Себорея - причини, симптоми, диагноза, лечение

Себорея - вид кожно заболяване, при което има смущения в нормалната работа на мастните жлези, те се случват поради функционални неврогенни нарушения, които водят до появата на себореен дерматит, пъпки на екзема и др.

Както показват статистическите данни, себореята най-често се засяга от млади хора на възраст от 12 до 24 години. Някои нарушения на функциите на ендокринната и нервната система, които възникват по време на сексуалното съзряване на организма, водят до неправилна работа на мастните жлези, като по този начин създават всички благоприятни условия за развитие на инфекция.

Себорея - причини

Точните причини за това заболяване не са напълно разбрани в настоящия момент. Ето защо можем да говорим за факторите, които влияят върху развитието на себорея:

- предразположение на ниво ген (наблюдава като семейство характеристика или черта, повишена секреция на себум и развитието на силна експресия на мастните жлези) са различни заболявания на стомашно-чревния тракт, разстройства на ендокринната система, психични zabolevaniya.-хормонални промени, изразен промени в нормалното съотношение на андрогени и естрогени (мъжки и женски полови хормони, съответно) .- неврологични заболявания, влияе върху развитието на централната нервна система. Психогенната стрес активно да допринася за генериране на засилено кожни sala.-небалансиран и bezsistemno диета, липса на витамини А и Б, както и микроелементи.

Себорея - симптоми

Тъй като появата на себура се свързва с активирането на производството на себум, основните огнища са на места с голямо натрупване на мастните жлези на човешкото тяло. Изявени признаци на заболяването:

- изобилие от пърхот - удебеляване на роговия слой на епидермиса (външен слой на кожата) - стройна загуба на коса, с възможност за фокална алопеция-кожата на сърбеж-венгелен блясък и пилинг на кожата.

Себорея - диагностика

За да се диагностицира себорея, се използват две ориентирани проби, които доказват, че пациентът има повишено изпотяване и мастна кухина, образувани в резултат на запушване на мастните жлези. Ако изтриете кожата на човек, болен от филтрирана хартия със себорея, мястото на допир на лист хартия и мазна кожа се появява "петна от мазнини".

Когато пръстите на кожата се стичат от пръстите на кожата, заразени със себорея, белезникави конци, така нареченото акне, се освобождават от устните на мастните жлези. Секретността на себума се оценява на различни места на кожата със специално устройство - себометър. Диагностиката на себорея включва биохимичен кръвен тест.

С особена нужда ултразвукът може да се използва за изследване на коремните органи, както и на щитовидната жлеза.

Себорея - лечение и профилактика

Самото лечение на себорея е тясно свързано с лечението на всички патологични нарушения на тялото. Необходимо е да се проведе задълбочено изследване на нервната система, вътрешните органи, както и да се регулира хормоналния фон. Със себорея експертите съветват да се консумират кисели млечни продукти, зеленчуци, плодове, както и храни, богати на фибри и витамини. Избягвайте пикантни, мазни, консервирани храни. Ограничете употребата на сол, брашно и сладка храна.

Препоръчваме да се разхождате в свеж чист въздух, да вземете минерална вана, да играете спорт и физическо възпитание Освен това е необходим здрав и здрав сън, без да се нарушава режимът. Ако по време на заболяването пациентът има някои нерви, обесен раздразнителност, тогава лекарят предписва успокоителни.

Мерките за предотвратяване на такава болест като себорея все още не са разработени.

Share:
Comments