Шоколад като лек за стреса

Шоколадът е вреден или полезен? Колко какао трябва да бъде в правилния шоколад? Възможно ли е да се яде шоколад на диета? Какви съставки не трябва да присъстват в шоколадовия бар?

За отговорите на тези въпроси се обърнахме към специалиста на клиниката "Риммарита" Олга Перевалова.

Олга Перевалова говори за шоколада - Олга Chrysanthemovna, колко вреден или полезен е шоколадът и може ли да се даде на децата?

"Шоколадът е по същество какао, а какаото е ценен антиоксидант - полезен продукт, състоящ се от растителен протеин, т.е. без холестерол". Но шоколадът може да бъде от различни сортове. В млечния шоколад, разбира се, вече има животински протеин.

Съвременните добавки в шоколада - ядки, семена, сушени плодове също са полезни. Но не забравяйте, че в обикновен шоколад от 100 грама съдържа 500-600 килокалории. Ето защо плочката не трябва да се яде по едно и също време - по-добре е да ядете 2-3-4 филийки на ден. Децата могат да дават шоколад около две години и е по-добре веднага да ги научи на горчивия шоколад.

- Разбираш, че на 2-3 листа никой обикновено не може да спре, защото шоколадът е наркотик.

- И е лесно да го обясня. Шоколадът стимулира производството на хормони на щастието - серотонин и мелатонин. И кой ще се откаже от щастието? Всъщност това е универсален антидепресант. Мелатонин подобрява качеството на съня. Човекът получава достатъчно сън, чувства енергичен, изпълнен със сила, подобрява качеството на живота. Между другото, аз многократно говорих по телевизията и призовах мъжете по време на стрес да не пият алкохол, а да ядат шоколад.

- И защо мъжете?

- И жените вече ядат шоколад по време на проблемите интуитивно. Очевидно, като по-силно развити същества (смее се). По принцип тенденцията е такава, че имаме повече жени, които гледат на тяхното здраве и външен вид. Мъжете обикновено чакат екстремни случаи.

Така че шоколадът е добра алтернатива на алкохола, цигарите и кафето, които не дават истинска релаксация и сериозно разрушават вашето здраве. Има загуба на мускулна маса, например. Има така нареченото "замъгляване на проблема", а не неговото решение.

Шоколадът, от друга страна, укрепва мускулната маса, тъй като съдържа белтъчини, облекчава стреса, предпазва от атеросклероза. Основното нещо е да не се замесите. Дори по време на стрес, шоколадът не трябва да се абсорбира от плочките. Дневната доза е 50 g и трябва да се разбие за един ден. Калорийното съдържание на шоколада се определя не само от захар, но и от мазнини, обичайната керемида се състои от мазнини с около 60%. Но съдържанието на захар зависи от вида, в горчивия шоколад, разбира се, е по-малко. И отново, само горчиви шоколадови блокчета атеросклероза, защото съдържа достатъчно какао.

- Какъв е най-добрият шоколад? Обикновено похвалим швейцарците, руснаците изглежда вече не са с висока оценка?

- Колкото по-високо е съдържанието на какао, толкова по-добре. На рафтовете има шоколад с 60% съдържание, 80%, 90% - всичко това е добро качество. Шоколад със 100 процента какао, мисля, че трябва да продаваме в аптеките като успокояващо - малка плочка. Не можете да ядете много и няма да се възстановите. И производителят тук не е важен.

Основното нещо е внимателно да прочетете състава - шоколадовите блокчета не трябва да съдържат неизвестни добавки с индекс Е, в никакъв случай не трябва да са транс мазнини. В противен случай няма да има голяма полза от такъв шоколад.

Share:
Comments