Роуан - лечебни свойства и приложение в медицината

Роуан - общо описание

офика Дали е род от широколистни дървесни или храстови растения от семейство Rosaceae. Листата на планинската пепел са достатъчно големи, листното острие е странно извито, има широка и влакнеста повърхност. Многобройни цветове от бял, розов или червен цвят са обединени в гъсти съцветия от слюнка, концентрирани в самите краища на клоните. Плодове - малки кълбовидни сочни плодове, чийто цвят директно зависи от вида на планинската пепел.

офика — виды и места произрастания

Флората има повече от 100 разновидности на планинска пепел. Сред тях има дървета с височина до 15 метра и малки храсти. Диапазонът на рода е много широк и покрива практически всички умерени райони на Северното полукълбо: Северна Америка, Европа, Азия.

От всички видове планинска пепел най-често се срещат планинска пепел, която в естествени условия може да се намери в цяла Русия, с изключение на арктическата ивица, а аронията е култивиран вид, в дивата природа расте само в Северна Америка. В нашата страна, тя се засажда в градините за плодови и сочни плодове.

Има и други производни разновидности на планинска пепел, например, градински пепел, която се оценява за големи плодове с по-високо съдържание на захар. Също в културата голяма роля играе десертната роба, получена от И. Мичурин, като пресича ликьорската ровя с локут. Има големи сладки плодове, които имат пикантен вкус. Заедно с известните и широко разпространени сортове, всички видове планинска пепел са много полезни за здравето.

офика — лечебные свойства

офика обыкновенная знакома, пожалуй, каждому человеку. Все мы в детстве хотя бы раз пробовали ее горько-кислые ягоды красного цвета, которые сосредоточили в себе огромное количество витаминов и других полезных соединений. Она оказывает противовоспалительное, сосудоукрепляющее, вяжущее, легкое мочегонное и слабительное, гипотензивное действия.

В традиционната медицина плодовете от планинската пепел се препоръчват за употреба при бери-бери и анемия, а народните лечители я използват в по-широк спектър. Смята се, че планинската пепел излекува подагра, астения, хемороиди, глаукома, магарешка кашлица, гастрит, атеросклероза, помага за борба с ракови, бъбречни и чернодробни заболявания. Сиропът от плодове се използва за ревматизъм и уролитиаза. Сокът насърчава по-доброто излекуване на рани, язви, както и отстраняването на брадавици.

Не по-малко популярна в народната медицина е черупката, която е намерила своето приложение при лечението на хипертония и очни заболявания.

офика - лекарственные формы

Една ценна част от полезното растение е узрелият му плод, който трябва да се събере след измръзване. По това време те бяха по-малко кисели и горчиви. Събраните плодове могат да бъдат замразени или изсушени за по-нататъшна употреба.

офика — рецепты народной медицины

- Отвара от сушени плодове се приема с запек, мигрена, хипертония, атеросклероза, стомашно-чревни заболявания, ревматизъм. За подготовката му е необходимо да се вземат две или три маси. лъжици суровини, изсипва се с вряща вода (500 мл), настояват половин час, изстисквайте и пийте 1/2 чаша от три до пет пъти на ден.

- Сокове и пресни плодове трябва да се използват за гастрит, настинки, хипертония, хемороиди. Пийте го в прясна форма за 50-70 ml три пъти дневно.

- Бери пепел в комбинация с мед е отлично средство срещу жлъчните камъни. Необходимо е всеки ден за 1-2 месеца.

- Реставраторна инфузия за анемия и бери-бери: две супени лъжици плодове (сухи или пресни), изсипете 400 мл вряла вода, оставете я да се варе, докато се охлади, след това добавете мед или захар на вкус. Приемайте тази инфузия 4 пъти дневно за сто милилитра.

офика — противопоказания

Няма контраиндикации. Трябва обаче да се отбележи, че шафът има способността да повишава киселинността на стомаха, така че не се препоръчва употребата му в много големи количества.

Коментари

Вика 05/06/2016 ми бе дадена вода и хранех роуън от детството))) Така че в цялата къща бях най-здравото дете! За да имам студ? Никога! Понякога дори завиждат други деца, които не могат да ходят на училище поради температурата)) Кристина 05.05.2016 Доколкото ми е известно, планинската пепел съдържа огромно количество витамини, хранителни вещества. Така че, дори при отсъствие на болести, ядене или вливане, не боли, а напротив, ще се възползва тялото. Всичко, разбира се, без фанатизъм))) Катя 05/06/2016 В допълнение към лечебни свойства, планинска пепел и много красиво дърво. Дори картината показва колко е красива през есента. И през зимата, тези червени плодове под едно докосване на сняг - прекрасна гледка. И за лечение, използвам черен chokeberry - отлично средство за хипертония. Вероника 05.05.2016 Винаги използвам планинска пепел. Имам анемия отдавна. И искам да кажа, че тези плодове наистина помагат много. Налягането не пада, благополучието е нормално. Прекрасен, безопасен начин да запазите годни. Уляна 05/06/2016 Тук съм точно един от тези, които просто опитаха няколко пъти обикновена планинска пепел. Но гледката на това дърво през зимата е просто красива. В градината ми расте ракия, това са много вкусни плодове. Можете да кажете, че един от любимите ми.
Share:
Comments