Сиренето roquefort предотвратява сърдечните заболявания

Сиренето Roquefort може да се превърне в ново ефективно средство за превенция на сърдечно-съдовите заболявания, според заключението на биотехнологичните специалисти от Cambridge.

Противовъзпалителните свойства на някои компоненти на продукта, според експертите, се формират в него поради специфичния му произход: на последния етап от производството рокфортът, традиционно наричан синьо сирене, се поставя във варовикови пещери, намиращи се в южната част на Франция, където за три месеца става съзряване.

Докато сиренето се съхранява в пещера, в него се образува благородна синя плесен, в допълнение към уникалния вкус, което му придава много полезни свойства. Специалисти от Кеймбридж проведоха собствено проучване за влиянието на скалата върху сърцето. Като част от научната работа експертите анализираха информация за нивото на консумацията на сирене в различни страни по света, както и за разпространението на сърдечно-съдовите заболявания сред техните жители.

Изчисленията показаха, че в страни с високо ниво на потребление на рокфорт, като Франция или Германия, смъртните случаи, дължащи се на сърдечни проблеми, са много по-рядкост. Но експертите отбелязват: такива показатели могат да зависят от много фактори. И въпреки че рокфортът е само един от тях, независимо от това - неговите свойства несъмнено допринасят за здравето на хората.

Един от водещите автори на изследването заяви: "Сърдечносъдовите заболявания в никакъв случай не са единствената заплаха, на която може да се противопостави Roquefort. Знаем, че той също така защитава човек от целулита, артрит, чревни проблеми и дори забавя появата на признаци на стареене. "

Share:
Comments