Ринит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Много хора мислят, че няма нужда да губите време за лечение на такава често срещана настинка. В края на краищата, трябва да се съгласите, всеки съвременник трябва да изпита това често срещано заболяване няколко пъти в годината. Досега обаче няма съмнение за тясната връзка на носа с много жизнени органи: сърцето, белите дробове и т.н.

Ринитът или ринитът са едно от най-често срещаните заболявания, които могат да бъдат както независим процес, така и "звънец" на различни инфекциозни заболявания.

Обща информация, причини и симптоми на ринит

Ринитът е доста широка група от заболявания, характеризиращи се с такива симптоми като: затруднено дишане на носа, намалено усещане за миризма, различно отделяне от носа и т.н. Също така при пациенти с ринити често се притесняват за изгаряне и сърбеж в синусите, сънливост, умора, главоболие, неприятна миризма, натрупване на дебело изхвърляне в назофаринкса, влошаване на качеството на съня, хъркане и т.н.

Причини и рискови фактори за ринита:

1. Катарален ринит - основните фактори за развитието на това заболяване включват чести вирусни инфекции, високо замърсяване на въздуха, бактериално замърсяване на лигавицата, намален имунитет;

2. Алергичен ринит - обикновено се проявява сезонно. Алергичната форма на ринит често се комбинира с алергичен конюнктивит, бронхиална астма, уртикария и др. Често последствие от това заболяване е хипертрофия на носните синуси и развитието на полипи.

3. Вазомоторният ринит - често се среща при пациенти с нервно-циркулаторни нарушения, при пациенти с астенично-вегетативен синдром, при хипотонични пациенти, при ендокринни разстройства и т.н.

4. Медицински ринит - се развива на фона на неконтролираното приложение на някои лекарства: транквиланти, алкохол, антипсихотици, вазоконстрикторни спрейове и капки за носа.

5. Атрофичен ринит - такава болест по правило се провокира от състояния на недостиг на желязо, липса на витамини, специфична работа, генетични фактори и в резултат на хирургическа намеса в структурата на носа.

При остър ринит симптомите се появяват на няколко етапа:

1. Сух етап - придружен от усещане за напрежение и сухота в носа, подуване на лигавицата и запушен нос;

2. Мокрен стадий - усещането за замайване се увеличава, назалното дишане става трудно, се наблюдава лигавично отделяне от назалните синуси;

3. Етап на изпотяване - подуване намалява, подобрява се дишането, назалното отделяне става гнойно-лигавично. Като правило, след 7-10 дни се възстановява.

В хроничната форма на ринит се наблюдават следните характерни симптоми:

1. Катарален ринит - леко изпускане на мукус от носа, намалено усещане за миризма и затруднено дишане;

2. Алергичен ринит - гъделичкане и сърбеж в носа, воднисти излишъци, кихане, зачервяване на кожата около носа, лакримация;

3. Атрофичен ринит - усещане за сухота, усещане за неприятна миризма, голям брой сухи корички;

4. вазомоторен ринит - обикновено свързан с заболявания на нервната система и придружен от алтернативно запушване на носа и отделяне на лигавицата;

5. Хипертрофичен ринит - тази форма се развива вследствие на хипертрофия на меките тъкани в носната кухина. Той е придружен от нарушение на дишането през носа;

6. Медицински ринит - причинен от зависимостта от лекарства, използвани при лечението на остър ринит;

Диагностика и профилактика ринита

Ринитът по правило се диагностицира на базата на всички горепосочени симптоми, но във всеки конкретен случай е необходимо стриктно да се разграничи заболяването от специфични заболявания, които всъщност са симптоми на различни инфекции - дифтерия, грип, червена треска, гонорея, магарешка кашлица, сифилис и др.

Всяко от тези заболявания има своя индивидуална клинична картина. Изследването на носната кухина, изследването на органите за УНГ разкриват една или друга форма на ринит. В случай на усложнения, обикновено се правят специални прегледи: консултации с офталмолог, пулмолог, специалист по инфекциозни болести, алерголог и различни инструментални изследвания на ларинкса, ухото, фаринкса.

Профилактика ринита

Профилактиката на ринита се състои в цялостно втвърдяване на прегряване, охлаждане, сухота и влажност. Също така отлична защита срещу ринит е чистотата в работните и жилищни помещения, поддържайки оптимална влажност и температура.

Лечение ринита

Ако болестта с ринит се прояви на фона на инфекция, която е съпроводена с повишаване на температурата, то преди всичко трябва да спазвате строга почивка в леглото. При хипертермия, не използвайте горещи вани за крака, тъй като рискът от усложнения е висок. При температурата на тялото на подферилата, нанасянето на топлина върху краката значително улеснява дишането и помага за намаляване на хипоксията. Също така се предписват вазоконстриктивни спрейове и капки в носа.

За по-бързо и продължително действие на наркотиците е по-добре да използвате тумори с вазоконстриктор. Въпреки че заслужава да се отбележи, че дългосрочната употреба на такива лекарства може да доведе до обратния резултат: алергизация, лигавичен оток.

Но най-важното нещо при ринита е да се научите как да издухате носа правилно и ефективно, за да не провокирате развитието на различни усложнения - еустацит, отит и др. Необходимо е да изгорите съдържанието на лигавицата от носа с половин отворена уста, без много усилия, последователно почистване на лявата или дясната ноздра.

За да се намали интоксикацията, е необходимо да се вземе топла изобилна напитка - чай ​​с малини или лимон, мляко с чаена лъжичка мед и т.н. Ако пациентът има треска, тогава могат да се използват антипиретични лекарства. Въпреки че е добре да се има предвид, че аналгинът, аспиринът и т.н. могат да предизвикат различни неприятни усложнения и да забавят възстановяването, като намалят съпротивлението на организма срещу инфекция. В особено тежки случаи специалистите предписват антибактериални лекарства.

Коментари

Серьожа 09/22/2016 Кой е авторът?
Share:
Comments