Склералните лещи помагат на тези, които не търпят обичайните

Хората, които не могат да носят редовни контактни лещи, могат да опитат по-големи лещи, които непрекъснато овлажняват очите с физиологичен разтвор. Склералните лещи са вид пропусклива за газ леща, която е много по-голяма от традиционните контактни лещи с малък диаметър.

"Слелерните лещи осигуряват по-добра видимост и комфорт, отколкото пропускливите за контактни лещи с диаметър газови проби", казва Мелиса Барнет, специалист по визията и съавтор на изследването. "През последните три години успяхме да помогнем на пациенти, които преди не са могли да виждат или да работят с други видове контактни лещи или очила, особено тези, които са имали нарушения на роговицата или сериозно заболяване като синдром на сухото око".

Изследователите са проучили медицинските данни за 63 пациенти, които са използвали склерални лещи от октомври 2009 г. до март 2011 г. Те оцениха редица фактори, включително демографски данни, диагноза, предишен опит с носенето на контактни лещи, хирургични интервенции, опит при носенето на склерални лещи и причините, поради които пациентите са престанали да ги използват.

Повечето от пациентите, участвали в проучването, включително пациентите с белези от роговицата, които обикновено не носят контактни лещи, отбелязват, че слерните лещи са лесни за употреба и подобряват зрителната острота.

Учените препоръчват склеровите лещи на пациенти с широк спектър от заболявания, включително синдром на сухота, първична и вторична ектазия на роговицата след трансплантация на роговицата, с роговични белези, дегенерация или дегенерация на роговицата.

Share:
Comments