Смущения по тялото: механизмът на появата

Ако отговорите на въпроса защо има натъртвания върху тялото, трябва да се изясни: причините могат да бъдат два вида: екзогенни (външни) и ендогенни (вътрешни). По-голямата част от хематомите се провокират от травма. Самите травми обаче могат да се променят.

Контузия тканей. Просто казано, сътресението е травма на тъканите (по-специално на меките тъкани), причинени от инсулт. Ударът създава достатъчно кинетична енергия. Получената механична енергия на вълната преминава приблизително 20-30% извън мястото на увреждането и уврежда капилярите, което води до тяхното унищожаване. Кръвта от разрушените съдове влиза в междуклетъчното пространство. В резултат на това се образува натъртване. Раздразнението в 86% от случаите е нараняване, което е причинило развитието на хематом.

Компресиране на тъканите. Интензивността на излагане на тъкан с този вид увреждане е няколко пъти по-ниска, отколкото при сътресение. Въпреки това продължителността на експозицията е по-висока. Причината за натъртване се крие в нарушаването на метаболитните процеси. Кръвта застава и прелива от капилярите. В резултат на това, без да се поддържа, стените на кръвоносните съдове се спукат и кръвта навлезе в хиподермата. Добър пример е ефектът от медицинското изделие при събирането на венозна кръв, носенето на тесни превръзки, колан и т.н.

Инжектиране. В резултат на инжекцията се проявява проникваща травма на меките тъкани. Очите не се виждат, но дори и такава тънка медицинска игла, която напредва, уврежда множество кръвоносни съдове. В резултат на това кръвта влиза в хиподермата.

Barotravma. Всеки знае такова медицинско манипулиране като лечение от банките. Баротраума се причинява от ефекта върху този или този сайт на тъкани с намалено налягане. Тъй като кожата има пропускливост, налягането в хиподермата също намалява. Поради разликата в налягането между междуклетъчното вещество на дълбокия слой на кожата и кръвоносните съдове, капилярите се разпадат.

Увреждане на главата (TBI), Главните тъкани са особено богати на кръв, поради което всяко механично увреждане е придружено от освобождаването на кръвта в подкожната мастна тъкан. При повечето пациенти, CCT се проявява като образуване на синини под очите. Особено симптом се изразява в фрактури на основата на черепа.

Смущения по тялото: причините за появата

Образуването на хематоми зависи от различни причини, включително: пол, раса, биохимични характеристики на кръвта, особености на структурата на съдовете, конституцията на тялото, хормонален произход, възраст, наличие на съпътстващи заболявания.

Пол. Научно доказано, че набиванията върху тялото при жените се формират по-лесно и по-често от мъжете. Това се обяснява с нестабилността на хормоналния фон, поради което се нарушава структурата на кръвта и се увеличава пропускливостта на капилярите.

Раса. Грешка е да си представим, че не може да има натъртвания сред представителите на расата на негридите. Хематомите се образуват при хора от всяка раса, но поради сянката на кожата, натъртвания не се виждат. В допълнение, чернокожите имат дебела кожа. По тази причина е необходима по-голяма механична енергия за нараняване на съдовете. Напротив, монголоидите и кавказките са най-склонни към образуването на синини, тъй като те имат по-тънка кожа.

Характеристики на кръвта. Нарушенията на ниския хемоглобин и съсирването водят до повишен риск от натъртване. При нормални условия, кръвта изтича от капилярите много бавно, а тромбоцитите през това време имат време за ефективно запечатване на повредения съд. При наличие на тези заболявания, кръвта тече бързо.

Характеристики на съдовете. Ако стените на кръвоносните съдове имат повишена пропускливост (причината може да са някои заболявания, хормонални разстройства, възраст), кръвта дори при отсъствие на наранявания може да напусне леглото и да проникне в междуклетъчното пространство.

Конституция тела. Хората, които са със затлъстяване често страдат от синини. Факт е, че подкожната мастна тъкан изисква изобилно кръвоснабдяване. Причината - необходимостта на тялото за бързо разграждане на мазнините от депото, ако е необходимо. Поради това, колкото по-голям е слоят на хиподермата, толкова по-развит е кръвоносната система, толкова по-лесно е да се повредят съдовете.

Хормонален фон. Нарушения на хормоналния фон - една от важните вторични причини. Високото ниво на естроген в женското тяло намалява съдовата пропускливост и подобрява коагулацията на кръвта. Въпреки това пиковите хормонални състояния (бременност и т.н.), които водят до намаляване на производството на специфичен хормон, както и патологията на яйчниците, водят до повишен риск от образуване на хематоми. При мъжете нивото на тестостерона, което има подобни функции, е приблизително същото през целия му живот.

Възраст. С възрастта кожата претърпява дегенеративни процеси, капилярите стават чупливи и придобиват повишена пропускливост.

Съпътстващи заболявания. Някои заболявания водят до повишена капилярна пропускливост, например цироза на черния дроб, миелом и т.н. Същият ефект се предизвиква от заболявания, причинени от липса на витамини (P, C, K). Авитаминозата причинява недостатъчна синтеза на клетъчните структури на епителната тъкан, която образува съдовете.

Вариация на натъртванията е специфични петна при захарен диабет (така наречената диабетна дермопатия). Инсулиновата недостатъчност, характерна за захарния диабет, спомага за намаляване на пропускливостта на клетъчните мембрани за глюкоза. Липсата на глюкоза води до значителни нарушения на липопротеиновия и протеиновия метаболизъм, хормоналните нарушения. Нормален синтез на структурите на епителната тъкан не се получава, съдовете стават крехки. В резултат на това има капки в капилярите, които образуват синини.

3.•Синяки на теле без причин

Често пациентите се оплакват от безпомощна поява на синини. Изглежда, че няма наранявания, но се образува хематом. Разбира се, всичко има свои собствени причини и натъртвания не са изключение. Както се казва, много заболявания причиняват развитието на хематоми. Въпреки това, в допълнение към заболявания, се появяват набивания, когато се вземат някои лекарства.

Често такъв страничен ефект се наблюдава при употребата на аналгетици и антиспазматични средства, както и препарати за понижаване на вискозитета на кръвта (аспирин, аналгин, кеторол, низ и др.). Препаратите от тези групи разреждат кръвта и същевременно увеличават пропускливостта на капилярните стени.

Очевидно е, че при такава комбинация от фактори тя може да не е една, а цяла маса на синини по цялото тяло. Тъй като краката са подложени на най-голямо физическо натоварване, най-често се формират синини на долните крайници.

4. Диагноза на синини по тялото

Натъртването не е независимо заболяване. Ето защо не са необходими специални диагностики. Причината е и в очевидността на лезията: натъртването се вижда с просто око и не са необходими специални лабораторни или инструментални методи за оценка на състоянието му.

При пациенти с хематологично патологично натъртване обаче дори размерът на 10 монети може да доведе до образуването на кръвни съсиреци. Обаче, не е необходимо, но рискът от развитие на тромби, поради малка синина, е изключително малък (не повече от 0,5%). В повечето случаи тялото е в състояние да се справи сами с кръвонасядането.

Почти винаги може да се елиминира сама по себе си.

Има смисъл да се кандидатства за лекар в следните случаи:

•• - Синината има значителен диаметър (над 15 см).

•• - Натъртването е в областта на мястото на жизнените органи.

•• - Хематомът е подут, има абсцес.

• Значителен диаметър на синината означава голямо количество сгъстена и замразена кръв, което увеличава риска от образуване на тромби. Ако синината е достатъчно голяма и в същото време се намира в мястото на органите (черен дроб, бъбреци, стомаха и т.н.) - има възможност за наранявания (натъртвания).

Участващи специалисти:

- Ако в допълнение към хематома има подозрение за по-тежко тъканно увреждане - травматолог.

- Хематома има значителен размер от степента на запълване с кръв или гной - хирург.

- Хематома се образува поради един от посочените заболявания - профилен специалист.

- Причината за натъртване не е известна, не са имали наранявания, няма кръвонасядания - хематолог.

- Има подозрения за увреждане на вътрешните органи - специализиран специалист (стомаха, черен дроб - гастроентеролог, бъбреци - нефролог, уролог, мозък - невролог, неврохирург и др.).

Както се каза, в повечето случаи няма причини за безпокойство. Въпреки това, ако се наблюдават нехарактерни прояви с обикновено натъртване (излъчваща болка, синдром на прекомерна болка в мястото на нараняване), струва си да посетите лекаря, за да изключите сериозни проблеми и спокойствие.

5. Лечение на натъртвания върху тялото

Самостоятелно лечение на синини по тялото (у дома)

Хематомът не се нуждае от специално лечение. В 99% от случаите това не е нищо повече от временен козметичен дефект. Случаите, при които натъртването изисква специализирано лечение, е толкова малко, че може да се брои на пръстите на едната ръка. Но това е причината хематомът да изглежда неприятно, въпросът как да се отървем от натъртвания върху тялото вълнува толкова много хора.

При нормални условия, натъртването трае 2-3 седмици. През това време, левкоцитите отстраняват мъртвите клетки, подобно на осакатяващите. Разбира се, един ден не можете да се отървете от натъртвания. Човешкото тяло не е чудователна машина. Всеки процес, макар и незначителен на пръв поглед, изисква добре координирана работа на всички системи и е невероятно сложен, поради което отнема време. Въпреки това съществуват редица лекарства, които ускоряват процеса на премахване на този неприятен дефект.

- Препарати на основата на хепариново вещество, В клиничната практика хепаринът се използва като лекарство, което предотвратява тромбозата. Търговски наименования: Lyoton, Heparin, Tromblets. Средно цената за тях е от 50 до 250 рубли.

Тъй като хепаринът е антикоагулант (т.е. предотвратява коагулацията на кръвта), той е най-ефективен само през първите няколко часа след увреждането. Когато вече са се образували кръвни съсиреци и лечението все още не е започнало - от мехлема няма много смисъл. Важно е да се отбележи, че е неприемливо да се разтъркат открити рани, тъй като това значително ще увеличи кървенето.

Хепаринът ви позволява да съкратите периода на лечение до 4-7 дни, като този мазило се прилага най-малко 4-6 пъти на ден.

-Троксевазин. Увеличава еластичността на кръвоносните съдове, предотвратява образуването на големи хематоми, поради локалния противовъзпалителен ефект. Той обаче има висок алергенен потенциал и може да причини сериозни имунни реакции.

- Препарати на основата на badyagi. Въпреки непредставеното име лекарствата са много ефективни. Времето за изцеление е не повече от 5 дни. Ефектът се основава на следното. Мазът или прахът, приложен върху увредената област, дразни тъканта и причинява леки възпаления. В резултат на това метаболитните процеси се ускоряват в засегнатата тъкан, кръвта тече по-активно, което означава, че тромбоцитите, освен това, изпълняват своята функция по-бързо.

- Специализирани "репликирани" препарати от натъртвания (Bruce off и т.н.). По същество те са аналози на хепарина, обаче, на по-висока цена. Въпреки това, като хепариновите лекарства имат достатъчна ефикасност (отново същата).

Няма да е излишно да прибягваме до "популярни" методи. Веднага след натъртване - поставете лед. Кхолът помага за стесняване на кръвоносните съдове и кръвта ще спре да напуска леглото. Топлина - трябва да се използва за 3-4 дни. От нагряването хемоглобинът се разпада по-бързо.

Специализирано лечение на натъртвания върху тялото

Има смисъл в два случая:

- Ако хематомът е сложен (има голяма площ, комбинирана с натрупване и др.). В този случай показваме хирургическо отваряне и отводняване.

- Ако натъртването значително нарушава външния вид на пациента. В този случай можете да прибегне до лазерно отстраняване на хематома в специализирана клиника. Ефектът от процедурата е видим почти веднага, но самият метод на лечение е доста скъп.

6. Предотвратяване на синини по тялото

Профилактиката на натъртвания върху тялото е много проста. Ако има специфични заболявания - е необходимо да се премине своевременно лечение с специализиран специалист.

Ако хематомът се е появил като страничен ефект на лекарствата - трябва да се консултирате със специалист, за да изберете по-безопасен аналог.

В останалата част е необходимо да се избягват наранявания и да бъдете по-внимателни.

По този начин, натъртвания са много чести. Повечето от тях не представляват опасност за здравето и те не изискват специално внимание за себе си. Максимум, отколкото са неприятни - болезнени усещания и пролетна непривлекателност.

Трябва да бъдете предупредени, ако образуването на синина не е свързано с нараняване и причината не е напълно известна. В този случай отлагането на пътуването до хематолога не струва.

Също така е необходимо да се избягва употребата на широко рекламирани наркотици за натъртване.

Колкото по-агресивна реклама е, толкова по-ниска е ефективността. В този случай това е повече от просто. Има много по-надеждни и ефективни лекарства на по-ниска цена.

Share:
Comments