Сиренето е безопасно с мухъл?

Културата на производство и консумация на сирене с плесен във Франция, Италия и Германия се е образувала от векове. Богатите традиции и натрупаният опит днес позволиха на тези страни да станат водещи износители на деликатеси - такива сортове като Рокфор, Бри, Горгонзола са известни по целия свят.

Сирене с плесен

На рафтовете на руските магазини този продукт се появи сравнително наскоро. Сиренето с мухъл е придобило образа на много скъпоструващо лечение, чието използване в големи количества няма по-добър ефект върху дебелината на чантата. И не само за него, но и за здравето ни с вас - поне това се доказва от резултатите от последните научни изследвания.

Както е известно, по време на производството на такива сирена се използват "благородните" форми на "penicillium", чиито роднини са получили известния пеницилин. Специалистите от Университета в Кеймбридж провеждат изследвания върху ефектите на гъбичките от плесени върху клетките на живите организми и правят редица двусмислени заключения.

Само по себе си такова сирене носи почти никаква опасност. Освен това, под въздействието на гъбична микрофлора, тя образува по-полезни минерали и витамини А, D, Е, В1, В2, РР, калций, фосфор и натриева сол в по-голямо количество от другите видове сирена.

Пикантният вкус на продукта се получава благодарение на натрупването в него на продукти за разпадане на мазнини, които са практически безопасни за човешкия стомашно-чревен тракт. Но с "домакиня" на сирене - "благородна" мухъл - всичко не е толкова очевидно. Въпреки че не е източник на пеницилин, той все пак съдържа редица активни вещества, които разрушават бактериалните клетъчни стени.

Това свойство на мухъл все още не е напълно разбрано, въпреки че е известно, че е необходимо гъбите да потискат растежа на други микроорганизми - такива оръжия им дават възможност да използват само околната среда на хранителните вещества.

По този начин използването на сирене с мухъл е напълно безопасно само на малки порции и рядко - в противен случай може да има негативен ефект върху чревната микрофлора. В допълнение, като продукт на жизненоважна дейност, мухълът освобождава около сто слабо токсични вещества, някои от които имат способността да се натрупват в тялото.

В това отношение експертите силно не препоръчват да се хранят сирене за деца на възраст под 10 години и бременни жени: първо поради слабостта на имунната система, а втората - поради риска от листериоза. Не забравяйте, че мухъл плесени - доста силен алерген.

В същото време, не мислете, че сиренето с плесен е опасно. Основното нещо е умереността: по този начин английските лекари препоръчват наведнъж не повече от 30 грама от този продукт, комбинирайки го с вино, известно с неговите свойства, за да обвърже и да изведе продуктите на гниене.

Много по-голяма заплаха се крие в нарушаването на условията за съхранение и транспорт на този продукт. Тъй като е закъсняло, това сирене става наистина опасно - в този случай природата на гъбичната микрофлора се променя на патогенни. По-голямата част от руските потребители не са запознати с тази деликатес на гурме кухня, така че за тях, понякога не е лесно да се определи качеството на продукта. За да избегнете проблеми със здравето, вземете предвид следните препоръки.

1. Винаги проверявайте посочената дата на изтичане на срока на годност - обикновено не надвишава 60 дни от датата на производство. Съществуват сирена, които се съхраняват по-дълго, но вече не могат да се нарекат напълно естествени: към състава се добавят емулгиращи соли (Е452, Е341, Е339) и консервант Е202.

2. Запазва се опасността от "прекомерно наблягане" на сиренето с мухъл и когато се съхранява у дома. Първо, не е желателно да се съхранява в хладилника - има твърде много външни миризми, които могат да повлияят на вкуса на деликатеса. Съхранявайте продукта по-добре на тъмно хладно място, увито в кърпа, навлажнена със солена вода. Терминът за твърди сирена е 7 дни, за меки - не повече от 3.

Share:
Comments