Сифилис - причини, симптоми, диагноза, лечение

Сифилис (остарели лисии) е хронична системна венерологична инфекциозна болест с кожа, лигавици, вътрешни органи, кости, нервна система със последователни болестни стадии, причинени от бактерии от рода Treponema pallidum.

Според статистиката, от 90-те години на миналия век, броят на заразените със сифилис се увеличава непрекъснато. Понастоящем медицината прави огромни крачки в науката и постоянно се развива, но борбата срещу сифилис все още е доста трудна.

Сифилис - причини

Сифилис има 5 вида инфекции:

1. Сексуални. Най-честата от всички, е основният начин за предаване на инфекцията. Важно условие за инфекция със сифилис е наличието на вирулентни стативи в материалите от пациента.

2. Извънкласни. Инфекцията може да се осъществи чрез целуване, кърмене, както и с ухапвания и директен контакт между медицинския персонал.

3. Преливане на кръв. Това се случва поради небрежност и сериозно невнимание, когато кръвта се преливат от лице, заразено със сифилис.

4. Непреки. С помощта на гной, слуз и кърма. Този начин на инфекция е причинен от особеността на трепет за запазване на жизнеспособността, докато е извън човешкото тяло.

5. Трансплацентен. Инфекцията се осъществява чрез съдовете в засегнатата плацента, която води по време на бременност до инфекция на плода.

Сифилис Симптоми

Инкубационният период трае около три до шест седмици. Първият признак на проявата на заболяването е появата на твърд канкрет на безболезнена, гъста кръгла язва с диаметър 0,5-2 см в мястото на контакт с гладко, блестящо дъно. След това, през първата седмица на развитие на сифилис, има увеличение на лимфните възли в засегнатата област. След изтичане на два до три месеца от момента на инфектиране на кожата и лигавиците се появява генерализиран обрив. Избиванията могат да бъдат под формата на петна, мехурчета и да имат тъмно червен цвят. В редки случаи обривът се придружава от сърбеж. Това е напълно възможно неразположение, лека болка в гърлото и леко повишаване на температурата.

Сифилис - диагностика

В момента има голямо разнообразие от кръвни тестове, които могат да диагностицират сифилис. Те се основават на откриването на специфични антитела. За масов преглед се използва реакцията на Wasserman (RW), но в някои случаи резултатът може да има неверни данни. Също така за диагностицирането на сифилис се извършва клинично изследване на гениталиите, ануса и кожата. За идентифициране на заболявания провеждат различни реакция на откриване T.pallidum, а именно метода на тъмното поле микроскопия, polimezarnuyu верижна реакция и директна имунофлуоресценция.

Сифилис - лечение и профилактика

Борбата срещу сифилис отнема много време и е в пряка зависимост от периода и формата на заболяването. Има начини, които могат да предотвратят въвеждането на treponema в тялото, но трябва да се направи не повече от два часа след перфектния сексуален контакт. Основната посока при лечението на сифилис е използването на различни антимикробни лекарства. Обикновено се използват лекарства от редица пеницилини.

Много е важно да не се лекува сифилис, а да се предотврати бъдещото му развитие. За това има време, което ви позволява да унищожите патогена в тялото, без да излизате извън инкубационния период. Основното нещо е да имате време да дойдете при лекар, ако подозирате, че имате дори най-малкото съмнение за сифилис и това се случва, ако сте имали незащитен сексуален контакт с непознат и имате подозрение, че той може да е болен.

Share:
Comments