Сауна: ползи за здравето, релаксация за душата. полезни

Модерната сауна има богата история.

Различните култури обогатиха характеристиките на единицата метод за оздравяване и почистване на тялото: дълбоко затопляне и температурни промени.

Сауна: характеристики и видове

Сауните са от три типа:

1. Суха сауна

2. Мокра сауна

3. Инфрачервена сауна

Финландска сауна

Финландска сауна — главный представитель сухих саун, так как влажность воздуха в ней не превышает 15%. Температура воздуха достигает + 90ºC.

Тази сауна е като руска баня: с гореща пара и брезова метли, с която насищат тялото с влага. Тази процедура подобрява кръвообращението и тонизира кожата.

Във финландските сауни традиционно се използват суха пара.

Лечебните свойства на финландската сауна очистват тялото, облекчават стреса и укрепват тялото.

Резиденцията във финландската сауна е ограничена до 15 минути, а за една процедура броят на посещенията не надвишава три.

Финландска сауна оздоравливает организм за счет резкой смены температуры, поэтому между заходами в парилку ныряют в холодный бассейн или принимают душ.

Турска сауна

Второто име на турската сауна - хамам.

Хамам − представитель мокра сауна, той не използва гореща, но много влажна пара. Влажността в турската сауна е 100%.

Преди процедурата тялото се обелва, така че мъртвите клетки да не пречат на потенето. Температурният режим на турската сауна се поддържа на около + 60ºC.

Ефектът от процедурата е осигурен от изобилие от изпотяване, което да охлади тялото.

Хамамът се разрешава ежедневно, но с продължителност от 15 минути. Тази сауна премахва мускулното напрежение, облекчава безсънието и укрепва имунната система.

Инфрачервени сауни

Човешкото тяло се нагрява с помощта на топлинни вълни, излъчвани от инфрачервени нагреватели. Специфичността на това излъчване е да загрява обекта, а не въздуха. Вълните проникват в тялото с 4 сантиметра. За сравнение, финландската сауна загрява тялото до максимум 5 милиметра.

Високата интензивност на излъчването предизвиква силно потене, което изчиства тялото по-бързо и по-добре.

Инфрачервената сауна премахва от тялото 4 пъти повече вредни вещества, отколкото други видове сауни.

Вълновата структура на инфрачервеното лъчение загрява меките тъкани, разширява кръвоносните съдове и премахва млечната киселина от мускулите. атлети Използвайте тази сауна, за да облекчите мускулната болка и да възстановите от тренировка

Влажността в сауната се повишава от 40% на 60% на сесия. Температурата не играе решаваща роля, но пълният ефект се поддържа на ниво, по-високо от +35 ° С.

Продължителността на сесията е до 20 минути.

Сауна: какво е добро за тялото?

Използването на сауна за тялото гарантира популярността на тази процедура. Основните системи и функции на тялото получават положително въздействие с правилния подход:

1. Терморегуляция.

Когато температурата на околната среда се повиши, тялото, за да предотврати прегряване, отделя излишната топлина през кожата. Методът на терморегулация на тялото - освобождаването на пот, едновременно с които се премахват токсините и токсините.

2. Централна нервна система.

Сауната, след десетминутен престой в нея, подобрява координацията на движенията и ускорява двигателните реакции. След двадесет минутен престой ефектът се обръща.

Нормализирането на индикаторите се ускорява, като се взема прохладен душ след процедурата.

Сауната е в полза на психологическото състояние, подобрява настроението и ви позволява да се отпуснете и да намалите стреса.

3. Сърдечно-съдова система.

Работата на сърдечно-съдовата система се активира, когато температурата се повиши, така че посещението на сауната е полезно за здравето, което влияе положително върху работата на сърцето.

След като посети сауната, мозъчната активност се увеличава поради повишената функционалност на кръвообращението.

С правилното изпълнение на процедурите параметрите на тялото се връщат към нормалните 20 минути след завършването им.

4. Невромускулна апаратура.

Сауната намалява мускулния тонус, облекчава напрежението, еластичността и омекотява съединителната тъкан.

5. Дихателна система.

Температурата на сауната стимулира бързината и дълбочината на дишането. С катархиални заболявания и респираторни заболявания, сауната с употребата на етерични масла изпълнява ефекта от вдишването, като осигурява проникването на лекарствени смеси дълбоко в белите дробове.

6. Кожа.

Тъй като температурата се повишава в кожата, кръвообращението се ускорява. През първите две минути на сауната, температурата на кожата се увеличава значително, след което тялото активира процеса на терморегулация и повишаването на температурата се забавя.

Прегряването на кожата води до вазодилация и увеличава пропускливостта на кожата. Чувствителността се изостря, епидермиса омекотява, дихателната активност на кожата и повишават имунно-биологичните свойства, тези промени повишават защитните, терморегулаторни и екскреторни функции на кожата, които подобряват работата на други органи и втвърдяват тялото.

В допълнение към основните свойства, сауната помага да се освободите от наднорменото тегло, да възстановите водния баланс на организма и да нормализирате работата на вътрешните органи.

Сауна: каква е вредата за здравето?

Увреждането на сауната носи и хора, с противопоказания на процедурата, и тези, които пренебрегват правилата.

При продължително пребиваване в сауната има претоварване на сърцето, ускоряване на сърдечния ритъм.

Острата промяна в температурния режим оказва отрицателно влияние върху сърдечно-съдовата система, така че студен душ след сауната е противопоказан на хората със сърдечни заболявания, В допълнение, хипотермията понякога причинява студ.

забранява вземане на сауна в състояние на интоксикация, тъй като натоварването на тялото се увеличава няколко пъти и лицето губи чувството за време.

Сауна противопоказана:

1. При пневмонии и остром бронхите;

2. Грипп и ОРВИ;

3. Епилепсия;

4. Хипертония;

5. онкологични заболявания;

6. при обостряне на хронично заболяване;

7. с нарушение на кръвообращението;

8. Туберкулоза;

9. сърдечно заболяване;

10. Астма;

11. при повишена температура;

12. След инсулт или инфаркт.

За бременни и кърмещи майки: е сауната вредна?

Бременни да посещават сауни се допускат само след като се консултират с лекар, тъй като ползите или уврежданията на сауната за тялото зависи от физическото състояние на жената.

Сауните облекчават умората, мускулните болки и повишен тонус на матката при бременни жени.

За бъдещите майки има ограничения: през първите 12 седмици на бременността сауната е вредна за майката и детето, а през втория и третия триместър сауната ще има благотворен ефект върху здравето на жената.

Строго забранено приемане на сауна за бременни жени с опасност от прекъсване на бременността, инфекции, недохранване и подобни сериозни патологии.

За жени, които лесно понасят бременността, сауната ще се превърне в начин за укрепване на имунитета, активиране на метаболитните процеси на тялото и предотвратяване на разширени вени.

По-добре е да посетите сауни в специални групи за бременни жени под ръководството на инструктор.

Посещението в сауната по време на кърменето зависи само от здравето на жената.

Аргументът на противниците на туризма в сауната по време на кърменето е отрицателният ефект от повишаването на телесната температура върху качеството на млякото. Това е мит, тъй като качеството на млякото няма да се промени, ако една жена се запъти в сауната.

Единственият негативен фактор е дехидратацията, причинена от загубата на течност от тялото, което води до намаляване на потока мляко. Ако след посещение на сауната, за да напълни баланса на течността, няма да навреди.

забранява прием сауны только в первые 8 недель после родов.

Сауна за деца: полезна или вредна?

Сауната е полезна от тригодишна възраст за деца, които не страдат от хронични заболявания и нямат изоставане в развитието.

Децата се нагряват по-бързо от възрастните, така че сауната за бебета трае до три минути, а за децата в училищна възраст - до пет минути.

В сауната горещият въздух се натрупва на върха, затова е полезен за деца - под 90 сантиметра от пода, където температурата е + 65ºC. Децата влизат в сауната веднъж, предучилищна - два пъти, ученици - трима. Периодът на охлаждане е равен на времето, прекарано в сауната.

Използването на сауна за малки деца се състои в образуването на имунната система. За да се подсили имунитета, препоръчва се сауна веднъж седмично.

Допълнителни ползи от посещението на сауната ще бъдат увеличаването на апетита на бебето и нормализирането на съня.

Сауна ползи за тялото на детето, предотвратяване и улесняване на респираторни заболявания.

Увреждането на сауната причинява бебета с вродени сърдечни дефекти, неврологични проблеми, както и в периоди на обостряне на заболявания.

Сауна: ползи за спортистите и отслабване

Полезни свойства на сауната възстановяват здравина, се борят с преумора, укрепват имунитета и премахват наднорменото тегло. Мускулната, сърдечно-съдовата и дихателната системи се възстановяват, метаболитните процеси на тялото се възстановяват нормално.

Ефективно е да вземете сауна за три посещения, които траят 5 или 10 минути, но спортното обучение на следващия ден са неприемливи.

Ежедневните сауни водят до претоварване на тялото, умора и тахикардия. За тялото сауната ще се възползва само при посещение веднъж седмично.

В периода на тежки спортни товари сауната уврежда тялото.

Саната за стимулиране на процеса на възстановяване на тялото след физическо натоварване включва до два сета от по пет минути всеки с температура 70-90ºC и влажност до 15%. Веднага след освобождаването на спортистите отидете в топъл душ.

Когато сауната се комбинира с физическо натоварване, се вземат предвид степента на умора и особеностите на предстоящите натоварвания.

Противопоказана сауна в деня преди високоскоростно обучение и с прекомерна степен на умора спортисти.

Сауната ви позволява да намалите телесното тегло поради освобождаването на течност от тялото и за сметка на разходите за енергия.

Броят на изтеглените килограми се влияе от:

1. Продължителност на процедурата;

2. нивото на влажност и температура;

3. Характеристики на тялото;

4. Здравен статус;

5. Работата на апаратурата за терморегулация.

Важно че чрез изпотяване от тялото отидете сол, микроелементи и витамини, чийто дефицит задължително трябва да бъде запълнен.

Share:
Comments