Ръката е болезнена - причините. защо боли ръката и кое е

Силни, умни и в същото време крехки, беззащитни ръце са първите в броя на безпощадните наранявания. Ако ръката боли - причините са възможни различни, от разкъсване на връзките до фрактури. Много често обаче болката сигнализира за патологията в тялото, предупреждавайки за опасността и изисквайки спешни мерки.

Болката на ръката причинява болка

Причините за болката на ръката са многобройни, но наличието на специфични симптоми помага за правилното разграничаване на болестта, не е прекалено трудно. Основните заболявания, между симптомите, при които има болка в ръцете, са следните:

1. Тунел или карпален синдром

В продължение на дни седи на компютъра и ръката боли - причините могат да се скрият в нарушението на медианния нерв. Тя се намира в доста тесен карпален канал, който се простира от предмишниците до четките. В резултат на монотонна активност и продължително усилие е възможно патологичното уплътняване на сухожилията в съседство с нерва и отока на сухожилията. Заболяването започва с ужасна изтръпване на пръстите (с изключение на малкия пръст), след което се разпространява върху цялата четка. В хода на медианния нерв има дискомфорт и болка. Особено много мъчение носи болестта през нощта - силна изтръпване и болезненост не дават почивка. И на сутринта състоянието не е по-добре - четката отказва да се подчинява, пръстите не искат да държат малки предмети, болката може да се разпростре по цялата дължина на ръката. Ако пренебрегнете първите "камбани" на болестта, поради атрофията на мускулните влакна на палеца, можете да останете с увреждания.

2. Възпаление на сухожилията и сухожилията - перидендитит

Там е подуване, едва доловимо скърцане, има признаци на възпаление и болка на ръката - причините трябва да се търсят в състоянието на сухожилието, отговорен за тази част на svyazkok на крайник и състояние. Водещият признак на peritendinitis е доста осезаема болка, която се активира дори при лек натиск и най-малко движение. Болката зависи от същите причини като предишната болест - продължителна работа на компютъра, плетене и бродиране, повдигане на тежестите в неудобно разположение на четката, монотонни движения по нея.

3. Ревматоиден артрит

Това е най-честата причина, че ръката боли. Най-засегнати са хора на средна възраст, но децата могат да страдат от своите прояви. Започвайки от ставите на показалеца и средните пръсти, артритът започва своето победоносно изкачване нагоре, удряйки ставите по пътя. Ако китката е болезнена и болезнена, причината трябва да бъде потърсена в радиоактивен район, където могат да бъдат засегнати малки стави.

Прояви на болка не са твърде досадни за артрит, те са със средна степен, но ставите са подути, кожата над тях е зачервена и топла. Основното потвърждение за точността на диагнозата след визуална проверка е симетрията на засегнатите стави от двете ръце. Сутринта мобилността на ръцете се възстановява с голяма трудност, понякога отнема няколко уморени часа. При артрит, не само ставите са атакувани, но и хрущялната тъкан, костта. Ако лечението се пренебрегва с течение на времето, тъканите се унищожават, двигателните затруднения се увеличават, ръката се деформира значително. Често срещаните случаи на изместване на засегнатите стави могат да променят позицията на ръката, понякога я изпращат на необичайна страна до лакътя. Ако китката на ръката болки и болки в областта на китката, на гърба, причината е очакване на сериозни проблеми - разкъсване на увредената сухожилие.

4. Артрит

За разлика от ревматоидния артрит, често срещаният артрит се дължи на наличието на инфекция в ставата. При остра форма се наблюдават остри отоци, тежка болка, треска и зачервяване на кожата по ставите. Слабият хроничен процес почти не се притеснява, само от време на време неприятно напомняйки себе си за болка. Това е основната опасност от заболяването, тъй като ставите се разрушават бавно и човекът, без да страда от болка, не бърза с лекаря. Артритът на китката се характеризира с ограничени движения през сутринта и постоянно досадна болка, независимо от товара.

5. Остеоартроз

Болката на ръката причинява болка можно поискать в состоянии хрящевой ткани. Ее раннее изнашивание проявляется обезвоживанием и истончением хряща. Специфические разрастания в виде шипов оказывают давление на все расположенные по-соседству ткани и служат причиной постоянной боли. Чаще всего данное заболевание "нападает" на тазобедренные и коленные суставы, но нередко служит причиной патологических процессов в руках.

Болката се среща в малките стави на ръцете и в областта на метакарпалната става на първия пръст. Укрепва се след натоварване и с лек натиск. През нощта болката отслабва, а през деня атаките с нова сила, която се улеснява от напрежението в някои действия. Постепенно заболяването прогресира, болезнените усещания не отстъпват дори в състояние на почивка, а в ставите се чуват специфични хрускания. Екзабарбацията се заменя с ремисия, острите атаки могат да продължат няколко дни и месеци.

6. Увреждания

Ръката се нарани - вероятно е причината за нараняването. Те могат да бъдат разделени на три групи:

- Поражения на костите - по-често фрактури, които се появяват в резултат на падане или удар. Някои от тях могат да се проявяват като малък тумор и доста поносими прояви, други демонстрират деформация на ръката и мъчение с безмилостна болка. Поради това е възможно да се пренебрегва грешката, чиито грешки са изпълнени с опасни последици - пълна загуба на мобилност на ставата.

- Мускулни наранявания - обикновено се появяват поради натъртване без увреждане на кожата, но с появата на синини. Радиографията е задължителна, тя трябва да опровергае или да потвърди наличието на фрактура.

- Наранявания на ставата на сухожилията и сухожилията - изкълчвания и разкъсвания на връзки, дислокации, сублуксации. Обикновено те се намират на фона на сравнително силен синдром на болката и, за разлика от фрактурата, могат да бъдат визуално диагностицирани.

Внимание! Ако има подуване на ръката поради нараняване - свалете орнаментите, поставете го в неподвижно състояние и незабавно нанесете студено.

7. Липсата на причини за болка в ръцете под формата на наранявания или увреждане на ставите би довело до подозрение за участие на цервикалния гръбначен стълб. В този случай, ако ръката е наранена, причината може да бъде:

- остеохондроза;

- радикулит;

- междузвездна херния;

- протрузия, или выпячивание диска.

Моля, обърнете внимание! Лявата ръка боли - причините могат да бъдат изключително сериозни. Когато синдромът на болката се комбинира с остра бледност, задух и значителни затруднения в дишането, гадене и чувство за тревожност, болка зад гръдната кост и под нокът в ляво - обадете се за линейка. Може би изостряне на исхемична болест или наличие на миокарден инфаркт.

Болка от ръката - диагноза

Всяка болка е симптом, опасен, особено когато се наблюдава дълго време. Ако ръката боли - диагнозата се прави от травматолог, хирург, ревматолог или невропатолог. На първо място, лекарят се стреми да изключи животозастрашаващи заболявания - гръбначен мозък, дискови изпъкналости, сърдечни патологии. Главният асистент в това е радиографията. Допълнителни методи, ако е необходимо, са ултразвуково изследване и магнитно резонансно изображение. Освен това, ако ръката е болна, диагнозата включва клинични методи за изследване - изследване, анамнеза, палпация. Често лекарят предписва различни тестове - за артрит, ревматизъм, подагра, артроза, захарен диабет. След провеждане на цялостен преглед и установяване на диагноза се предписва курс на лечение.

Болезнено китката - лечение

Болката в ръцете не само лишава съня и почивката, но също така прави невъзможно извършването на много познати действия. Ето защо, когато ръката боли, лечението се извършва в три основни направления:

- елиминиране на синдрома на болката;

- отстраняване на възпалението;

- нормализиране на кръвния поток;

- възстановяване на функционалността.

Лечението зависи от това какво е основата за появата на неприятни синдроми. Когато ръката е дълга и силно болезнена, самото лечение е категорично забранено, за да се избегнат усложнения и окончателна загуба на работоспособност. С последствията от нараняване, лекарят се справя с помощта на еластични бинтове, гипс или плътни бинтове. Когато се открие патология, се определя консервативен или понякога рядко оперативен начин за решаване на проблема.

В по-голямата част от случаите, ако ръката боли, лечението с лекарства е задължително. Той включва аналгетици, противовъзпалителни лекарства, както и глюкокортикостероидни хормони. Укрепването на действието на медикаментите помага на специалните мехлеми, които облекчават болката и допринасят за постепенното изчезване на възпалителния процес.

Когато ръката боли - лечението с физиотерапевтични процедури дава отлични резултати. Магнитотерапията, електрофорезата, лазерното приложение допринасят за по-бързото възстановяване. Навременността на началото на лечението и набор от методи, които ефективно се допълват взаимно, дават надежда за бърз резултат. След успешното излизане от острия стадий на заболяването, е възможно да продължи лечението под формата на мануална терапия, масаж, лечебна гимнастика. На този етап използването на традиционните лекарствени рецепти дава добри резултати.

Болезнено китката - лечение народными средствами

Традиционната медицина е изпитано по време лечение, което може ефективно да допълни предписаното от лекаря лечение. Не е необходимо да ги използвате самостоятелно, по-надеждно е да се привлече подкрепата на лекуващия лекар. Ако се направи диагноза и е известно какво боли ръката, лечението с народни средства може да бъде много ефективно.

1. Мед и водка - отлична комбинация при лечението на болка в ръцете. Първият компонент има хранителен ефект върху ставите, а вторият - ги загрява. Обичайните бинтове се импрегнират със смес от равни количества от компоненти и обвиват болните четки за една нощ. Ефектът се наблюдава след първото приложение.

2. Калина и люляците отдавна са известни с благотворния положителен ефект върху ставите. Можете да смажете възпалените петна с помощта на тинктури, или да направите лосиони. По-добре е да изпълните процедурите преди лягане, опаковане на покрития с полиетилен мастик и вълнен шал.

3. Ако ръката е болна, лечението с ежедневни маслени бани ще донесе желания релеф.

Болка от ръката - превенция

Чтобы никогда не испытать на себе всех неприятностей с кистями рук, достаточно их предвидеть и принять превентивные меры. Особенно актуально это для тех, кто уже испытал на себе боль и бездействие суставов. Болка от ръката - превенция поможет избежать обострения заболевания. Работу за компьютером следует прерывать небольшим отдыхом, во время занятий спортом или физических нагрузок - защищать руки от ушибов и иных травм, оберегать от переохлаждения и не пренебрегать перчатками. На столе может присутствовать лишь здоровая пища, а сигареты и алкоголь должны быть под запретом.

Share:
Comments