Силно потене: причини за заболяване. какво да правим със

Подобрената секреция на пот е рефлекторен отговор на тялото към температурните индекси на околната среда.

Работата на потните жлези помага да се предпази човек от прегряване.

Също така, по време на интензивни спортни дейности се отбелязва повишено потене.

Обаче не винаги причините са скрити в тези фактори. Защо все още има силно потене?

Причините често са скрити не през горещия сезон, а в нарушения на вътрешните системи на тялото.

Тежко изпотяване: Причини

1. Хормонален дисбаланс. Отбелязва се за хипертиреоидизъм, затлъстяване и диабет, по време на менопаузата или пубертета.

2. Психосоматични разстройства, нарушения на нервната система.

3. Инфекциозни заболявания, които причиняват повишаване на телесната температура.

4. Патология на сърцето или проблеми с кръвното налягане.

5. Болести с онкологично естество.

6. Нарушения в пикочната система.

7. Резултатът от отравяне с храна или алкохол.

8. Понякога прекомерното изпотяване е реакция на емоциите на човека. Например, много стрес или тревога.

Това не са всички фактори, които причиняват изпотяване. Причините са индивидуални. Препоръчва се да се прегледате с лекар, за да разберете истината.

Повишено потене в подмишниците

За някои хора силната секреция на пот в областта на подмишниците се превръща в истински проблем, особено през лятото. От една страна, няма какво да се изненада - това е нормална реакция на оргазъм в горещо време. Ако обаче има твърде много пот, това може да означава хормонален дисбаланс или нарушение на метаболитните процеси. Ако човек се чувства неудобно, винаги трябва да се консултирате с лекар, за да разберете причината за това заболяване.

Понякога се оказва, че проблемът не е толкова сериозен и за решаването му е достатъчно да преразгледате ежедневната си диета. Особено през лятото не се препоръчва да пиете много алкохолни напитки, твърде солени или пикантни ястия.

Силно изпотяване на краката

Изпотяване на краката е често срещан проблем. Не би било толкова сериозно, ако не е придружено от неприятна миризма, която придава на човек морален дискомфорт, защото този "аромат" се усеща от другите.

Долната линия е, че има голям брой потни жлези по стъпалата на краката. Ако се чувстват "неблагоприятни", те започват да работят упорито. Това може да бъде, например, носенето на твърде здрави обувки или дебели чорапи, дълги ходене. При отсъствие на достъп до кислород, бактериите започват да се размножават, което води до неприятна миризма.

Понякога между пръстите се появяват пукнатини и мехури. В тази ситуация най-доброто решение е да посетите дерматолог. Лекарят ще предпише лечението и ще помогне да се отърве от неприятния проблем. Разбира се, не трябва да забравяме правилата за хигиена. Също така се препоръчва да се даде предпочитание на обувки, изработени от естествени материали, които ще позволят на краката да "дишат".

Тежко изпотяване: Причини усиленной работы желез по всему телу

Това се случва, че човекът не може да обясни причините за пълното изпотяване на тялото му. Дрехите му се намокриха, напоени в пот, от нея се издигаше неприятна миризма. Това условие е доказателство за нарушаването на вътрешните системи на тялото, необходимо е да се консултирате с специалист, за да разрешите проблема.

Тежко изпотяване: Причини

1. Вродена особеност на организма с наследствен характер.

2. Нарушения на нервната система.

3. Нарушения на ендокринната система.

4. Инфекциозни заболявания.

Ако човек има висока температура, която е придружена от треска и силно главоболие, това е най-вероятно инфекциозно заболяване. Ако обаче не са отбелязани температурни промени, причината може да е по-сериозна. За да го диагностицирате, трябва да посетите лекар и да вземете тестове.

Изпотяване в областта на главата

Сред всички видове изпотяване, областта на главата е най-забележимата. Например, това се случва по време на тренировка или при повдигане на тежести. Защо все още има силно потене? Причините могат да бъдат причинени от други фактори, които могат да бъдат обяснени от физиологията на човека.

1. Подчертава и емоционален опит. Особено често това се случва със срамежливите и смирени хора. Когато човек се притеснява, нервната система е раздразнена и реакцията му е секрецията на потта.

2. Прекъсване на терморегулаторната система на тялото. Това може да се случи при хора с наднормено тегло с метаболитен дисбаланс.

Тежко изпотяване през нощта

Много често пациентите се обръщат към лекарите, които се оплакват, че потят много през нощта. В тази ситуация причината не е нарушение на вегетативната система, всичко е много по-сериозно.

1. Туберкулоза. Тя се характеризира с рязка загуба на телесно тегло и изпотяване през нощта.

2. Онкологично заболяване, свързано с лимфната система. В допълнение към прекомерното изпотяване пациентите имат увеличение в лимфните възли.

3. Понякога силно потене по време на сън може да бъде причинено от заболяване като СПИН.

4. Хормонални нарушения и дисфункция на щитовидната жлеза.

5. Затлъстяване, диабет и метаболитни проблеми.

В случай на дискомфорт поради силно потене по време на сън и през нощта, се препоръчва да се консултирате с лекар и да вземете тестове, за да избегнете сериозни проблеми в тялото.

Повишено потене при жените

Причините, поради които жените имат силно потене, могат да бъдат причинени от различни фактори.

Най-често - нарушение на хормоналния произход. Тя може да бъде:

• период на бременност и кърмене;

• менструален цикъл;

• кулминация;

• периодът на пубертета.

Потта преминава през цялото тяло - върху ръцете, лицето, в областта на аксиларните депресии. Понякога се придружава от зачервяване.

Ако една жена забеляза, че потта се освобождава в големи количества, което не е било преди, е необходимо да се направи пълен преглед на ендокринната система и да се провери нивото на хормоните. Понякога е достатъчно да се вземат допълнителни хормонални лекарства, за да се реши проблемът.

Силно потене в по-силния пол

Мъжете понякога изобщо не са изненадани, че имат мокри песни върху дрехите си. Представителите на по-силния пол често се сблъскват със стреса, физическата работа - от която действа потта.

Въпреки това, в случай, че се появи излишно изпотяване не само с емоционална и физическа активност - това е извинение за паника, така че трябва да посетите лекар и да преминете медицински преглед.

Как да се справяте с повишено потене

Силното изпотяване, причината за което човекът откри, остава проблем, докато не започне да се бори с него. В допълнение към антиперспиранта има и други обичайни методи, които дават отличен ефект.

1. С постоянни стресови ситуации и емоционален стрес, трябва да помислите за приемане на седативи. Препоръчително е да се консултирате предварително с лекаря, за да може той да предпише подходящия комплекс.

2. Йонофореза. Иновативен метод, който позволява почистването на порите по кожата. В резултат на това се стимулира работата на потта и мастните жлези.

3. Жените, ако е необходимо, предписват хормонални лекарства, за да нормализират нивото на хранителните вещества в организма.

4. Кюрета за аспирация. Този метод позволява напълно да унищожите потните жлези. В резултат на това човек може завинаги да забрави, че подобно изпотяване.

5. Задаване на диетата. Необходимо е да се изключат от диетата прекалено солени и остри ястия, да се прехвърлят мазнини от фитогенеза, да се използват колкото е възможно повече пресни зеленчуци и плодове.

6. Ако човек страда от наднормено тегло, той трябва да помисли как да загуби няколко килограма. Това ще помогне за справяне с проблема с "мокрите тениски".

Превантивни мерки

Спазвайки прости превантивни мерки, човек може да се отърве от проблема с изпотяването.

1. Стаята трябва да се вентилира 15 минути преди лягане. Свежият въздух влияе положително върху състоянието на човешкото здраве.

2. Спално бельо и дрехи се препоръчва да избирате от естествено дишащи материали, така че порите да не са запушени.

3. Преди да си легнете, не можете да преяждате и да не употребявате алкохол, какао. Всички тези ястия и напитки стимулират повишената работа на мастните жлези.

4. Обувките също се избират от естествени материали. През лятото е желателно тя да е отворена.

5. Важно е да се контролира спазването на правилната диета и режим на пиене, за да се избегне появата на наднормено тегло.

6. Трябва да се избягват стресови ситуации. Нарушаването на емоционалния фон провокира не само силно потене, но и други здравословни проблеми.

7. Антиперспирантите трябва да бъдат избрани без миризма и с минимален набор химични съединения в състава. Преди да си легнете, трябва да отидете на душа, за да измиете остатъците от козметиката.

Не успя ли да се справи със силното потене? Причините за заболяването ще помогнат за идентифицирането на лекаря. След като тества лицето, той може да научи за състоянието на тялото си, да предотврати сериозни заболявания, като симптом, от който може да се изпотява.

Share:
Comments