Sage - лечебни свойства и приложение в медицината

Sage - общо описание

градински чай Това е годишно или многогодишно растение, което може да достигне 120 сантиметра. Стъбла - изправена или възходяща, листа - разчистена или цялостна, разположена срещуположно. Листата на някои видове сами по себе си са много декоративни поради разноцветния цвят. Цветът на салата е двуцветен, чиято горна устна виси или частично покрива долната част. Растението цъфти в различни нюанси на розово, лилаво, оранжево-червено, бяло и жълто.

Името на храста идва от латинския език и означава "защита", "спаси", така че се нарича и салвия. Първото споменаване на мъхест се случва в Плиний, така че растението е било използвано в Римската империя. Хипократ нарече мъдрец "свещена трева". В епохата на ранното средновековие, медицинският мъдрец широко разпространен в монашеските градини, където е бил култивиран като лечебно растение и подправки. И днес тя се използва в медицината, градинарството и готвенето. Също така храстът е известен като добро растение с мед.

градински чай - виды и места произрастания

В роду шалфеев насчитывается порядка 900 различных видов. Сальвия произрастает в умеренных и тропических регионах всего мира, кроме Австралии. градински чай лекарственный происходит из Балканов и средиземноморского региона и повсеместно натурализовался. В природе «священная трава» обитает на солнечных местах: на каменистых склонах, в светлых лесах, заливных и сухих лугах, садах, огородах и пустырях. Произрастает как одичавшая или культурная трава. Сальвии не переносят застой воды, предпочитают богатые гумусом песчаные почвы.

градински чай - лечебные свойства

Сухите и пресни билки от медицински сажди са традиционно народно лекарство. Листата Salvia имат стягащо, дезинфекциращо, противовъзпалително, омекотяващо и хемостатично действие. Използва се растение за изплакване с кървене и възпаление на венците, стоматит, бронхит, ангина, катар на горните дихателни пътища.

градински чай считают прекрасным тонизирующим средством и средством, которое поможет справиться с обильной потливостью и желудочными коликами, женским бесплодием и сахарным диабетом.

Салвия се използва в руската медицина за белодробна туберкулоза, оток, полиартрит, атеросклероза, радикулит и гинекологични заболявания под формата на душ. В чуждестранната медицина, градински чай се препоръчва за пептична язва, гастроинтестинално възпаление, колит, гастрит, чернодробни и бъбречни заболявания, както и за лечение на гнойни рани.

градински чай - лекарственные формы

Лечебните суровини са цъфтящи върхове и листа на Салвия. Те са приети за събиране през първата година на растителност в края на лятото. През следващите години листата на "свещената трева" се събират два или три пъти от началото на цъфтежа. Листата се изсушават в специални сушилни, под балдахин или на тавана.

Добивът на суха маса при първата реколта е 25%, при втората достига 35%. Добре изсушените суровини се пакетират в бали и се държат в сухо помещение. В медицината, медицинският градински чай се използва като суровина за получаване на отвари, тинктури и екстракти. Мастното масло от градински чай се счита за бактерицидно средство, поради което се използва за инхалация.

градински чай - рецепты

Като компрес за възпаление на раните, трябва да подготвите инфузия на градински чай. Две супени лъжици суровина се изсипват в чаша вряща вода и допълнително се нагряват на парна баня. След охлаждане бульонът се декантира и изстисква, като се добави малко вода, така че обемът му да бъде 200 милилитра. Инфузията се използва в продължение на два дни.

С белодробна туберкулоза, стомашни спазми, гастрит, пептична язва, цистит и холецистит, се приготвя чай. За да направите това, една чаена лъжичка прах прах се изсипва чаша вряща вода и се оставя за 20 минути. Трябва да пиете инфузия топла за 1 чаша 3 пъти на ден.

градински чай - противопоказания

градински чай лекарственный - чрезвычайно ценный кустарник, но эта «священная трава» коварна, и некоторые люди до конца не понимают, в чем кроется ее вред. Сальвию не следует употреблять при пониженных функциях щитовидной железы. Растение противопоказано при острых воспалениях почек, а также сильном кашле, потому что шалфей только усилит его. При гипертонии шалфей тоже плохо переносится.

Не е желателно да използвате салвия в продължение на 3 месеца подред, по-добре е да вземете паузи. А категорично лекарства със салвия не могат да се приемат по време на бременност, защото намаляват прогестерона. Кърмещите майки трябва да се откажат от градински чай, тъй като намаляват количеството мляко. Противопоказана билка и с продължително забавяне на менструацията.

Коментари

Олга 05/10/2016 Да, има прекрасни растения с отлични лечебни свойства. Но те също не могат да го злоупотребяват. Огромното приемане на всяко лекарство, което хапче, че лечебните билки може да доведе до още по-голямо влошаване на здравето. Валерия 10.05.2016 градински чай прекрасно снимает восполения с различных ран. И, наверное, дезинфицирует их, потому что они после примочки из шалфея, очень быстро заживают. Прекрасная трава. А как пряность, в некоторых блюдах, он просто незаменим. Белла 05/10/2016 Имам приятел с невероятна история. Тя и съпругът й наистина искаха и не можаха да раждат дете. Колко лекари са преминали! Колко лекарства са били пияни !!! Сега имат момиче на три години. Просто, приятелката пиеше мъдрец, не знам точно в каква форма, но фактът е на лицето. Тома 05.10.2016 Това растение, ние сме много чести. Всички ливади просто са покрити с градински чай. Той има различен цвят - и червен, бял и жълт, а тук - син. Сладка трева. Дори в градината мъдрецът ще изглежда чудесно, ще украси пространството. Люси 05.05.2016 Така че това е Sage !!! Излез от ума си! Толкова много пъти да го виждате под краката си и толкова много пъти да чуете това име ... И как да не свързваме тези факти един с друг !!))) Това е наистина ...)) Това е готино растение, което помага срещу много болести!
Share:
Comments