Релаксация - добра терапия за горещи вълни с менопауза

Жените, които са претърпели групова терапия и са се научили да релаксират, са намалили наполовина проблемите, свързани с менопаузата - това е посланието на изследователи от Швеция.

Седем от десет жени, които преминават през менопауза, страдат от горещи вълни и изпотяване. За всяка десета жена проблемите траят пет години или повече, причинявайки дискомфорт в социалните ситуации и безсъние.

Причината, както е известно, е, че намаляването на количеството на женския хормон естроген засяга центъра на терморегулацията на мозъка в хипоталамуса. Медикаментите с естроген дават добър ефект. Но тъй като новите наблюдения показват, че такова лечение увеличава риска от развитие на рак на гърдата и сърдечно-съдови заболявания, употребата им е намаляла драстично.

Ситуацията предизвиква интерес към алтернативни форми на лечение. Така консултантът на Женската клиника Елизабет Недстанд организира проучване, в което жените с умерени и тежки симптоми на менопаузата са разделени на две групи. На първата група бяха предложени десет сеанса на групова терапия, втората група не получи никаква терапия. Терапията се състои в намиране на мускулни групи в тялото и отдаване на тялото да се отпусне с помощта на дихателни техники.

Резултатите бяха невероятни. При жените в лечебната група броят на приливите на ден намалява от средно 9,1 до 4,4. Освен това ефектът продължи три месеца след последната лечебна сесия. Фигурите в контролната група също са намалели, но само от 9,7 до 7,8.

Жените от лечебната група също отбелязват подобрение в качеството на живот. Стана въпрос за памет, концентрация на внимание, сън, изчезнало чувство на безпокойство. Според учените всяка жена може да се научи как да използва този метод у дома и да управлява симптомите си сама.

Share:
Comments