Ръчно антисептично средство: трудността при избора

Фактът, че стерилната чистота трябва да се поддържа в лечебните заведения е известна на всички, но в ежедневието често е необходимо да се дезинфекцират ръцете, докато сапунът и чистата вода са недостъпни. Да правят спортове, да пътуват в обществен транспорт, да говорят на общ телефон или да вдишват колеги в офиса - всеки ден се изправяме пред огромен брой патогени. За да се помогне във всяка една от тези ситуации неизменно ще дойдат домакински антисептици.

Съвременната фармакология предлага избор на широка гама от дезинфектанти за ръце:

  • спрейове,
  • гелове и течности,
  • антибактериални салфетки.

спрейове удобни и лесни за използване на пътя или на обществени места: те незабавно покриват големи участъци от кожата и не оставят следи от нея. В същото време, бързото изпаряване на алкохоли до известна степен намалява ефективността на агента, така че е необходимо да се напръска кожата с достатъчно количество антисептик.

Гелове и течности малко по-удобно за използване: с неточно лечение, тези средства лесно се отделят. Освен липидния филм остава след прилагането и триене на кожата, което може да причини дискомфорт, включително алергични реакции или да се превърне в източник на замърсяване, ако работите с хартия или плат. В съвременните течни дезинфектанти често се добавят компоненти, овлажняване на кожата и възстановяване на своите вода на мазнини баланс, следователно, гелове и течности могат да се разглеждат като допълнителен козметични грижи за редовна употреба.

Антибактериални кърпички са необходими, ако искате да дезинфектирате не само ръцете си, но и околните предмети, например телефонна слушалка, компютърна клавиатура или симулатор във фитнес залата. Те също така са удобни за употреба за труднодостъпни или много чувствителни зони на кожата, които са трудни за пръскане чрез напръскване или за нанасяне на гел, ако сте на път. Недостатъците на този инструмент включват нуждата от рециклиране на използваните салфетки и тяхното относително бързо изсъхване, въпреки защитния филм върху опаковката.

Като основен компонент в съдържащи алкохол антисептици има етилови или изопропилови алкохоли, които вече в рамките на 20-30 секунди след прилагането върху кожата унищожават много бактерии, включително резистентни на антибиотици, вируси, включително грип и ARVI, както и гъбички. За ефективна борба с патогенните микроорганизми, концентрацията на алкохоли в лекарството трябва да достигне 60%.

В допълнение, има алкохолни антисептици на база триклозан, млечна киселина, хлорхексидин или повидон-йод. Тези средства са добри, защото не изсушават кожата и не допринасят за образуването на микрокредити с честа употреба. От друга страна, те постепенно се абсорбират през кожата и следователно могат да оставят белези върху предметите, които докосвате, и да създадете неприятно "лепкаво" усещане.

Изследванията показват, че използването на антисептици за ръцете в ежедневните ситуации, на работното място и в училище почти удвоява риска от заболявания, причинени от бактерии и вируси. Въпреки това във всичко е необходимо да се спазва мярката и да не се забравя, че човешкото тяло, особено растящото дете, трябва да може ефективно да устои на микробната заплаха от околната среда.

Текст: Татяна Исаева

Share:
Comments