Само две чаши кафе на ден могат да направят един човек

Американски учени са направили тъжно изявление за много кафемашини: само две чаши кафе на ден може значително да намали репродуктивната функция на мъжете.

Мъжете, които злоупотребяват с тази освежаваща напитка, имат само една от петте шанса да станат баща чрез изкуствено осеменяване (IVF) на своите приятелки. За същите представители на по-силния пол, които могат да ограничат желанието си за кафе с една чаша, шансът да видите собственото си дете е 52%.

Според лекарите кофеинът има негативен ефект върху сперматозоидите. Изчислено е, че една чаша еспресо съдържа около 100 mg кофеин. Мъжете, които ежедневно консумират повече от 265 mg от това вещество, имат сравнително нисък шанс да имат потомство. Но бира, пиян в размер на 750 ml преди лягане, напротив, увеличава успеха при концепцията на детето.

Според лекарите разумното количество алкохол не само може да намали стреса, изпитван от човека, но и да увеличи вероятността за създаване на потомство. 105 човека участваха в наблюдението, средната възраст на която е била 37 години. Съпругите на доброволци преминаха през IVF. Проучването, проведено за 6 години, показва, че независимо от факта, че алкохолът и кофеинът като цяло не оказват влияние върху броя на произведените сперматозоиди или скоростта на тяхното движение, те значително увеличават риска от развитие на мъжко безплодие.

Share:
Comments