Редовната психична активност предпазва от деменция, свързана

Такива прости умствени дейности, като четене на книги, играещи шах, или решаване на прости математически проблеми, могат да защитят човешкия мозък от деменция, която се случва в напреднала възраст и средна възраст, смятат експертите от Илинойския технологичен институт в Съединените щати. Учените съобщиха това на годишната конференция на Радиологичното дружество на Северна Америка, като отбелязаха също така, че хората, в чийто живот умствената работа е рядка, имат изключително висок риск от загуба на интелектуални способности в бъдеще.

Заключението на експертите е изготвено въз основа на резултатите от проучването, в което са участвали 152 души със средна възраст 81 години. На първо място учените са убедени в липсата на вродени нарушения в мозъка, след което трябва да посочат в специалния въпросник колко често в младостта си са играли игри на борда, четат книги и са се посветили на други подобни професии, оценявайки честотата им на пет-точкова скала. През следващите 12 месеца всички пациенти са били изследвани последователно за умствено изоставане с магнитен резонанс (MRI).

Анализът на данните, получени от проучване квалифицирани позволи да се открие значителна връзка между умствената дейност и нивото на защита срещу човешкия деменция след средна възраст. С други думи, тези участници в изследването, които през целия си живот редовно ангажирани в изпълнението на всички видове интелектуални задачи, от решаване на различни пъзели и довършителни с игра на карти, са имали по-висока честота на мозъчната функция, за разлика от тези, които се избягва психическо труда. Следователно, тъй като тяхната интелигентност е загубен бавно и затова, че е по-малко уязвими за свързана с възрастта деменция.

"Активната умствена работа е може би един от най-добрите начини за избягване на проблеми с паметта и мисленето, които съпътстват застаряването на човека" - казват представители на Института по технологии Илинойс.

Share:
Comments