Раните могат да бъдат излекувани с помощта на ... захар

Би Би Си излъчва необичаен, но изненадващо обещаващ подход за лечение на рани, използващи захар. Този продукт във всеки дом в някои семейства от поколение на поколение е използван за лекуване на рани. Този път лекарите решиха да проверят ефективността на народното лекарство.

Един от пациентите, преживели захарната терапия, беше Алън Бейлис от Бирмингам, Великобритания. 62-годишният мъж претърпя ампутация на дясната си крака и отстраняване на вените на левия си крак. На левия крак се образува много дълбока рана, която изобщо не излекува.

Лекарите решиха да се опитат да ускорят заздравяването на раната с помощта на захар. Когато бандата първо беше обвита с превръзка, беше необходимо да се използва почти цяла кутия захар, толкова дълбока рана. Но след две седмици не бяха останали повече от четири или пет супени лъжици за превръзката.

"Отначало бях скептично настроен към това, но щом видях, че захарта наистина помага, бях изумен", споделя Алън Байлис впечатленията си.

Към днешна дата са проведени клинични проучвания при 35 болнични пациенти в Бирмингам. Първите резултати са окуражаващи. Медицинските работници с удоволствие отбелязват, че лечението е повлияло положително на морала на пациентите.

Учените смятат, че лечебното свойство на захарта се основава на факта, че той премахва течността от раната и бактериите, които са лишени от вода, не могат да се възпроизвеждат. В крайна сметка патогенните микроорганизми загиват.

Внимание: поради липсата на клинични данни не препоръчваме да използвате този метод сам.

Share:
Comments