Шоколадът помага да се справите с кашлица

Шоколадът може да се използва като ефективно средство за кашлица, според ново изследване на британски учени. Те твърдят, че химическите съединения, съдържащи се в тази сладкарски изделия, могат много пъти да намалят симптомите на хронична и остра кашлица.

Експертите основават своите констатации на експеримент, проведен в 13 болници в Обединеното кралство, където триста пациенти, страдащи от различни видове кашлица два пъти на ден в продължение на две седмици, получават химическо вещество като теобромин, който е един от основните компоненти на шоколада и попада в него състав с какаови зърна.

В рамките на няколко дни след приемането на теобромин, по-голямата част от пациентите са имали намаляване на честотата на кашлицата, както и симптомите. 60% от хората получиха най-осезаема помощ от употребата на това вещество за целия период на проучването.

Струва си да се отбележи, че по-ранната научна работа говори и за способността на теобромина да устои на кашлицата. Последното от тях е проведено наскоро в British National Heart and Lung Institute. Тогава експертите предполагат, че веществото може да блокира определени чувствителни нерви в човешкото тяло, като по този начин спира кашлицата.

Въз основа на резултатите от тяхната научна работа, експертите съобщиха, че в случай на използване на шоколад като антитусивно лекарство, най-оптималната дневна доза за лице ще бъде количеството продукт, съдържащ 1000 mg теобромин.

Така че в 30 грама горчив черен шоколад има около 450 мг вещество, сладък тъмно - около 150 мг, и млечни - около 60 мг.

Share:
Comments