Шизофрения при мъжете: първите симптоми и признаци, как да

Шизофренията е заболяване на нервната система, в което болният частично губи чувството за реалността на това, което се случва, поради което емоционалното му състояние е объркано и поведението му става неадекватно. Разгледайте по-подробно признаците на шизофрения при мъжете, причините и методите за лечение на това състояние.

Шизофрения при мъжете: причини

Едно от най-големите опасности от шизофрения е, че човек в това състояние може да извърши обриви. Също така, такива хора често извършват самоубийство.

Само по себе си шизофренията принадлежи към тези заболявания, които се развиват поради промени в мозъка.

Учените идентифицират следните най-чести причини за шизофрения при мъжете:

1. Наследственото предразположение на дадено лице към тази болест се дължи на наличието на дефектни гени, предадени на човек от близки кръвни роднини. В този случай неуспехът в нервната система може да бъде не само проява на шизофрения, но и депресия, психопатия и други психични разстройства.

Според наблюденията на психиатри, при повечето пациенти с шизофрения най-малко един (дори далечен) роднина страда от това състояние.

Ако човек е болен от шизофрения и няма роднини със същата патология, това е оправдано от факта, че този ген не е прехвърлен на достатъчен брой гени, отговорни за развитието на тази болест.

2. Външните фактори могат също да повлияят на развитието на шизофренията. Например много често подобна държава води до дългосрочно използване на психотропни вещества и наркотици.

В допълнение, мъжете, които водят активен начин на живот, приемат алкохол и страдат от краниоцеребрална травма, съществува риск от получаване на шизофрения, макар и да не е в активна (латентна) форма.

3. Вродени или придобити мозъчни патологии, които доведоха до метаболитно разстройство и пряка последица от това - шизофрения.

Освен това, причините за развитието на шизофренията до голяма степен зависят от нейния специфичен вид. По този начин, следните фактори, които могат да причинят няколко различни вида на заболяването:

1. Депресивно-параноидна шизофрения се развива в човек, когато той е в постоянна депресия, очаква лоши новини, чувства тревожност или натиск. Лечението на шизофрения при мъже от този тип обикновено е лесно. Терапията се състои в приемане на седативи.

2. Кататоничният външен вид на шизофренията се проявява чрез резки промени в настроението на пациента. То може да бъде апатично, или обратно, твърде активно.

3. Кръглата представа за това заболяване се проявява от факта, че пациентът постоянно се отличава от другите и мисли, че той е уникален, специален. Това от своя страна води до чести конфликтни ситуации с други. Освен това хората с тази диагноза често са скрити. Те се смятат за по-добри от другите и затова не комуникират с другите.

4. Параноидната шизофрения се счита за най-трудната за лечение и опасна за хората. В този случай, в такова състояние, пациентът може да има промяна в съзнанието и да има халюцинации. Обикновено този вид заболяване се развива поради силно психоемоционално пренапрежение, психологическа травма или пренебрегвана депресия.

Важно е да се отбележи, че при установяване на диагнозата "шизофрения" лекарят трябва непременно да се основава не само на генетичното предразположение на дадено лице към това заболяване, но и на външни фактори, които биха могли да окажат значително влияние върху развитието на такова психологическо отклонение.

Според статистиката мъжете са по-склонни да страдат от шизофрения, отколкото жените. Това се дължи на факта, че те пият повече алкохол и по-често са изложени на мозъчни травми в резултат на инсулт.

Шизофрения при мъжете: първите симптоми и признаци

Шизофренията при мъжете, признаците на които могат да бъдат много разнообразни, могат да причинят на човек напълно непредвидени симптоми.

Съществуват следните най-чести признаци и признаци на шизофрения при мъжете:

1. Деликатни държави и идеи. В същото време човек може сериозно да каже, че някой го насочва, мисли за него или го повлиява с нещо (различни измислени устройства, лъчи, мисли и т.н.). Също така, глупостите могат да се проявят от факта, че пациентът ще мисли, че е наблюдаван, дори през нощта. Понякога пациентите се оплакват, че се смеят, обсъждат ги.

2. Халюцинации. В този случай най-честите са слуховите халюцинации, когато пациентът мисли, че чува гласове. Понякога поради това човек може да извърши обриви, които могат да навредят на другите.

3. Затваряне в комуникацията, наблюдение на противоположни остри сетива (любов и омраза).

4. Нарушение на съзнанието (може да се прояви чрез неуспехи в логическата връзка между мислите).

5. Много характерен признак за появата на шизофрения при мъжете е загубата на интерес към всичко и всеки. Също така, човек може да бъде неактивен, да се откаже от работа, дела, приятели. Той няма да има нито волята, нито силата да правят нищо.

Също така, роднините трябва да бъдат предпазливи от нежеланието в ежедневието и дрехите, проблеми с паметта, нечистотии, които преди това не бяха характерни за конкретен човек.

Поради това, че мъжете са по-малко емоционални от жените, те често забелязват шизофрения в достатъчно развито състояние.

Допълнителни признаци на това заболяване могат да бъдат:

1. Нарушаване на речта и нелогични мисли. Човек може да каже нещо на място, несвързано.

2. Деменция и нежелание за по-нататъшно развитие.

3. Писмо, което е постоянно, безсмислено.

4. Проблеми с решението.

5. Често повтаряне на същите движения (ходене на кръг, повторение на жестове и т.н.).

6. Отказ от нови познати.

Шизофрения при мъже: лечение

Лечението на шизофрения при мъжете се осъществява по два основни метода: психологическа помощ и лекарствена терапия.

Най-често човек в това състояние е предписан психотропни лекарства. Дозирането и методът на приемане се избират в индивидуален случай за всеки отделен пациент. Важно е да се отбележи, че такива лекарства са силни и затова е изключително опасно да ги приемаме сами (без назначаване от лекар).

За да се запазят симптомите на болестта под контрол, човек може да бъде предписан невролептици (Перфеназин, Аминозин). Те доста добре стабилизират човешкото състояние, но в същото време могат да причинят редица нежелани странични ефекти. Поради тази причина е препоръчително пациентът да остане под медицинско наблюдение по време на такава терапия.

За общ комфорт пациентът може да бъде предписан със седативни успокоителни и сънотворни хапчета.

Психотерапията играе изключително важна роля в лечението на шизофренията. Тази техника помага на пациента да разбере проблема и да го разбере.

Традиционната психотерапия подобрява връзката на болно лице с околния свят, роднини и близки хора. Тя ще помогне на пациента да се адаптира и да запази работното си място, да се научи да се контролира.

Електроконвулсивното лечение също често се използва. Нейната същност се крие във факта, че в мозъка на пациента ще получат електрически сигнали, които ще причинят малки спазми. Обикновено тази практика се използва при пациенти с тежки форми на шизофрения.

Също така, добри резултати се постигат чрез слушане на успокояваща класическа музика.

Лечението на шизофренията винаги е дълго, често пациентът има неуспехи и трябва да започне отново отначало. В същото време има периоди на обостряне и подобряване на заболяването.

Освен това, по време на тази терапия човек се нуждае от пълен сън и почивка, правилно хранене и задължителна грижа за близки хора. Не изтласквайте пациента от себе си с такава диагноза. Напротив, опитайте се да го разговаряте, да разсейвате, да развеселявате и да се занимавате с нещо интересно.

Шизофрения при мъжете: превенция

Предотвратяването на шизофрения при мъжете е следното:

1. Навременна призив към психолог и други професионалисти за депресия, изолация, неврози и други психически разстройства.

2. Оценка на предразположението към шизофрения на генетично ниво.

3. Отказ за пушене и пиене на алкохол, както и наркотици.

4. Внимавайте да се предпазите от възможни мозъчни травми.

5. Интересно хоби и работа, които няма да доведат до депресия.

6. Задължително време с близки и интересни хора.

Share:
Comments