Сколиоза - причини, симптоми, диагноза, лечение

сколиоза проявляется боковым искривлением позвоночника и в большинстве случаев возникает у детей (S-образная фигура или левосторонняя или правосторонняя С-образная дуга). сколиоза задевает фронтальную плоскость тела, тем самым отличаясь от лордоза, при котором позвоночник дугообразно искривляется вперёд и кифоза, искривляющего позвоночник назад. Однако сколиоз может уживаться с кифозом и называется такое сочетание кифосколиозом.

Ако няма подходящо лечение, тогава сколиозата започва да се развива и да се влошава. Така че една сколиоза от 1 градуса може плавно да премине на 2-ра и дори 3-4 градуса, а след това да остане за остатъка от живота.

Най-честата е торакалната сколиоза, която също се нарича торкална сколиоза. Тъй като се развива, лумбалната област постепенно се включва в процеса и се образува кривина, наподобяваща латинската буква S. Този случай се нарича комбиниран.

Съществуват и други видове сколиоза: торалум (кривина на С-образната област на гръдния кош) и лумбална (лумбална).

сколиоза - причины

Основната причина за сколиозата е дългата промяна в стойката, която създава неравномерно натоварване на гръбначния стълб. Един от най-важните фактори за развитието на заболяването е спазмът на гръбначните мускули, който генерира стабилно отклонение на гръбначния стълб, както и идиопатична сколиоза (изкривяване на гръбначния стълб).

Ако гръбначните мускули едновременно развият спазъм и хипертония, тази комбинация може да доведе до развитие на заболяване като остеохондроза и нейните усложнения под формата на междувертебрални хернии и изпъкналости. От всичко казано по-горе можем да заключим, че основният проблем на гръбначния стълб са мускулни спазми, които причиняват сколиоза при деца и остеохондроза при възрастни.

сколиоза - симптомы

сколиоза в своём большинстве — это возрастная патология. Его развитие начинается в периоды очень быстрого, активного роста, при котором кости удлиняются частично непропорционально. Следовательно, и масса тела распределяется неравномерно. Ко всем этим трансформациям позвоночнику сложно адаптироваться, а потому возникают определённые деформации, напрямую связанные с неравномерностью функционирования спинных мышц.

сколиоза может вызвать также синдром Клиппеля-Файля, являющийся врождённой патологией или заболевания обмена веществ (полиомиелит), нервно-мышечной системы. сколиоза на ранних стадиях никак не проявляется и не доставляет больному никакого дискомфорта, но при его прогрессировании у человека начинает усиливаться утомляемость и идёт на спад объём движений в области спины. Также ухудшается общее самочувствие, при игнорировании болезни развиваются топографические изменения и деформации во внутренних органах.

сколиоза - диагностика

Обикновено се използва тест "наклон". Пациентът обгръща "гърба" с гръб и лекарят зад него забелязва проявленията на асиметрия: директно изкривяването на гръбнака, линията на горната ос на таза и височината на поставяне на скапалата. Ако се подозира или разкрие някакви патологии, се прави рентгеново изследване, което позволява да се определи наличието на патологичния процес, неговата локализация и степен.

сколиоза — лечение и профилактика

Започнете да лекувате сколиозата е необходимо дори в детството. На практика се доказва, че детската сколиоза (1-2 градуса) се лекува доста успешно. Но ако времето се загуби, след окончателното формиране на скелетната кост, почти невъзможно е да се коригира сколиозата.

Самото лечение включва цял набор от методи за външно влияние (мануална терапия, физиотерапия, масаж и т.н.) и терапевтични упражнения в комбинация с фитотерапия за елиминиране на съпътстващи заболявания.

Упражнявайте индивидуално назначаването. Зависи от степента и естеството на кривината. Важно е не само да се елиминира сколиозата, но и да се предотврати развитието на остеохондроза.

За превенцията, най-простото нещо е да се наблюдава състоянието на детето. Също така е много важно да се чувства комфортно в правилната позиция на гръбначния стълб (гърба), или пък да се наведе. За да се избегне това, трябва време, за да се предотврати мускулни крампи гърба различни превантивни процедури: сесии на акупресура, рефлексология, акупунктура, камък терапия и рехабилитация. Желателно е да се провеждат редовно, веднъж на всеки шест месеца или една година. Тази профилактика е не само за премахване на спазми на мускулите на гърба, но и допринесе за създаването на добра мускулна система, сигурно държите гръбначния стълб в правилна позиция.

Share:
Comments