Репей - лечебни свойства и приложение в медицината

Burdock е общо описание

репей, репей (Arctium) - растение от семейството на Compositae (астроиди). Коренът е дебел, тънкостен, разклонен, растат до дълбочина 15 метра. Стеблото е силно, образува се във втората година от живота, височината е до 2-3 метра, листовете са големи, през първата година са само базовите. Цветята са малки, лилаво-лилави, събрани в кошници, плодове - малки ахении, узрява в края на лятото.

репей - виды и места произрастания

Общо около 11 вида репей или репей, местообитанието се състои от умерената зона на Европа и Азия, както и Япония и британските острови. В Америка предпочита преобладаващо плодородните почви. Това растение е донесено в Европа от руски войски по време на Отечествената война от 1812 г. В Русия се среща на тежки почви, може да образува непрекъснати гъсталаци по бреговете на водните тела, покрай крайпътните пътища, в сметища, в дефилета. Някои от сортовете репей се използват в икономическия живот на човек.

репей - лечебные свойства

Лечебният ефект на репей е доказан в многобройни проучвания. Лечебната употреба на това растение е популярна поради диуретичните, холеретични, диафоретични и умерени аналгетични свойства. В допълнение, репей може да облекчи алергични прояви, сърбеж, подобряване на състоянието на кожата. Той има лек слабително действие, антимикробни и антисептични ефекти. Има антидиабетичен ефект и се използва като превенция на камъни в бъбреците и отлагане на соли в ставите. Растението се използва широко в дерматологията.

репей - лекарственные формы

За медицински цели, репейът е голям. Най-често се използва коренът на растението, по-рядко плодовете и листата. Съберете корени на растението през първата година от живота си само през есента, в двугодишно растение през всеки топъл сезон. Използвайте също листа, съцветия и плодове. От листата се приготвя сок и се извлича масло от репей. Корените на растението съдържат инсулин полизахарид, етерично масло, катран, протеин. Освен това е богат на мазнини, минерални соли и витамин С, произвежда отвари, прахове и екстракти. Плодовете от репей съдържат голямо количество мазнини.

репей - рецепты

- Отвара от корените на репей, за лечение на ревматизъм, подагра, хемороиди, уролитиаза, екзудативна диатеза: 100 грама натрошени корени от репей се изпаряват до половината обем в един литър вода. Щам, мед се добавя към вкус. Пийте 3 супени лъжици. лъжица 3-4 пъти на ден.

- Отвара от листата, съцветия от репей за лечение на ревматизъм и подагра: кипете 20 грама репей (листа и съцветия) в продължение на 5 минути. Намокрете получения отвара от превръзка или марля и нанесете върху засегнатата става. Този отвар може да се добави при вана.

- Сок от зелени листа за лечение на рани, язви, изгаряния и спазми. За да се получи сок, се вземат млади филизи от репей и се изцежда сок, се смесва с фино смлени листа и се нанася върху възпалено място.

- Бурканчето се използва за лечение на алопеция. Същата маз се третира с изгаряния и измръзване. 25 грама натрошени листа и корени от репей се варят в малко количество вода за 20 минути, добавят се 100 грама масло и се смилат.

- Рапсово масло за растежа на косата и лечението на кожни заболявания: 75 грама млад корен се изсипва с 200 грама масло (слънчоглед и т.н.), настоява за един ден след готвене при слаб огън за 15 минути. Изцерете и охладете по горещ начин.

репей - противопоказания

Това растение няма голям списък от противопоказания. В допълнение към индивидуалната непоносимост, употребата по време на бременност и по време на хранене на дете може да бъде опасно.

Коментари

Данилов 25.10.2016 НОРМАЛНО СПЕЦИАЛНО ЗА КОСА Анна 10/14/2016 Защо отварата от корен от репей е противопоказана по време на бременност? Вика 04/04/2016 За много време забелязах, че репейът не само дава лечебен ефект, но също така анестезира раната. В края на краищата, след като сте закопчили това листо на счупено коляно, след няколко минути забравите за раната изобщо. Е, не знаех за други лечебни свойства на репей, може би ще имам нужда от нещо. Юлия 04/04/2016 Значи разбирам, че репей може да се използва за всички видове кожни заболявания? Разбира се, това може да се приеме, предвид отличния си ефект върху различни рани. Но за укрепването и растежа на косата с помощта на репей, знаех и дори го използвах сам. Дина 04.04.2016 Оказва се, че репейът третира много болести! И ревматизъм, язви и плешивост ... И бях изненадан, че в Европа той започна да расте само благодарение на руснаците, а още тогава, през 1812 г. Мислех, че такова общо растение е навсякъде.
Share:
Comments