Сензационно откриване на американски учени: можете да ги

Американски учени, практикуващи в областта на невронауките, от Масачузетския технологичен институт заявиха, че е напълно възможно да се управляват мечтите. Това заключение е предизвикано от експериментите им върху лабораторни плъхове. За сензационното откритие се появи научна публикация "Life Science".

Въпреки факта, че само експерименталните гризачи са били подложени на експерименти, невролози са сигурни, че тези принципи могат да работят добре при хората. Същността на изследването е да се сравнят механизмите на паметта при плъховете в съня и в действителност.

Учените с помощта на специфични сигнали учеха две групи гризачи да намерят храна в лабиринта по такъв начин, че първата група да се движи в една посока, а втората група да се движи в другата посока. По време на експериментите върху главата животните са били фиксирани със специални устройства, регистриращи нервната активност на мозъка по време на събуждане и сънуване.

Сравнението на записите разкрива, че две групи гризачи запомнят лабиринта в съня и точно траекторията на движението, което са били преподавани. По този начин невролозите са потвърдили предишната хипотеза: съдържанието на мечтите може да се промени, ако се научим да работим върху механизмите на паметта.

Сега изследователите ще продължат и ще разберат дали това отваряне ще им помогне да манипулират мечтите, като ги блокират или променят по свое усмотрение.

Share:
Comments