Сензорната система на гражданите е силно претоварена

Жителите на големите градове се притесняват от способността да съсредоточат вниманието си. Според учените от колежа "Голдсмитс" в Лондонския университет това заключение е направено след проучването на африканско племе от Югозападна Африка. Част от племето, наречено Химба, продължава да живее в провинцията и част се премества в града.

Установено е, че урбанизираната част от племето е много по-трудно да се концентрира. Но членовете на племето, които не искаха да напуснат родните си места, изпълниха задачата да съсредоточат вниманието си много по-добре от своите съграждани. Психиатърът Карина Линъл, който е провел изследването, каза, че разликата в способността за концентрация е много по-голяма от очакваното. Най-лошото от всички със задачи за изпитване са служителите на офисите, които са се консултирали и всъщност често трябва да правят няколко неща наведнъж.

Освен това членовете на племето, които са се преместили в града, променят мнението си за много неща и често изразяват недоволство от живота.

Причината е, че учените смятат, че градските жители са изложени на голям брой стимулиращи елементи, които претоварват органите на зрението и слуха. Те непрекъснато разсейват и не позволяват да се концентрират.

За гражданите е особено трудно да следят за определена тема дълго време. Линел съветва ръководството на компанията периодично да извежда служителите си извън града, за да увеличи производителността.

Експериментът разкри интересен факт: жителите на селските райони, напълно непознати с компютъра, също се справяха по-добре с задачите, изпълнявани на компютъра.

Share:
Comments